Alimentele-minune ale toamnei. Leguma care îţi purifică sângele şi îţi întăreşte sistemul imunitar

Pentru a reusi sa ai parte de cat mai multi nutrienti si beneficii pentru sanatate, iti recomandam cinci dintre cele mai nutritive si potrivite alimente de toamna.
Alina Costache
23 nov. 2021, 08:30
Alimentele-minune ale toamnei. Leguma care îţi purifică sângele şi îţi întăreşte sistemul imunitar
Alimentele-minune ale toamnei.

Din ce în ce mai mulţi români ajung la medic cu afecţiuni cauzate de un regim alimentar nesănătos, motiv pentru care doctorii trag un semnal de alarmă şi încurajează pacienţii să se îndrepte către o alimentaţie bazată de fructe şi legume, în general. Iată care sunt cele mai bune 7 alimente de consumat la final de toamnă.

Deşi nu sunt pe placul tuturor, legumele crucifere (conopida, brocoli, varza, guliile) pot fi preparate în aşa fel încât chiar să fie gustoase. Cu un conţinut mic de calorii, dar bogate în acid folic, betacaroten, potasiu, vitamina C şi fibre, acestea pot preveni cancerul şi multe alte afecţiuni grave.

Carnea de curcan este şi ea indicată. Conform studiilor recente, un consum regulat stimulează metabolismul, previne anemia, combate depresia şi contribuie la funcţionarea în limite normale a sistemului nervos. De asemenea, are un conţinut bogat de vitamine din grupul B.

Nucile oferă organismului cantităţi însemnate de proteine, acizi graşi, magneziu, calciu, fier, zinc, dar şi vitamine precum B sau E. Astfel, dacă alegeţi să mâncaţi 4-5 nuci de cel puţin trei ori pe săptămână, obiceiul se va dovedi eficient în reducerea colesterolului şi va duce la buna funcţionare a glandei tiroide şi a inimii.

Alimentul minune pe timp de pandemie. Repară rapid plămânii şi are alte efecte miraculoase asupra organismului
Fie că alegi să îi consumi ca gustare sau preparaţi termic, ardeii aduc o multitudine de beneficii organismului. Aceştia reprezintă o sursă minunată de vitaminele A (esenţială pentru sănătatea ochilor) şi C (perfectă pentru întărirea imunităţii), fibre, potasiu, dar şi carotenoid (protejează împotriva bolilor cardiovasculare).

Dovleacul, strugurii, sfecla roşie fac minuni pentru sănătate

O adevărată comoară a toamnei, dovleacul este iubit de toată lumea. Dulce, aromat, acesta are, în cantităţi însemnate, vitaminele din grupul B, dar şi A, E, K, calciu, fier sau potasiu. Mai mult, este o sursă extraordinară de acizi graşi esenţiali (Omega3 şi Omega6), care protejează inima şi ţin nivelul colesterolului sub control. Poţi consuma dovleac şi dacă suferi de anemie, depresie, migrene, de oboseală cronică sau în perioadele foarte stresante.

Bogaţi în calciu, minerale şi fitonutrienti, strugurii negri sunt un miracol pentru sănătate. Cu un conţinut ridicat de apă, aceştia hidratează corpul, dar oferă şi o multitudine de nutrienţi. Datorită antioxidanţilor importanţi, consumul de struguri protejează organismul împotriva mai multor boli cronice, încetinesc îmbătrânirea şi detoxifică.

Alimentele-minune ale toamnei. Sfecla roşie ajută la prevenire multor boli

Sfecla roşie este şi ea o minune a toamnei. Aceasta reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, scade nivelul de colesterol rău şi stimulează funcţionarea rinichilor, a ficatului şi a sistemului imunitar.

Tot ceea ce are nevoie organismul găsim în sfecla roşie. Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni.

Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, explică medicul Cătălin Luca.

Sfecla roşie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se ştiinţific că luptă împotriva cancerului şi a altor afecţiuni. Sfecla roşie se poate consuma sub diverse forme, fie o putem stoarce şi bea sucul, fie o consumăm crudă sub formă de salată sau fiartă, fie în supă sau în piureuri, fie la cuptor. O mulţime de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare şi un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roşii.

Acesta e alimentul-minune al sezonului. Te scapă într-o clipită de răceală și gripă și are numeroase beneficii pentru organismul uman!
Iată câteva dintre beneficiile sfeclei:

Diabetul: Este unul dintre alimentele care stabilizează glicemia pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

Hepatita cronică: Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora şi le stimulează să funcţioneze normal. Sfecla roşie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

Cancerul: Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale, ceea ce înseamnă că sucul şi salata sunt cele mai bune pentru tratarea şi prevenirea tumorilor canceroase. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanţe antioxidante.

Gastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc preparat din 100 ml suc de sfeclă roşie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov, potrivit site-ului dr-catalin-luca.ro.

Hipertensiunea arterială poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei: o jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.

Leucemia: Pentru tratarea acestei boli grave, se recomandă o cură de sfeclă roşie, adică 450 ml de suc de sfeclă, ţelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Această terapie poate fi urmată şi în paralel cu un tratament medicamentos sau naturist.

Anemia: Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile. Nu vă speriaţi de anumite semne ce precedă consumul de sfeclă roşie. La 15 % dintre persoane urina capătă o culoare roşie, însă nu arată vreo afecţiune. Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greaţă.

 

 

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!