Ziua de Florii pică în data de 9 aprilie pentru creștin ortodocși. E o sărbătoare importantă pentru creștini și sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această zi. Floriile se sărbătoresc în fiecare an, în duminica dinaintea Paștelui.
Sunt și o mulțime de români care poartă nume de flori, precum ar fi Florina, Dalia, Crina, Violeta, Luminița, Viorel, Florin, Lăcrămioara, Brândușa, Narcisa, care își serbează ziua de Florii.
Citește și Prognoza meteo pe două săptămâni. Vreme deosebit de rece până de Florii. Cum va fi în Săptămâna Mare
De această zi sunt legate o mulțime de tradiții și obiceiuri. Cum putem atrage norocul în viața noastră alegând anumite produse pe care să le punem pe masă de Florii? În primul rând, tocmai pentru că suntem încă în Postul Paștelui, de Florii nu putem pune pe masă decât mâncăruri fără carne, lapte sau ouă. În ziua de Florii, e dezlegare la pește, astfel că acest aliment, care are numeroase beneficii, e permis. Și asta pentru că, așa cum spun scrierile vechi, în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește.
Cei care mănâncă pește de Florii, adică de Intrarea Domnului în Ierusalim, vor avea mult noroc în viață. Se pot vindeca de orice boală grea, vor avea puteri tămăduitoare și vor avea parte de înțelegere și armonie în casă.
Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește, potrivit traditii-superstitii.ro.
Ramurile de salcie amintesc, de asemenea, de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.
Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Nu este bine să te speli pe cap, căci vei albi înainte de vreme. Dacă este necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată.
Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.
Fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.