Alimentul-minune care taie foamea. Topinamburul este cunoscut drept alimentul care face minuni în curele de slăbire. Acestuia i se mai spune măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică.
Tuberculii acestei plante au o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care descoperim un polimer al fructozei numit inulină, care e în cantități foarte mari. Tuberculii de topinamburul conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.
Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză. În afară de topinambur, inulina se găseşte în rădăcinile de cicoare, păpădie şi ale altor plante, dar în cantităţi mai mici.
Inulina are acţiune benefică de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sânge. Leagă o mare cantitate de substanţe care nu sunt necesare organismului, ajutând astfel la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a acizilor graşi, a diferiţilor compuşi chimici toxici. Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine şi reziduuri.
„Principala calitate a topinamburului este că ne ţine în frâu apetitul. În ţările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzaţie, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc în curele de slăbire au obţinut rezultate evidente şi durabile. Tuberculii de topinambur sunt indicaţi persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoză, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
Industrial, din tuberculii de topinambur se obţine alcool. Din suc se produce un concentrat de fructoză (40%), care este întrebuinţat pentru îndulcirea băuturilor, siropurilor, gemurilor, dulceţurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat şi cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare şi curative. Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promiţătoare. Un hectar de topinambur dă până la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decât un hectar de sfeclă de zahăr. Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantităţii de lapte la vaci şi la creşterea în greutate a animalelor tinere.