Alimentul minune pe timp de pandemie. Pandemia de coronavirus a schimbat viața tuturor oamenilor, fie că vorbim despre cei care au avut de suferit de pe urma bolii și au rămas cu plămânii afectați, ori de cei care deși nu s-au îmbolnăvit, stilul lor de a trăi s-a schimbat radical.
Băutura-minune care te ajută să topești ZECE kilograme într-o lună. Se prepară în 30 de secunde și are numeroase beneficii pentru organism!
Alimentul minune pe timp de pandemie. Repară rapid plămânii, dar ajută și la digestie. Restricțiile impuse în contextul pandemiei au favorizat un stil de viață sedentar, care nu este cel mai sănătos pentru organismul uman.
Astfel, pentru a minimiza efectele negative ale sedentarismului, oamenii au la îndemână diferite metode, cum ar fi sportul ori consumul atent al alimentelor.
Acesta e alimentul-minune al sezonului. Te scapă într-o clipită de răceală și gripă și are numeroase beneficii pentru organismul uman!
Un aliment cunoscut pentru efectele sale miraculoase de a trata plămânii este turmericul (curcuma). Turmericul este o plantă erbacee care crește din bulbi și face parte din familia ghimbirului (Zingiberaceae), fiind originară din Sudul Asiei.
Curcuma poate fi consumată crudă ori sub formă de pulbere, fiind folosită drept condiment în bucătăria asiatic, în special la prepararea sosurilor curry, având un gust ușor piperat.
Curcuma a fost folosită de indieni timp de mii de ani, iar cercetările arată că este într-adevăr o plantă miraculoasă, datorită proprietăților medicinale, fiind un adevărat „dușman” al problemelor de digestie.
Aceasta este recomandată în cazul afecțiunilor plămânilor, consumul zilnic ajutând la reducerea inflamației din pasajul aerului. De asemenea, curcuma ajută la curățarea plămânilor în mod natural și întărește sistemul imunitar, lucru vital în această perioadă.
Totodată, are multe alte proprietăți și este benefică în tratarea problemelor precum afecțiunile cardiovasculare, cancer, Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă.
Curcuma poate fi folosită și în cazurile mai puțin grave, cum ar fi migrene, bronșită, răceală, entorse, umflături sau vânătăi.
Planta are astfel acțiune vindecătoare, putând fi aplicată pe tăieturi și julituri, datorită efectului său antiinflamator și antioxidant.
Ce este curcuma
Curcuma este planta medicinală originară din India, care se înrudește cu ghimbirul. Este utilizată de peste 4.000 de ani datorită proprietăților sale curative, dar și alimentare. Se deosebește după frunzele sale lunci și lanceolate, cu o nuanță de verde deschis. Florile de curcuma au culori diferite în funcție de fiecare specie în parte, iar plantele se înmulțesc prin replantarea rădăcinii. Rădăcina plantei este acoperită de coajă, care poate fi îndepărtată foarte ușor prin răzuire, iar ulterior este utilizată pentru a obține condimentul. Miezul plantei se lasă la uscat și prin măcinarea lui se obține condimentul.
Care sunt beneficiile turmericului pentru sanatate?
Turmericul a fost indelung utilizat in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), dar si in medicina chineza traditionala, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Beneficiile sunt datorate substantei active din turmeric, curcumin, care ajuta la tratarea inflamatiilor.
Iata, asadar, ce beneficii are turmericul:
- Ajuta la imbunatatirea memoriei – in cateva studii realizate pe populatiile din Asia a fost demonstrat faptul ca persoanele care au consumat mai mult curry au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva fata de cele care nu au consumat acest condiment. Cercetatorii au corelat acest beneficiu cu turmericul, care este unul dintre ingredientele principale ale acestui amestec de condimente, dar si din alimentatia asiaticilor. Totodata, cercetatorii cred ca efectele antiinflamatorii ale curcuminului pot proteja creierul impotriva bolilor degenerative si pot preveni aparitia bolii Alzheimer.
- Protejeaza inima – asa cum ne arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii);
- Protejeaza impotriva bolilor de piele – curcuminul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor pielii, accelerand si imbunatatind procesul de absorbtie a colagenulu. De asemenea, curcuminul poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatitele si acneea.
- Calmeaza durerile reumatice – un studiu efectuat in 2016 a demonstrat faptul ca administrarea de suplimente pe baza de curcumin timp de patru saptamani a ajutat la calmarea durerilor provocate de osteoartrita la persoanele care sufereau deja de aceasta afectiune;
- Rol antiinflamator si antioxidant – unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamatiile prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. Totodata, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.
- Regleaza nivelul de zahar din sange – conform studiilor, curcuminul reduce nivelul de glucoza din sange si sporeste secretia de insulina a pancreasului. Mai mult, suplimentele pe baza de curcumin pot preveni aparitia diabetului de tip 2.
- Are proprietati anticancerigene – un studiu din 2015 publicat in jurnalul de stiinte Molecules a demonstrat ca substanta activa curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar;
- Previne formarea cheagurilor de sange – asa cum au demonstrat studiile, curcuminul imbunatateste circulatia sangvina si previne formarea cheagurilor de sange care ar putea duce la probleme de sanatate serioase, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasa profunda sau embolismul pulmonar;
- Reduce colesterolul „rau” – un studiu efectuat la Universitatea din Indonezia a aratat ca substanta activa curcumin ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL, dar si a nivelului de colesterol total, fapt care are efecte pozitive asupra sanatatii inimii;
- Imbunatateste procesul de detoxificare – datorita proprietatilor antioxidante, curcuminul ajuta la mentinerea sanatatii organismului si stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor si a ADN-ului;
- Protejeaza ficatul – curcuminul previne aparitia tulburarilor hepatice si ajuta ficatul sa functioneze optim;
- Previne anemia – turmericul este o sursa bogata de fier si poate preveni aparitia anemiei;
- Trateaza problemele digestive – unele studii sustin ca turmericul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil;
- Amelioreaza simptomele gripei si ale racelii – curcuminul ajuta la ameliorarea infectiilor virale, precum raceala si gripa, si ajuta organismul in lupta cu afectiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric cu miere este recomandat pentru ameliorarea simptomelor racelilor.
Cum putem folosi turmericul in bucatarie – idei pentru inspiratie
Turmericul este un condiment ideal in bucatarie. Acesta poate fi gasit in comert atat sub forma de pudra de turmeric, cat si in stare proaspata, adica radacini de turmeric. Iata cum poti sa folosesti acest condiment in bucatarie:
- Pentru fripturi – turmericul poate fi adaugat la carnea de vita, porc sau pui, dar poate fi folosit si ca ingredient in sosul pentru marinata, alaturi de cimbru, miere si putin mustar Dijon;
- Pentru omlete – poti presara putina pudra de turmeric atunci cand bati ouale, impreuna cu putina sare, piper sau parmezan ras;
- Pentru supe – turmericul poate fi adaugat si in ciorbele de pui sau de legume, in supele cu galuste si chiar in supele crema, precum cele de dovleac sau ciuperci;
- Pentru mancaruri de orez – atunci cand prepari pilaf sau risotto, poti sa adaugi si putina pudra de turmeric, pentru o aroma mai bogata;
- Pentru legume – morcovul, ardeiul gras, prazul si dovlecelul la cuptor pot fi asezonate cu putina pudra de turmeric si alte condimente;
- Pentru smoothie-uri – turmericul este ideal in orice reteta de smoothie cu fructe sau cu legume, in special cu portocale, mango, mar sau morcov. Atunci cand prepari un smoothie, poti sa adaugi si o lingurita cu pudra de turmeric.
- Pentru ceaiuri – e recomandat sa folosesti o lingurita de turmeric proaspat ras, pe care sa il fierbi timp de zece minute intr-o oala in care ai adaugat patru cani de apa. Pentru o absorbtie mai buna a substantei active in organism, poti sa adaugi si un varf de cutit de piper macinat. Pudra de turmeric poate fi adaugata si la ceaiurile de fructe.