Carbohidrații „inteligenți”
Carbohidrații sunt direct legați de substanța chimică a creierului care stimulează starea de spirit și anume serotonina. Experții sunt de părere că pofta de carbohidrați poate fi uneori legată de activitatea scăzută a serotoninei. În acele momente majoritatea persoanelor aleg să se răsfețe cu mâcare nesănătoasă precum pizza, fast-food sau prăjituri, totuși sentimentul de mulțumire durează puțin și este urma de o scădere bruscă a energiei.
Specialiștii ne sfătuiesc să alegem carbohidrații cu înțelepciune, să limităm alimentele zaharoase și să optăm pentru carbohidrați inteligenți sau „complecși” (cum ar fi cerealele integrale), mai degrabă decât carbohidrați simpli (cum ar fi chips-urile, bomboane, covrigi). Fructele, legumele și leguminoasele au, de asemenea, carbohidrați și fibre sănătoase.
Proteinele
Alimentele precum curcanul, tonul și puiul conțin un aminoacid numit triptofan, care ajută la producerea serotoninei, „hormonul fericirii”. Experții recomandă ca de mai multe ori pe zi să consumăm alimente care conțin proteine, mai ales atunci când avem nevoie să creștem nivelul energiei.
Sursele de proteine sănătoase includ fasolea și mazărea, carnea de vită slabă, brânza cu conținut scăzut de grăsimi, peștele, laptele, carnea de pasăre, produse din soia și iaurtul.
Vitamina D
Receptorii vitaminei D sunt localizați în tot corpul, inclusiv încreier.
Un studiu recent a constatat că probabilitatea de a avea depresie este mai mare la persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D. Într-un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea din Toronto au observat că persoanele care prezentau simptome de depresie, în special tulburări afective sezoniere, prezentau o îmbunătățire semnificativă a stării emoționale când cantitatea de vitamina D din organismul lor creștea.
Vitamina D se găsește și într-un număr mic de alimente precum peștele gras – cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul, carne rosie, ficatul galbenusuri de ou.
Omega-3
Potrivit oamenilor de știință comunitățile unde consumul de omega-3 este scăzut pot avea rate mai mari de tulburare depresivă majoră. Alte studii arată că persoanele care nu mănâncă adesea pește, o sursă bogată din acești acizi grași, sunt mai predispuse la depresie. Ca dublu beneficiu, Omega-3 sunt bune și pentru inimă.
Sursele bune de omega-3, inclusiv acid alfa-linolenic, sunt: pește gras (hamsie, macrou, somon, sardine, umbră și ton), semințele de in, uleiurile de canola și soia, nucile, verdețurile.