Alimentul care nu lipsește din alimentația românilor se va scumpi foarte mult în această iarnă. Situația este extremă și a fost cauzată de condițiile de secetă din această iarnă.
În acest moment, România are cea mai mică producție de floarea soarelui din ultimii 15 ani. Fermierii se plâng de condițiile climatologice care le-au distrus culturile, ceea ce nu poate însemna decât scumpiri.
Acum nu mult timp, Guvernul României a anunțat că fermierii vor fi subvenționați cu 200 de euro pe hectar din cauza secetei, datele arătând că peste 2 milioane de hectare din țara noastră au fost afectate de lipsa ploii.
Citește și : Industria alimentară din România, în creștere cu 7,4 la sută față de anul trecut
Astfel, românii vor resimți la raft scumpirea cu zeci de procente a uleiului de floarea soarelui. În Portul Constanța, prețul este de 480 de dolari pe tona de floarea soarelui, substanțial mai mare decât în trecut.
”Anul acesta nu se poate vorbi despre o producție, pentru că floarea soarelui a fost cea mai afectată cultură în condițiile de secetă excesivă. La floarea-soarelui vor fi prețuri ridicate și, implicit, vor urma și la cele derivate din ea”, a avertizat Constantin Florea, agricultor, conform Antena 3.
Firmele de consultanță au realizat mai multe studii care să estimeze recolta de semințe de floarea soarelui la nivelul Uniunii Europene, mai ales în condițiile meteo nefavorabile din Europa de Est, fapt ce i-a determinat pe analiști să afirme că producția este una mult mai mică decât în trecut.
Estimările arată o producție de 8,9 milioane de tone de semințe de floarea soarelui în statele membre UE, estimare mult mai mică decât cele 9,8 milioane de tone recoltate anul trecut.
„Pe măsură ce recoltatul avansează, se confirmă o producţie dezastruoasă de seminţe de floarea soarelui, performanţele fiind aşteptate să fie cele mai mici din ultimii 15 ani în Bulgaria şi România”, informează firma de consultanţă într-un raport publicat recent, potrivit Agerpres.
De aceea, firma de consultanță prognozează o nouă creștere a prețurilor la floarea soarelui, din cauza deficitului de producție din UE.