Alimentul banal care te ajută să trăieşti 100 de ani. Este vorba despre fasole. Consumată periodic, se pare că aceasta te ajută să trăieşti mai mult.
Potrivit unui studiu realizat în 2004, cercetătorii au descoperit că două linguriţe de fasole consumate într-o zi reduc riscul de deces cu opt la sută. La studiu au participat persoane de 70 de ani sau mai în vârstă, din trei culturi diferite din întreaga lume.
Mai mult, Dan Buettner, colaborator al site-ului CNBC.com, spune că în urmă cu câțiva ani a călătorit în Okinawa, Japonia, în Nicoya, Costa Rica, în Ikaria, Grecia, în Loma Linda, California și Sardinia, Italia, toate acestea fiind zone în care locuiesc cele mai multe persoane în vârstă de 100 de ani, pentru a afla secretul longevităţii.
A stat de vorbă cu nutriţionişti din întreaga lume şi a aflat că în topul celor mai recomandate alimente pentru o viaţă longevivă se află: lintea, boabele de soia, mazărea, năutul şi fasolea.
Potrivit unui alt studiu, oamenii de ştiinţă spun că fasolea conţine carbohidrați, proteine și minerale, ci și suplimentează fibrele necesare microbomului nostru și accelerează sistemul imunitar. De altfel, locuitorii din zonele în care trăiesc cele mai multe persoane în vârstă de 100 de ani nu au probleme cu obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, demența și cancerul, potrivit csid.ro.
Pe lângă faptul că fasolea este foarte sănătoasă, fasolea este şi ieftină. Poate fi cultivatî oriunde, de la zona ecuatorială, până în regiunile nordice. De asemenea, nu necesită congelarea și poate fi depozitată pentru o perioadă mai lungă de timp.
Aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
jumătate de kilogram de fasole
trei cepe medii
100 de mililitri de ultei
trei morcovi
o lingură boia de ardei dulce
o căpăţână de usturoi
câteva fire de tarhon tocat
o legătură de pătrunjel
200 ml bulion
două-trei foi de dafin
sare şi piper după gust
După ce a fost lăsată o noapte întreagă la înmuiat, punem fasolea la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă timp de o aproximativ oră și jumătate.
Când fasolea este fiartă, pregătim prăjeala. Radem morcovii, tocăm ceapa, după care le călim puţin în ulei şi boia. Adăugăm bulionul, după care se mai lasă puţin şi se adaugă şi fasolea. Punem puţină apă fiartă şi lăsăm să mai fiarbă câteva minute.
Între timp, tocăm usturoiul, tarhonul şi pătrunjelul, după care le pune în oala cu fasole. Adăugăm şi foile de dafin, sare şi piper şi mai lăsăm să fiarbă la foc mic. După câteva minute, adăugăm deasupra pătrunjelul tocat mărunt.
Iarna, o putem servi cu murături.
Poftă bună!