Alimentul minune pentru o gândire supersonică. E aur curat pentru creier, însă românii nu știu cât de benefic e

Alimentul minune pentru o gândire rapidă și eficientă. Acesta îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, fiind considerat „aur curat” pentru creier!
Filip Stan
27 dec. 2024, 20:22
Alimentul minune pentru o gândire supersonică. E aur curat pentru creier, însă românii nu știu cât de benefic e

Alimentul surpriză cu puteri magice asupra memoriei! Un studiu recent publicat în Neuroscience Research subliniază beneficiile cognitive ale brânzei Camembert. Cercetările au arătat că amidele acizilor grași, compuși care se formează în timpul procesului de fermentare a brânzei, au îmbunătățit memoria și abilitatea de învățare la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Aceste descoperiri sugerează că brânza Camembert ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului.

Alimentul pe care să-l incluzi în meniu

Camembert se distinge prin fermentarea cu mucegai alb (Penicillium camemberti), care îi conferă un profil biochimic unic. Procesul produce amide ale acizilor grași, precum miristamida, care nu sunt întâlnite în brânzeturile nefermentate sau fermentate diferit. Acești compuși sunt din ce în ce mai recunoscuți pentru impactul lor asupra sănătății cerebrale, prin stimularea nivelurilor de factori neurotrofici, proteine esențiale pentru creșterea, repararea și formarea memoriei celulelor cerebrale.

Studiile anterioare au sugerat deja beneficii ale brânzei Camembert pentru oameni, demonstrând că astfel de produse lactate pot crește nivelurile factorilor neurotrofici la adulții vârstnici, protejând astfel funcțiile cognitive pe măsură ce creierul îmbătrânește. Totuși, mecanismele exacte și compușii specifici responsabili pentru aceste efecte nu au fost pe deplin înțeleși. Noul studiu își propune să clarifice aceste aspecte, concentrându-se pe amidele acizilor grași și impactul lor asupra memoriei și învățării.

Pentru a analiza beneficiile cognitive ale brânzei Camembert și ale amidelor acizilor grași, cercetătorii au realizat experimente pe șoareci masculi. Aceștia au fost împărțiți în grupuri și hrăniți fie cu o dietă bogată în grăsimi, fie cu o dietă similară, dar suplimentată cu brânză Camembert sau cu amide de acizi grași extrase din brânză. Dieta bogată în grăsimi a fost concepută să simuleze riscurile dietetice asociate cu neurodegenerarea specifică oamenilor.

Cercetătorii au administrat zilnic doze de brânză Camembert, miristamidă (o amidă a acizilor grași) sau alți compuși similari pe o perioadă de șapte zile. Brânza a fost omogenizată pentru o dozare consistentă, iar amidele acizilor grași au fost administrate în doze precise. Performanța cognitivă a fost evaluată prin două teste comportamentale: testul de recunoaștere a obiectelor (ORT) și testul de localizare a obiectelor (OLT), care sunt standard pentru evaluarea memoriei și învățării la animale.

La testul ORT, șoarecii au fost plasați într-un spațiu cu două obiecte. După o perioadă, unul dintre obiecte a fost înlocuit cu un obiect nou, iar timpul petrecut explorând obiectul nou a fost măsurat. O explorare mai îndelungată indica o memorie de recunoaștere mai bună.

În testul OLT, un obiect a fost mutat într-un loc diferit, iar timpul petrecut investigând noua locație a fost înregistrat pentru a evalua memoria spațială.

Rezultatele au arătat că atât brânza Camembert, cât și miristamida au îmbunătățit funcțiile cognitive ale șoarecilor. În testul ORT, șoarecii care au primit brânză Camembert au petrecut timp de calitate explorând obiectul nou, ceea ce sugerează o memorie de recunoaștere mai bună. Efectul a fost dependent de doză, cantitățile mai mari oferind rezultate mai bune.

De asemenea, șoarecii tratați cu miristamidă au performat mai bine în ambele teste, indicând îmbunătățiri atât în memoria de recunoaștere, cât și în cea spațială. Studiul a relevat că acidul miristic, un precursor al miristamidei, nu a avut un impact similar, subliniind astfel importanța procesului de amidare care se produce în timpul fermentării brânzei.

Pe lângă testele comportamentale, cercetătorii au studiat și modificările chimice din creier. Aceștia au analizat expresia factorilor neurotrofici, în special factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), în hipocamp, o zonă esențială pentru memorie și învățare. Rezultatele au arătat că miristamida a crescut expresia BDNF în hipocamp, sugerând un impact benefic asupra neuroprotecției, creșterii sinaptice și formării memoriei.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cea mai mare avalanșă din istorie. A spulberat totul în cale
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul neștiut despre Călin Georgescu. S-a aflat acum: Am rămas șocat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Bunuri de 24 de milioane de euro confiscate de ANABI în 2024
MediaFlux
S-au anunțat PREȚURILE pe 2025 din FACTURI! CÂT vom PLĂTI pentru ENERGIA ELECTRICĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă