Alimentele pe care trebuie neapărat să le consumi în această perioadă! Unul dintre cei mai importanți stimuli este alimentația. În această perioadă, trebuie să consumi alimente ce conțin vitaminele A, B, C, D, E, acidul folic, acidul linoleic, cuprul, fierul, seleniul și zincul.
Citește și Alimentele permise după ora 18:00. Le poți mânca fără probleme, pentru că nu te vei îngrășa
Medicii atrag atenția că lipsa acestor nutrienți pot compromite capacitatea organismului de a lupta împotriva patogenilor.
Dacă și tu ești preocupat de sănătatea sistemului tău imunitar, iată o listă cu 10 alimente pe care trebuie neapărat să le consumi în această perioadă pentru a te feri de răceală.
Fructele de pădure
În sezonul rece fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din alimentația ta și asta pentru că sunt bogate în vitamina C și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Nutriționiștii spun că ele conțin antocianină, care oferă culoarea vibrantă fructelor, fiind în același timp benefice sistemului imunitar.
Usturoiul
Usturoiul este vital în această perioadă pentru menținerea sănătății sistemului tău imunitar. Peste 5.000 de studii arată că alliina, principalul compus bioactiv din usturoi, acționează ca agent antibacterian. Totodată, potrivit acelorași studii, usturoiul conține alicină, care acționează ca un antibiotic natural.
Verdețurile
Verdețurile sunt perfecte pentru sistemul imunitar. Spanacul, varza kale și alte verdețuri conțin vitamina C și antioxidanți care au rolul de a îmbunătăți sistemul imunitar, inclusiv fibre pentru sănătatea tractului gastrointesinal și sute de compuși bioactivi.
Cruciferele
Cruciferele au un impact direct asupra semnalelor care declanșează limfocitele intra-epiteliale, o clasă importantă a celulelor imunitare care servesc în prima linie pentru a apăra organismul de patogeni, potrivit CSID.
Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin un antioxidant care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Medicii spun că un cartof dulce mediu oferă 100% vitamina A din necesarul zilnic recomandat și ajută la prevenirea deficitului de vitamina A.
Citricele
Acestea sunt o sursă bogată de vitamina C, acid folic și sute de alte substanțe bioactive care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Ele ajută la reducerea stresului oxidativ și astfel se țin sub control inflamațiile sistematice.
Migdalele
Aur curat pentru sistemul imunitar sunt și migdalele și asta pentru că sunt bogate în vitamina E. Acestea conțin patru grame de fibre, grăsimi sănătoase nesaturate și 6 grame de proteină vegetală, magneziu, seleniu, cupru, zinc și vitamina E.
Semințele
Semințele sunt excelente împotriva răcelii pentru că ajută organismul să lupte contra infecțiilor. Cercetătorii americani au demonstrat că seleniul pe care semințele îl conțin promovează răspunsul imunitar. Semințele de dovleac, susan și cânepă sunt bogate în vitamine B, fibre și zinc, nutrienți esențiali pentru lupta împotriva bacteriilor și virusurilor.
Ciupercile
Acestea ajută sistemul imunitar să lupte împotriva mai multor infecții, motiv pentru care se folosesc de mii se ani în culturile chinezești, egiptene, grecești și romane. Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate spun că sistemul imunitar are nevoie de vitamina D pentru a îndepărta bacteriile și virusurile, iar ciupercile sunt singurele care produc vitamină D.
Iaurtul
Acest aliment pe care foarte mulți dintre noi îl consumăm dimineața este o mină de aur în lupta contra răcelii deoarece este considerat un accelerator al sistemului imunitar, iar asta datorită culturilor vii și active pe care le conține și care ajută la îmbunătățirea microbiotei tractului gastrointestinal.
Citește și Alimente care cresc hemoglobina. Ce să mănânci dacă valorile hemoglobinei sunt scăzute