Alimentul din bucătărie care te ajută să slăbești în perioada postului. Este plin de principii nutritive și foarte sățios

În perioada postului, opțiunile alimentare sunt destul de limitate, iar lipsa vitaminelor și mineralelor din alimentație duce, adesea, la deficite severe în organism. Există, însă, și alimente de post bogate în principii nutritive, dar pe care credincioșii nu obișnuiesc să le consume.
Irina Dumitrescu
24 nov. 2024, 07:03
Alimentul din bucătărie care te ajută să slăbești în perioada postului. Este plin de principii nutritive și foarte sățios

În post, cei mai mulți credincioși privilegiază consumul de cartofi, fasole, zacuscă sau pateuri de post. Oricât ar fi de gustoase și de ușor de preparat, aceste alimente nu sunt foarte bogate în principii nutritive, iar la capătul a 40 de zile credincioșii pot avea surpriza neplăcută a unor carențe de vitamine și minerale destul de serioase în organism.

Unul dintre alimentele recomandate în post, bogat în vitamine și minerale, dar, pe care, din păcate, majoritatea românilor nu îl consuma prea des, este năutul. În plus, acesta ajută și în procesul de slăbire.

Năutul, plin de principii nutritive și foarte sățios

Năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale. Există aproximativ 8 grame de proteine într-o porție de 100 de grame de năut gătit. Este un aliment bogat în amidon și poate înlocui grâul, orezul etc. într-o alimentație echilibrată. În post, năutul poate fi însoțit de o porție generoasă de legume.

Citeste si Cornulețe de post mănăstirești. Secretul maicii Tecla de la Mănăstirea Văratec pentru un desert fraged și aromat

Această plantă leguminoasă este bogată în carbohidrați complecși, care sunt absorbiți mai lent decât cei simpli.

Năutul este, totodată, o sursă importantă de vitaminele C și B. Aceasta intervine în multe funcții ale organismului: apărare împotriva infecțiilor virale și bacteriene, protecția pereților vaselor de sânge, asimilarea fierului vegetal, acțiune antioxidantă (captarea radicalilor liberi), cicatrizare. Vitamina C favorizează, de asemenea, absorbția fierului.

Năutul conține fier vegetal, aproximativ 1,3 mg la 100 de grame. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei (proteina din globulele roșii care permite transportul oxigenului în organism), a mioglobinei (proteina din mușchi care permite stocarea oxigenului), precum și a enzimelor implicate în respirație și în sinteza ADN-ului.

De asemenea, leguminoasa conține 72 mg de calciu pentru o porție de 100 de grame; calciul contribuie la formarea și rezistența oaselor și a dinților. Totodată, conține potasiu, mineral care participă la transmiterea impulsurilor nervoase, la contracția musculară și la funcția cardiacă. Este implicat în secreția de insulină și în echilibrul acido-bazic.

Un alt avantaj este că năutul este bogat în fibre, ceea ce facilitează digestia și tranzitul intestinal. În plus, fibrele reduc absorbția toxinelor, a grăsimilor rele și încetinesc asimilarea carbohidraților. De asemenea, favorizează prezența bacteriilor benefice în flora intestinală.

Năutul te ajută să slăbești în post

Pe cât este de bogat în vitamine și minerale, pe atât este de sărac în calorii, ceea ce-l recomandă celor care vor să-și mențină silueta sau chiar să slăbească.

Citeste si Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

O porție de 100 de grame de năut fiert conține aproximativ 147 de calorii.

Foarte bogat în fibre, năutul ajută la instalarea rapidă a senzației de sațietate. În plus, această leguminoasă combate și retenția de apă și, de asemenea, reglează nivelul de zahăr din sânge. În plus, scade nivelul de colesterol prin eliminarea grăsimilor nesănătoase.

Deși proprietățile de slăbire ale năutului sunt reale, este important să fie consumat alături de alimente care îi pot susține acțiunea, așa cum este cazul oricărui aliment recomandat pentru pierderea în greutate. Cu alte cuvinte, e mai bine să evităm să consumăm multe tartine cu humus dacă obiectivul este reducerea taliei.

Pentru a ajuta la topirea kilogramelor în plus, năutul poate fi mâncat în salată sau prăjit în tigaie, ca garnitură pentru un wok de legume, de exemplu, sau într-o supă căreia îi adaugă o textură crocantă. În final, asociat cu legume gătite fără prea multe grăsimi.

Atunci când este asociat cu alimente bogate în fibre, cum sunt legumele, și este înmuiat în apă înainte de gătire, năutul are mai puține șanse să perturbe digestia și să genereze probleme intestinale.

Citeste si Rețetă pentru cea mai bună iahnie de fasole de post. Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Agapia

Tocăniță de năut cu legume și turmeric

Iată și o rețetă gustoasă pe bază de năut.

  • 200 g de năut (fiert sau din conserva, bine clătit)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 morcov mare, tăiat rondele subțiri
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 dovlecel, tăiat cubulețe
  • 400 g de roșii pasate (sau o conserva de roșii fără zahăr adăugat)
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță de boia dulce sau afumată
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • sare și piper, după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1/2 lămâie (zeama pentru servire)

Toacă toate legumele. Dacă folosești năut uscat, pune-l la înmuiat cu o seară înainte și fierbe-l până devine fraged.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă usturoiul, turmericul, boiaua și chimenul, amestecând constant timp de 1 minut.

Pune morcovul, ardeiul gras și dovlecelul. Lasă-le să se călească 5-7 minute, până încep să se înmoaie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI