Cel mai des, în coşul de cumpărături al românilor se regăsesc pâinea, legumele şi fructele. Produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea, legumele şi mezelurile.
Românii preferă să-şi cumpere produse alimentare proaspete din magazinele de comerţ tradiţional, segment care acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe. Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe.
În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ – modern şi tradiţional. Ca şi în cazul majorităţii produselor de larg consum, hypermarketul deţine supremaţia între formatele comerţului modern atunci când vine vorba despre achiziţionarea de alimente proaspete.
„Observăm o deschidere mai mare a cumpărătorilor de a-şi procura produse proaspete din acest format de retail. Aproximativ trei sferturi dintre cumpărătorii care intră într-un hypermarket pun în coş fructe şi legume, comparativ cu doar 60% dintre clienţii supermarketurilor şi ai discounterilor”, spune Raluca Răschip, consumer goods &retail director GfK România.
Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic la nivelul întregului an 2013. Cercetarea de tip „Panel de Consumatori” a GfK România este realizată pe un eşantion de 3.000 gospodării, reprezentativ la nivel naţional, prin scanarea codurilor de bare ale produselor de larg consum.
CITEŞTE ŞI: Care sunt legumele şi fructele cu cele mai multe pesticide