Dudele sunt fructe de care mulți români se feresc, mai ales când le pică în cale pe drumuri, însă ceea ce nu se știe este că sunt foarte bogate în antioxidanți. Dudul este un arbore cu fructe mici și face parte dintr-un gen de specii de foioase, care se găsesc în regiunile temperate sau subtropicale din Europa, Asia, Africa și America de Nord. Majoritatea speciilor sunt originare din Asia și pot ajunge la o înălțime de 15 metri.
Frunzele de dud sunt subțiri și diferite ca formă. Cele mai comune specii sunt dudul alb, originar din Japonia și China și dudul negru, care vine din Persia. A ajuns în Europa în secolul XII, iar în România poate fi găsit în zonele de câmpie și dealuri joase. Dudele sunt foarte benefice pentru organism, datorită conținutului bogat de antioxidanți și a vitaminelor B și K. Ele conțin minerale, calciu, fier, magneziu, potasiu și fosfor.
Potrivit unui studiu, fructele de dud au cel mai mare conținut de resveratrol, compusul care ajută la protejarea sănătății inimii, a creierului și a funcțiilor cognitive. Acest compus ajută la reducerea tensiunii arteriale, scade nivelul de colesterol, protejează creierul și ajută la combaterea bolii Alzheimer.
Dudele sunt, alături de fructele de pădure, printre cele mai slab calorice fructe. 100 de grame de dude proaspete conțin:
Încetinește procesul de îmbătrânire
Datorită conținutului bogat în antioxidanți, dudele ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, detoxifiind organismul și ajutând la regenerarea celulelor din corp. Antioxidanții sunt un grup de elemente nutritive, vitamine, minerale și enzime care reduc efectul toxic pe care îl au asupra organismului mediul și alte substanțe. Cu ajutorul antioxidanților, sistemul imunitar este întărit, lucru care previne apariția infecțiilor și bolilor.
Îmbunătățesc vederea și auzul
Potrivit medicului Radu Bulumac, conținutul mare de vitaminele A și E, alături de antioxidanții din fdude ajută la menținerea sănătății ochilor. Datorită faptului că ele conține betacaroten și luteină, dudele au efect și asupra vederii, protejând-o. În plus, fructele de dud sunt un energizant natural, datorită complexului de vitamine.
Protejează creierul
Potrivit unor cercetări clinice, fructele de dud pot preveni bolile neurodegenerative legate de vârstă și pot îmbunătăți funcțiile motorii și cognitive. Dudele sunt, de asemenea, capabile să ajute la supraviețuirea celulară, neurotransmisie și îmbunătățirea neuroplasticității. Efectele neuroprotectoare ale dudelor asupra bolilor neurodegenerative sunt legate de fitochimicale precum antocianina, acidul cafeic, catehina, quercetina, kaempferolul si taninul. Potrivit studiului, dudele sunt văzute ca agenți neuroprotectori promițători.
Sunt bune pentru sănătatea inimii
Multe studii științifice și medicale au cercetat fructele de dud pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii. Extractul de dud ajută în prevenirea și tratamentul de cancer, a bolilor cardiovasculare, dar are efecte pozitive și asupra bolilor hepatice și a obezității.
Sunt bune pentru diabet
Consumul de dude este extrem de benefic pentru cei care suferă de diabet, îmbunătățind nivelul de zahăr din organism. Persoanele cu diabet de tip 2 sunt expuse riscului unei creșteri rapide a zahărului din sânge și trebuie să fie atenți atunci când mănâncă carbohidrați. Dudele conțin compusul 1-deoxinojirimicină (DNJ), care inhibă o enzimă din intestin care descompune carbohidrații. Prin urmare, dudele pot fi benefice împotriva diabetului, încetinind creșterea glicemiei după mese, potrivit unor studii de specialitate. În plus, ceaiul din frunze de dud alb ajută la scăderea glicemiei și este ideal pentru bolnavii de diabet.
Reduce riscul de cancer
S-a dovedit că stresul continuu în corpul uman induce leziuni oxidative în celule și țesuturi, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer. De sute de ani, dudele au făcut parte din medicina tradițională chineză ca remediu împotriva cancerului. Unii cercetători cred acum că aceste efecte preventive asupra cancerului pot avea o bază științifică Studiile pe șoareci indică faptul că antioxidanții din sucul de dude pot reduce stresul oxidativ – reducând potențial riscul de cancer. Rețineți că același lucru este valabil și în cazul fructelor și legumelor în general. Nici o dovadă nu sugerează faptul că dudele reduc riscul de cancer mai mult decât alte fructe sau fructe de pădure, potrivit healthline.com.
Cel mai sănătos mod prin car epoți introduce dudele în dieta ta este să le consumi proaspete, însă poți face și ceai din frunzele de dud, compot din fructele de dud sau chiar dulceață. Poți face dulciuri precum înghețate sau checuri, ori sosuri pentru plăcinte de fructe. De asemenea, le poți congela ca să reziste mai mult, iar asta pentru că abia în luna mai înflorește acest copac, iar fructele apar undeva în lunile iunie-iulie.
Citește și: Fructe uscate pe care să nu le mănânci niciodată dimineața, pe stomacul gol. Dau diaree și cresc glicemia