Alimentul minune pentru o gândire supersonică. E aur curat pentru creier, însă românii nu știu cât de benefic e

Alimentul minune pentru o gândire rapidă și eficientă. Acesta îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, fiind considerat „aur curat” pentru creier!
Filip Stan
27 dec. 2024, 20:22
Alimentul minune pentru o gândire supersonică. E aur curat pentru creier, însă românii nu știu cât de benefic e

Alimentul surpriză cu puteri magice asupra memoriei! Un studiu recent publicat în Neuroscience Research subliniază beneficiile cognitive ale brânzei Camembert. Cercetările au arătat că amidele acizilor grași, compuși care se formează în timpul procesului de fermentare a brânzei, au îmbunătățit memoria și abilitatea de învățare la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Aceste descoperiri sugerează că brânza Camembert ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului.

Alimentul pe care să-l incluzi în meniu

Camembert se distinge prin fermentarea cu mucegai alb (Penicillium camemberti), care îi conferă un profil biochimic unic. Procesul produce amide ale acizilor grași, precum miristamida, care nu sunt întâlnite în brânzeturile nefermentate sau fermentate diferit. Acești compuși sunt din ce în ce mai recunoscuți pentru impactul lor asupra sănătății cerebrale, prin stimularea nivelurilor de factori neurotrofici, proteine esențiale pentru creșterea, repararea și formarea memoriei celulelor cerebrale.

Studiile anterioare au sugerat deja beneficii ale brânzei Camembert pentru oameni, demonstrând că astfel de produse lactate pot crește nivelurile factorilor neurotrofici la adulții vârstnici, protejând astfel funcțiile cognitive pe măsură ce creierul îmbătrânește. Totuși, mecanismele exacte și compușii specifici responsabili pentru aceste efecte nu au fost pe deplin înțeleși. Noul studiu își propune să clarifice aceste aspecte, concentrându-se pe amidele acizilor grași și impactul lor asupra memoriei și învățării.

Pentru a analiza beneficiile cognitive ale brânzei Camembert și ale amidelor acizilor grași, cercetătorii au realizat experimente pe șoareci masculi. Aceștia au fost împărțiți în grupuri și hrăniți fie cu o dietă bogată în grăsimi, fie cu o dietă similară, dar suplimentată cu brânză Camembert sau cu amide de acizi grași extrase din brânză. Dieta bogată în grăsimi a fost concepută să simuleze riscurile dietetice asociate cu neurodegenerarea specifică oamenilor.

Cercetătorii au administrat zilnic doze de brânză Camembert, miristamidă (o amidă a acizilor grași) sau alți compuși similari pe o perioadă de șapte zile. Brânza a fost omogenizată pentru o dozare consistentă, iar amidele acizilor grași au fost administrate în doze precise. Performanța cognitivă a fost evaluată prin două teste comportamentale: testul de recunoaștere a obiectelor (ORT) și testul de localizare a obiectelor (OLT), care sunt standard pentru evaluarea memoriei și învățării la animale.

La testul ORT, șoarecii au fost plasați într-un spațiu cu două obiecte. După o perioadă, unul dintre obiecte a fost înlocuit cu un obiect nou, iar timpul petrecut explorând obiectul nou a fost măsurat. O explorare mai îndelungată indica o memorie de recunoaștere mai bună.

În testul OLT, un obiect a fost mutat într-un loc diferit, iar timpul petrecut investigând noua locație a fost înregistrat pentru a evalua memoria spațială.

Rezultatele au arătat că atât brânza Camembert, cât și miristamida au îmbunătățit funcțiile cognitive ale șoarecilor. În testul ORT, șoarecii care au primit brânză Camembert au petrecut timp de calitate explorând obiectul nou, ceea ce sugerează o memorie de recunoaștere mai bună. Efectul a fost dependent de doză, cantitățile mai mari oferind rezultate mai bune.

De asemenea, șoarecii tratați cu miristamidă au performat mai bine în ambele teste, indicând îmbunătățiri atât în memoria de recunoaștere, cât și în cea spațială. Studiul a relevat că acidul miristic, un precursor al miristamidei, nu a avut un impact similar, subliniind astfel importanța procesului de amidare care se produce în timpul fermentării brânzei.

Pe lângă testele comportamentale, cercetătorii au studiat și modificările chimice din creier. Aceștia au analizat expresia factorilor neurotrofici, în special factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), în hipocamp, o zonă esențială pentru memorie și învățare. Rezultatele au arătat că miristamida a crescut expresia BDNF în hipocamp, sugerând un impact benefic asupra neuroprotecției, creșterii sinaptice și formării memoriei.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Furtuni și vijelii. Vremea se dezlănțuie în următoarele săptămâni. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă