Alimentul banal care funcționează ca un adevărat antibiotic natural. Reprezintă nutriția exclusiva a larvelor tinere, în primele 2 – 3 zile de maturare, pe lângă faptul că este folosit că hrană specială pentru matcă, pe tot parcursul ciclului său de viață.
Alimentul banal care funcționează ca un adevărat antibiotic natural. Conține nouă vitamine esențiale și are numeroase beneficii pentru sănătate!
Această albină este cu 50% mai mare decât surorile ei, trăieşte cu 40% mai mult şi este foarte fertilă. Lăptişorul de matcă are toţi aminoacizii esenţiali, precum şi vitaminele A,C,D şi E, nouă vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B12, precum şi minerale, calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu, silicon şi sulf.
Este o proteină completă, dar şi un antibiotic natural blând şi are un efect stimulativ asupra glandelor suprarenale, influenţând metabolismul, starea de spirit, pofta de mâncare şi apetitul sexual, potrivit Noii biblii a vitaminelor, coordonată de farmacologul dr. Earl Mindell.
Lăptișorul de matcă este folosit pe scară largă drept complex nutrițional dietetic, pentru combaterea diverselor afecțiuni cronice, fiindu-i atribuite beneficii farmacologice, cum ar fi efectele: -antibacteriene, -antitumorale, -antialergice, -antiinflamatoare, -imunomodulatoare, -antioxidante, -neurotropice.
De altfel, studii recente au demonstrat că lăptișorul de matca este singura sursa de acid 10 HDA de pe pământ, un ingredient activ care, alaturi de alte substanțe, îi asigura proprietățile antifungice, antivirale și antibacteriene puternice.
1. Are efecte antioxidante și antiinflamatoare
În general, se știe că lăptișorul de matca reduce inflamațiile și stresul oxidativ. Conform mai multor teste pe animale, se pare că aminoacizii specifici, acizii grași și compușii fenolici prezenți în acest superaliment au puternice efecte antioxidante.
În plus, s-a dovedit că celulele sistemului imunitar, care fuseseră tratate cu lăptișor de matcă, au produs mai puține substanțe pro-inflamatorii.
2. Reduce riscul apariției bolilor inimii
Atât studiile efectuate pe animale, cât și cele care au vizat subiecți umani au demonstrat că acest produs apicol influențează benefic nivelurile colesterolului, diminuând astfel riscul dezvoltării afecțiunilor coronariene.
Deși mecanismul exact de acțiune este neclar, se pare că anumite proteine din compoziția lăptișorului pot reduce concentrația colesterolului sangvin.
Un studiu desfășurat pe parcursul a 12 săptămâni, a arătat că iepurii a căror dieta a fost suplimentata cu lăptișor de matca au înregistrat o reducere a colesterolului total și a celui „rău” (LDL), concentrațiile respective scăzând cu 28% și, respectiv, 23%.
În mod similar, în urma cercetărilor efectuate pe oameni, timp de o lună, s-a constatat o scădere a colesterolului total și a celui LDL, de 11% și, respectiv, 4%, la persoanele care au consumat zilnic 3 grame de lăptișor de matcă.