Alimentul banal și sănătos care te ajută să renunți la fumat. Puțini știu însă că aceste legume conțin nicotină, iar dependenții de țigări care consumă aceste alimente ar putea să renunțe la câteva țigări pe zi.
Profesorul de Gastronomie Moleculară USAMV Cluj, Dan Vondar, a vorbit prin intermediul unei rețele de socializare că semințele de vinete conțin compuși din clasa alcaloizilor printre care și nicotina.
Vondar completeazî că un gram de vinete conține 100 nanograme de nicotină pe când o țigară conține aproximativ 2 grame de nicotină. Așadar, dacă sunteți fumători, ați putea consuma 20 de kg de vinete la micul dejun, pentru a sări peste țigara de dimineață”, se arată în mesajul postat de profesor pe Facebook.
1. Vinetele au un aport ridicat de fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale.
2. Acestea conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Dar ţine minte, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.
3. Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
4. Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.
5. Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol, datorită cantităţi mari de fibre şi a nivelului scăzut de carbohidraţi solubili din vinete.
6. Vinetele au, de asemenea, grijă şi de inima noastră. Cercetările arată că pot reduce nivelul de colesterol “rău”, dar trebuie gătite în aşa fel întât să beneficiezi de toate calităţile lor. Vinetele prăjite în ulei lasă foarte multă grăsime şi sunt greoaie pentru stomac. În schimb, coapte la 400 de grade, acestea au un gust mult mai bun şi nici nu îngreunează digestia. De asemenea, vinetele sunt bogate în bioflavonoide, antioxidanţi puternici care au rolul de a regla tensiunea arterială şi previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.
Citește și: Zacuscă de vinete la ceaun. Secretul unei reţete delicioase pentru la iarnă