Alimentul minune, pe lângă gustul său delicios și versatilitatea în bucătărie, se remarcă prin multiplele sale beneficii pentru sănătate. Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, „pe lângă gustul lor, ciupercile au multe alte proprietăți nutriționale benefice pentru sănătate”.
Dacă mănâncă zilnic ciuperci, poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, de la întărirea sistemului imunitar până la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și digestive.
Potrivit dieteticianului Kjersten Nett, de la Mayo Clinic, datorită conținutului lor de fibre, ciupercile promovează sănătatea intestinală și aduce beneficii creierului.
Ele mai reglează și nivelul de vitamina D. Atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă, ciupercile produc acest nutrient esențial pentru absorbția calciului, întărirea oaselor și dinților și prevenirea unor boli precum diabetul de tip 2 și demența.
Ciupercile sunt unele dintre cele mai bune surse de seleniu, un mineral care ajută organismul să producă antioxidanți ce pot reduce daunele celulare. De asemenea, sunt bogate în vitaminele din complexul B, esențiale pentru creșterea și formarea celulelor, și în minerale precum potasiul și fosforul.
Teresa María López Díaz, profesor de Medicină Veterinară la Universitatea din León, a scris într-un articol publicat în The Conversation, că „ciupercile au proteine de bună calitate, cu toți aminoacizii esențiali”. În plus, sunt sărace în grăsimi, iar grăsimile pe care le conțin sunt nesaturate.
Datorită conținutului lor ridicat de fibre, este mai bine să le consumi în cantități mici și în timpul mesei pentru a facilita digestia. În plus, asigură-te că le achiziționezi de la piețe reglementate și bine ambalate sau identificate.
Mare atenție la unele ciuperci, care conțin toxine ce pot provoca efecte adverse la oameni dacă sunt ingerate. Ele pot fi extrem de periculoase și pot provoca intoxicații grave sau chiar moartea.