Alimentele de evitat în perioada postului ca să nu te îngrași. Ce recomandă nutriționiștii

Postul Paștelui e cel mai lung din an pentru creștinii ortodocși. A început de pe 2 martie și ține 40 de zile, până pe 14 aprilie.
Filip Stan
25 mart. 2022, 10:22
Alimentele de evitat în perioada postului ca să nu te îngrași. Ce recomandă nutriționiștii

Alimentele de evitat în perioada postului ca să nu te îngrași.. Pentru mulți e foarte greu să țină post, e o adevărată provocare. Mai ales în cazul celor care se confruntă cu kilogramele în plus.

Alimentele de evitat în perioada postului ca să nu te îngrași. Aceasta e principala temere a oamenilor care țin post, de a nu se îngrășa. Mulți nici nu știu exact ce să mănânce ca să evite acumularea de kilograme. Însă lucrurile sunt foarte simple, sunt o mulțime de alimente pe care le putem consuma în această perioadă.

Alimentele de evitat în perioada postului ca să nu te îngrași. Postul presupune excluderea alimentelor „de dulce”. Mai exact carne, ouă, lapte, brânză și derivatele lor. Sunt câteva zile în care avem dezlegare la pește.

Medicul nutriționist Șerban Damian vine în ajutorul celor care țin post cu câteva sfaturi legate de alimentele pe care trebuie să le consume în această perioada, astfel încât greutatea să nu aibă de suferit.

„În perioadele de post în mod evident renunțând la tot ce înseamnă carne, lactate, ouă, încercăm să găsim înlocuitori pentru acestea. Cele mai cunoscute alimente pe care oamenii le consumă în perioada postului sunt cartofii, fasolea, conserve, multă pâine și paște făinoase, dulciuri de post, etc, ceea ce poate atrage după sine acumularea unui număr mare de kilograme. Faptul că renunțăm la câteva grupe de alimente, nu trebuie să ne sperie și să ne facă să consumăm în exces variantele lor “de post”, pentru că atunci postul ne va face mai mult rău decât bine”, spune medicul Șerban Damian.

Iată care sunt alimentele ce trebuie consumate în perioada postului pentru a evita acumularea kilogramelor în plus:

Legume și fructe de sezon

De fructe și legume ne putem bucura în continuare. „Faceți o lista cu legume și fructe de sezon pe care le puteți lua din piață și bucurați-vă de beneficiile și de nutrienții acestora. Morcovi, pătrunjel, țelină, păstârnac, praz, varză, spanac, conopidă, ridichii negre, ceapă verde, salată, mere, citrice sunt doar câteva dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături. Sunt extrem de multe variante prin care putem găți legumele, astfel încât să fie și gustoase și de post. Începe și perioada urzicilor și a leurdei, așa că ne putem bucură din plin și de beneficiile acestor plante”, explică medicul nutriționist.

Leguminoase

“În perioada postului suntem tentați să alegem fasolea că alternativă la proteină din carne, în primul rând pentru că o putem găti în mai multe feluri. Dar la fel putem spune și despre năut, linte, amaranth, care sunt surse excelente de proteine vegetale și care pot fi la fel de ușor de preparat (fierte, sub formă de supe creme, etc). Năutul este o sursă excelență de fibre și acid folic și, de asemenea, are un conținut scăzut de calorii. Lintea este o sursă excelență de proteine vegetale și poate reduce nivelul zahărului din sânge în comparație cu alte alimente care sunt bogate în carbohidrați. Mazărea este o sursă excelență de fibre și proteine, care pot ajută la reducerea zahărului din sânge și a rezistenței la insulină”, explică medicul nutriționist.

Citește și Alimentul de sezon care e un adevărat detoxifiant pentru organism. Luptă cu anemia și împotriva bacteriilor și îți dă energie!

Cereale integrale

Cele mai indicate cereale integrale la care putem apela în perioada postului sunt ovăzul, quinoa, chia, pâinea integrală, pastele integrale, orezul brun.

“Cerealele integrale și pseudo-cerealele furnizează o varietate mare de nutrienți importanți și vorbim aici de fibre, vitamine (B1, B2, B3, B, fier, magneziu, cupru, zinc și seleniu ), minerale, proteine și antioxidanți. Consumul zilnic al acestora reprezintă un beneficiu imens pe care îl putem aduce organismului, mai ales fiind o sursă bună de carbohidrați. Consumul regulat de cereale integrale poate reduce riscul de boli de inima, diabet de tip 2 și obezitate. Bogate în fibre, cerealele integrale, îmbunătățesc semnificativ sănătatea digestivă, dar persoanele cu intoleranță la gluten ar trebui să evite grâul, orzul și secară și să le înlocuiască cu hrișcă”, recomandă medicul Șerban Damian.

Alimente de evitat

Alimentele procesate sunt inamicii principali, spune nutriționistul. „Rafturile magazinelor abundă de dulciuri de post procesate, a căror lista de ingrediente lasă de dorit. Alegeți gustările sănătoase și hrănitoare cum ar fi fructele proaspete sau uscate, nuci, migdale, semințe crude. Un exemplu de gustare practic și gustos este mixul de nuci și fructe uscate, care se poate personaliza în funcție de preferințe, dar trebuie avut grijă la cantitate, deoarece nucile sunt foarte calorice (100 g pot ajunge la aprox. 500-600 calorii sau chiar mai mult). O porție ideală de nuci ar trebui să aibă circa 25-30 g”, explică medicul.

Laptele vegetal intră și el în categoria alimentelor care ar trebui trecute cu vederea.

„Cei care nu pot consumă lapte de vacă probabil sunt deja obișnuiți cu laptele vegetal. Este sănătos și ușor pentru că în general nu conține zahăr, are o cantitate redusă de acizi grași saturați, iar dacă este făcut din orez, soia sau mei nu are nici gluten. Atenție însă la variantele de lapte vegetal din comerț care conține aditivi sau adaos de zahăr plus alte ingrediente modificate genetic. Așadar, cea mai simplă și sigură varianta de lapte vegetal este cea făcută în casă, fie că vorbim de lapte de migdale, lapte de cocos, lapte de soia sau lapte de ovăz”, a declarat medicul nutriționist, Șerban Damian.

Citește și Dezlegare la peşte în Postul Paștelui 2022. Rețetă de tocăniță cu pește! Cum să prepari cea mai delicioasă mâncare pentru această zi

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Orașul din România care are port atât la Marea Neagră, cât și la Dunăre. Este legat de restul țării doar pe calea apei și are o atracție turistică unică în Europa
Capital.ro
România își plânge marele actor. A fost stea pe scenă și în filme. S-a stins mult prea devreme
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție ȘOC! Românii au înlemnit când au văzut-o în fustă mult prea SCURTĂ și…
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
Cum și-a găsit mașina un clujean, după ce a fost ridicată abuziv de pe o parcare cu abonament. Bărbatul a câștigat definitiv procesul cu Primăria
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Plăcinte și tarte de toamnă. Sfaturile gospodinelor pentru aluat pufos și umplutură perfectă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Război în Israel: Viitorul șef Hezbollah a fost vizat într-un atac cu bombe grele antibuncăr. Bilanțul morților a ajuns la 37 în ultimele 24 de ore
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o iarnă ciudată în România. Câte zile ninge în decembrie, ianuarie și februarie?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se elimină în 15 zile. Obligație pentru proprietarii de terenuri. Amendă 20.000 lei
StirileBZI
Sunt cele mai mari pensii din România! Aceștia sunt cei mai bogați pensionari de la noi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor
substantial.ro
Explozii puternice au zguduit sudul Beirutului după atacuri aeriene israeliene
MediaFlux
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare un aliment de bază pentru români: se mai cultivă doar 15% față de acum 10 ani