Alimentul banal care e un adevărat elixir al sănătății. Castaele sunt pline vitamine, minerale şi antioxidanţi. De exemplu, 10 castane coapte şi descojite au aproximativ 200 de calorii, patru grame de fibre şi aproape trei grame de proteine.
De altfel, asigură jumătate din doza zilnică de cupru, tot atât din necesarul zilnic de magneziu, dar şi 25% din doza zilnică recomandată de vitamina B6. Comparate cu nucile, la aceeaşi cantitate, castanele au mai puţine calorii, deoarece conţin mai puţine grăsimi.
Acestea au în componenţa lor acid galic şi elagic, două substanţe antioxidante care protejează inima de stresul oxidativ şi, astfel, este redus riscul de infarct de miocard. Castanele sunt şi o bună sursă de potasiu, acoperind aproximativ 11% din necesarul zilnic. Potasiul este esenţial pentru sănătatea inimii, deoarece ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Castanele sunt ideale pentru inimă şi tensiune. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la sănătatea inimii, al cărei ritm îl reglează. Acest conţinut considerabil de potasiu ajută la diminuarea efectelor negative ale excesului de sodiu (hipertensiune, retenţie de apă) cauzat de cantităţile mari de sare din alimentaţia noastră.
Castana are o compoziţie asemănătoare cu cea a grâului. Este săracă în grăsimi, lucru rar întâlnit la fructele în coajă. Este saţioasă şi conţine o cantitate mare de fibre.
Castanele trebuie să fii ajuns la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte. Pot fi cumpărate gata prăjite sau le poţi pregăti acasă, la cuptor, după ce le-ai crăpat în două. Cele coapte pot fi mâncate cu lapte cald, ori sub formă de cremă sau piure, alături de carnea de curcan. Pe sub coaja groasă, castana este învelită într-o pieliţă subţire, care trebuie îndepărtată fiindcă e amară. Castanele pot fi fierte în apă timp de 3 sau 4 minute.
Se păstrează de preferinţă la frigider timp de 10 zile sau la temperatura camerei cel mult o săpătămână. După acestă perioadă încep să se usuce şi să se întărească. Pentru a conserva castane proaspete timp de mai multe săptămâni, ba chiar câteva luni, acoperiţi-le cu apă 24 de ore, lăsaţi-le la uscat ferite de lumina soarelui şi apoi depozitaţi-le pe nisip.