Alimentul din bucătărie care te ajută să slăbești în perioada postului. Este plin de principii nutritive și foarte sățios

În perioada postului, opțiunile alimentare sunt destul de limitate, iar lipsa vitaminelor și mineralelor din alimentație duce, adesea, la deficite severe în organism. Există, însă, și alimente de post bogate în principii nutritive, dar pe care credincioșii nu obișnuiesc să le consume.
Irina Dumitrescu
24 nov. 2024, 07:03
Alimentul din bucătărie care te ajută să slăbești în perioada postului. Este plin de principii nutritive și foarte sățios

În post, cei mai mulți credincioși privilegiază consumul de cartofi, fasole, zacuscă sau pateuri de post. Oricât ar fi de gustoase și de ușor de preparat, aceste alimente nu sunt foarte bogate în principii nutritive, iar la capătul a 40 de zile credincioșii pot avea surpriza neplăcută a unor carențe de vitamine și minerale destul de serioase în organism.

Unul dintre alimentele recomandate în post, bogat în vitamine și minerale, dar, pe care, din păcate, majoritatea românilor nu îl consuma prea des, este năutul. În plus, acesta ajută și în procesul de slăbire.

Năutul, plin de principii nutritive și foarte sățios

Năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale. Există aproximativ 8 grame de proteine într-o porție de 100 de grame de năut gătit. Este un aliment bogat în amidon și poate înlocui grâul, orezul etc. într-o alimentație echilibrată. În post, năutul poate fi însoțit de o porție generoasă de legume.

Citeste si Cornulețe de post mănăstirești. Secretul maicii Tecla de la Mănăstirea Văratec pentru un desert fraged și aromat

Această plantă leguminoasă este bogată în carbohidrați complecși, care sunt absorbiți mai lent decât cei simpli.

Năutul este, totodată, o sursă importantă de vitaminele C și B. Aceasta intervine în multe funcții ale organismului: apărare împotriva infecțiilor virale și bacteriene, protecția pereților vaselor de sânge, asimilarea fierului vegetal, acțiune antioxidantă (captarea radicalilor liberi), cicatrizare. Vitamina C favorizează, de asemenea, absorbția fierului.

Năutul conține fier vegetal, aproximativ 1,3 mg la 100 de grame. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei (proteina din globulele roșii care permite transportul oxigenului în organism), a mioglobinei (proteina din mușchi care permite stocarea oxigenului), precum și a enzimelor implicate în respirație și în sinteza ADN-ului.

De asemenea, leguminoasa conține 72 mg de calciu pentru o porție de 100 de grame; calciul contribuie la formarea și rezistența oaselor și a dinților. Totodată, conține potasiu, mineral care participă la transmiterea impulsurilor nervoase, la contracția musculară și la funcția cardiacă. Este implicat în secreția de insulină și în echilibrul acido-bazic.

Un alt avantaj este că năutul este bogat în fibre, ceea ce facilitează digestia și tranzitul intestinal. În plus, fibrele reduc absorbția toxinelor, a grăsimilor rele și încetinesc asimilarea carbohidraților. De asemenea, favorizează prezența bacteriilor benefice în flora intestinală.

Năutul te ajută să slăbești în post

Pe cât este de bogat în vitamine și minerale, pe atât este de sărac în calorii, ceea ce-l recomandă celor care vor să-și mențină silueta sau chiar să slăbească.

Citeste si Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

O porție de 100 de grame de năut fiert conține aproximativ 147 de calorii.

Foarte bogat în fibre, năutul ajută la instalarea rapidă a senzației de sațietate. În plus, această leguminoasă combate și retenția de apă și, de asemenea, reglează nivelul de zahăr din sânge. În plus, scade nivelul de colesterol prin eliminarea grăsimilor nesănătoase.

Deși proprietățile de slăbire ale năutului sunt reale, este important să fie consumat alături de alimente care îi pot susține acțiunea, așa cum este cazul oricărui aliment recomandat pentru pierderea în greutate. Cu alte cuvinte, e mai bine să evităm să consumăm multe tartine cu humus dacă obiectivul este reducerea taliei.

Pentru a ajuta la topirea kilogramelor în plus, năutul poate fi mâncat în salată sau prăjit în tigaie, ca garnitură pentru un wok de legume, de exemplu, sau într-o supă căreia îi adaugă o textură crocantă. În final, asociat cu legume gătite fără prea multe grăsimi.

Atunci când este asociat cu alimente bogate în fibre, cum sunt legumele, și este înmuiat în apă înainte de gătire, năutul are mai puține șanse să perturbe digestia și să genereze probleme intestinale.

Citeste si Rețetă pentru cea mai bună iahnie de fasole de post. Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Agapia

Tocăniță de năut cu legume și turmeric

Iată și o rețetă gustoasă pe bază de năut.

  • 200 g de năut (fiert sau din conserva, bine clătit)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 morcov mare, tăiat rondele subțiri
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 dovlecel, tăiat cubulețe
  • 400 g de roșii pasate (sau o conserva de roșii fără zahăr adăugat)
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță de boia dulce sau afumată
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • sare și piper, după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1/2 lămâie (zeama pentru servire)

Toacă toate legumele. Dacă folosești năut uscat, pune-l la înmuiat cu o seară înainte și fierbe-l până devine fraged.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă usturoiul, turmericul, boiaua și chimenul, amestecând constant timp de 1 minut.

Pune morcovul, ardeiul gras și dovlecelul. Lasă-le să se călească 5-7 minute, până încep să se înmoaie.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Patru zodii primesc un cadou special pe 5 februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Sprijinul Polonezilor pentru Asistența Militară oferită Ucrainei Scade
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol