Alimentul-minune care te scapă de orice boală. Deși sunt mici și nu arată prea apetisant, algele marine sunt o adevărată comoară a naturii și un izvor de sănătate și vitalitate pentru organismul uman!
Algele marine mai sunt numite şi „concentrate de apă de mare” datorită conţinutului lor ridicat de nutrienţi. Unele specii conţin aproximativ 50-70% proteine, comparativ cu cele doar cele 25% din carnea crudă. Conţin mai mulţi aminoacizi esenţiali decât orice tip de carne. Reprezintă cel mai bogat ingredient alimentar în calciu şi vitamine, iar datorită conţinutului ridicat de nutrienţi, este şi o sursa excelentă de proteine!
Algele marine conțin 77 de minerale, unul dintre cele mai complexe remedii naturale. Utilizate ca medicament sau ca și aliment, aceste organisme vegetale pot să amelioreze sau chiar să vindece numeroase boli: anemie, demineralizare, carențe ale unor minerale și vitamine, tulburări de natură nervoasă, tulburări respiratorii, disfuncții ale sistemului imunitar. Sunt o sursa excelentă de betacaroten, vitamine (A, B, C, D, E, F, K, PP), clorofilă, mucilagii şi substanţe antibiotice, metaloizi şi minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, aluminiu, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, aur, zinc, cobalt, stronţiu, titan, vanadiu, staniu, rubidiu, siliciu).
Datorită acestor proprietăți, algele contribuie la favorizarea schimburilor metabolice, tonifică glandele endocrine
întăresc mijloacele de apărare naturală (imunitate), sunt înzestrate cu puteri antireumatismale, antigutoase, remineralizante, stimulante ale circulației sanguine. De asemenea, fibrele alimentare din alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi reduc astfel riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic. Prin conţinutul bogat în potasiu şi iod, algele remineralizează şi sunt recomandate persoanelor care urmează tratament cu diuretice, ajutând şi în curele de slăbire şi remodelare corporală. Clorofila din componenţa lor are un efect regenerant şi un apreciabil efect antibacterian.
Chlorella este o alga unicelulara de apa dulce care contine pigmenti fotosintetici in cloroplastul sau. Aceasta alga contine mai mult fier, zinc, vitamina B2, magneziu, grasimi, calorii si acizi grasi omega-3 decat spirulina. De asemenea, chlorella contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate produce de unul singur.
Spirulina este o alga albastra-verde bogata in ficocianobilina. In plus, contine multi nutrienti, precum chlorella. Are, insa, cu 10% mai multe proteine decat chlorella, dar si mai multa vitamina B1 si cupru. De asemenea, contine toti cei 9 aminoacizi esentiali de care organismul are nevoie pentru o functionare optima.
Irish moss – alga rosie este abundenta pe coasta Oceanului Atlantic din Europa, Marea Britanie si America de Nord. In mare parte, aceasta alga rosie este compusa dintr-o substanta de textura jeleului cunoscuta sub numele de caragenan. Caragenanul poate fi un inlocuitor vegan pentru gelatina, precum si un emulgator general. Acest compus se gaseste in multe lucruri, cum ar fi inghetata sau formulele de lapte praf pentru sugari.
Kombu este consumat de secole intregi si din motive intemeiate. Aceasta alga marina maro este o sursa buna de sanatate si longevitate, datorita abundentei in vitamine, antioxidanti, minerale si grasimi sanatoase. In majoritatea cazurilor, kombu se gaseste sub forma proaspata sau uscata, insa poate fi utilizata si sub forma de pudra (pulbere). In mod traditional, kombu este un ingredient ideal pentru supe, salate si chiar ingrasamant sau vopsea de par.
Nori este o alga foarte cunoscuta, fiind unul dintre ingredientele esentiale ale celebrului sushi. Nori contine multi micronutrienti si mai multe vitamine si minerale decat multe fructe si legume.
Leacuri-minune pentru tratarea infecțiilor. Ingredientele banale care alungă simptomele de gripă
Wakame este un tip de alge marine comestibile originar din Japonia si Coreea. Locuitorii acestor tari folosesc aceste alge marine de mai multe secole. Puteti face supe sau salate cu wakame, gustul si textura fiind inconfundabile. De asemenea, valoarea nutritionala a acestei alge marine este una ideala. Wakame are un continut scazut de calorii si unul bogat de nutrienti esentiali pentru sanatate. In plus, are o multime de beneficii potentiale, de exemplu pentru sanatatea inimii si slabire.
Dulse este o alga de culoare rosie care se gaseste in mod deosebit in Atlanticul de Nord. Aceasta alga marina este considerata o adevarata delicatesa, fiind consumata in forma cruda, ca aliment sau in scop medicinal. Aceasta alga marina contine multe proteine, fibre, dar si calciu si potasiu care ajuta la intarirea oaselor. Dulse poate contribui si la reducerea tensiunii arteriale, dar si la imbunatatirea vederii si a activitatii tiroidei.
Kelp este bogata in substante nutritive sanatoase care imbunatatesc sanatatea si chiar previne anumite afectiuni. Acest tip de alge marine reprezinta un ingredient de baza in bucatariile asiatice.
Ulva lactuca este “salata” algelor marine. Aceasta alga cu frunze verzi stralucitoare poate fi adaugata in salate sau supe. Insa este delicioasa si cruda, avand o aroma distincta. In plus, este extraordinar de bogata in nutrienti, cum ar fi proteinele, mineralele, fierul, fibrele si vitaminele A, B si C. Salata de mare este una dintre cele mai importante legume de mare din dieta umana.
Arame este membra a familiei de alge din care face parte si kelp, iar beneficiile sale sunt excelente. Arame are un continut semnificativ de calciu, iod, fibre, fier, magneziu si vitamina A. Este recomandata cardiacilor, mai ales celor cu hipertensiune.