Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun care îţi distruge silueta şi duce colesterolul la ceruri

Șoriciul de porc este un preparat care nu lipsește de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Este chiar unul dintre cele mai așteptate delicatese în perioada Crăciunului. Organismul are însă câteva obiecţii!
Alina Costache
10 dec. 2022, 11:01
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun care îţi distruge silueta şi duce colesterolul la ceruri

Mulți îl consideră delicios, alții nici nu vor să audă de el, însă niciun român nu va contesta faptul că este unul dintre alimentele vedetă ale meselor de Crăciun și chiar și de Revelion. Cu toate că este o sursă importantă de compuși esențiali pentru buna funcționare a organismului uman, nu este deloc prietenos cu silueta, orice exces se va vedea imediat pe cântar.

Potrivit Mens Health, 28 g de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât o porţie de chipsuri de cartofi. Așadar,  șoriciul nu este un aliment nesănătos, din contră, această delicatesă iubită de români în perioada sărbătorilor s-ar putea dovedi chiar benefică pentru organism.

Șoriciul, căci despre el este vorba, este un aliment complex, o sursă importantă de minerale. Doar o sută de grame conțin 30 de miligrame de calciu, 11 miligrame de magneziu, 85 de miligrame de fosfor și 127 de miligrame de potasiu.

Petre Daea, anunţ de ultimă oră despre jambonul de Crăciun. Ce trebuie să ştie românii care se gândesc la şorici şi „pomana porcului”

Chiar dacă nu conține foarte multe grăsimi, șoriciul consumat nu trebuie nicodată consumat în exces, fiindcă reprezenta un adevărat pericol pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi cei care suferă de diabet sau probleme cardiovasculare.

Potrivit specialiștilor, o porție de șorici de doar 100 de grame conține 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 mg de potasiu.

O porţie de 60 g de şorici conţine 29 g de grăsime, 375 kcal şi 0,65 g de sodiu. Șoriciul de porc este considerat o sursă incompletă de proteine, deoarece conţine cantităţi foarte mici de aminoacizi esenţiali, inclusiv metionină, triptofan şi histidină. Cu toate acestea, șoriciul este bogat în colagen, care este o proteină ce ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.

Valorile nutriționale ale acestui produs, la suta de grame, potrivit specialiștilor de la Departamentul pentru Agricultură al SUA, sunt:

  • Magneziu – 11 mg
    Fosfor – 85 mg
    Potasiu – 127 mg
    Proteine – 61,3 g
    Grăsimi – 31,3 g
    Carbohidrați – 0
    Fibre – 0
    Calciu – 30 mg.

Cu toate că doar o sută de grame de șorici au 61,3 grame de proteine, produsul are o valoare calorică foarte mare. Această cantitate are nici mai mult nici mai puțin de 544 de calorii și zero fibre și carbohidrați, deci nu este recomandat celor care țin dietă, doresc să slăbească sau să își mențină silueta.

Dacă este consumat în moderație, acest produs nelipsit de pe masa de Crăciun poate avea unele beneficii pentru organismul uman. Acesta conține acid oleic, găsit și în compoziția uleiului de măsline, un compus benefic pentru buna funcționare a inimii.

Cea mai frecventă boală în această perioadă, cauzată de consumul produselor din carne de porc este trichineloza. Ea este cauzată de un vierme care se ascunde în carnea de porc, mistreț sau urs, Trichinella spiralis. Această larvă poate fi îndepărtată numai în urma perparării cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.

De ce e bine să mănânci şorici de porc şi în restul anului, nu doar de Crăciun. Are efecte surprinzătoare asupra sănătăţii

Pentru că nu are carbohidrați, nu va crește nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că poate fi consumat fără probleme de persoanele diagnosticate cu diabet.

Colesterolul din compoziția sa poate ajuta la redobândirea elasticității pielii, fiind important și în menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. În plus, pentru că este bogat în sodiu, șoriciul de porc sprijină funcția cerebrală, ajută la reglarea absorbției glucozei și previne retenția de apă din organism.

Cu toate astea, din pricina conținutului crescut de calorii, nu se recomandă ca porția zilnică de șorici să depășească 50 de grame.

Nu este recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială și care au colesterolul mărit.

 

Felul de mâncare, specific sărbătorilor de iarnă, Crăciun şi Revelion, prietenos cu silueta și bogat în colagen. Mihaela Bilic: „Nu avem limită de cantitate dacă nu o mâncăm cu pâine” | VIDEO

Se apropie sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Revelionul care înseamnă atât cadouri, zâmbete și bucurie, dar și reîntregirea familiei la tradiționala masă de sărbători. Ce mâncăm de Crăciun și de Revelion astfel încât să ne tihnească bucatele din farfurie, iar indigestia să nu ne strice distracția și bucuria? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit vineri, la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului” despre aperitivele gustoase, dar și prietenoase cu silueta pe care le putem mânca alături de cei dragi.

Ca de fiecare dată, medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează că secretul cel mai prețios al fiecărei mese este cantitatea. Dacă avem grijă la cantitatea de mâncare, nu trebuie să ne facem griji pentru siluetă sau în privința indigestiei.

Mihaela Bilic, despre salată de boeuf

„Este un peraparat laborios. Se numește de boeuf, dar nouă românilor ne place să adaptăm lucrurile. O putem face și cu carne de pui și cu carne de curcan. eu am încercat și este deosebit de gustoasă cu carne de porc pentru că la carnea de vită nu este întotdeauna și gustoasă și fragedă, iar dacă nu o toci mărunțel, riscă să fie ațoasă, deci orice variantă de carne este admisă”, a exlicat Mihaela Bilic.

„Până la maioneză, totul este dietetic și în regulă din punct de vedere nutritiv: avem cartoful fiert, avem rădăcinoase – morcov, păstârnac, unele persoane pun și țelină. Avem mazăre, murături – care sunt extrem de sănătoase pentru că dacă punem castraveții în saramură au și efect probiotic”, a spus Mihaela Bilic.

„La maioneză se pot dezechilibra lucrurile: ea de fapt înseamnă foarte mult ulei. Uleiul are mai multă grăsime decât untul. În ulei avem 100% grăsime – 10 grame de grăsime ură la lingură – pe când în unt avem 80% grăsime și 15% apă”, a adăugat Mihaela Bilic.

„Maioneza nu trebuie să fie din belșug pentru că, altfel, cuvântul salată chiar nu își are rostul. Salata de vinete, salata de icre și salata de boeuf sunt cele trei salate fabuloase, delicioase ale românilor, dar care, din punct de vedere nutritiv, nu au nicio legătură cu cuvântul salată”, a mai spus Mihaela Bilic.

„La salata de boeuf avem limită de cantitate: mai mult de 2-3 lingur la porție nu ar trebui să fie prezente în farfurie”, a spus medicul nutriționist.

Mihaela Bilic, despre piftie: „Elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători”
„Piftia primește premiul I pentru conținut dietetic. Piftia este, de departe, elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători. Este vorba de fapt despre o carne fiartă în care zeama s-a coagulat prin existența gelatinei. Este bogată în colagen. Avem acolo oasele care au fiert – esențial este să avem oase puse la fiert. Nu se folosește carne de categoria I, ci mai degrabă picioare, urechi, șorici, tot felul de elemente de mâna a doua, dar care sunt extrem de gustoase și care au mult colagen și această piftie este de fapt un rasol care a fost pus la întărit”, a explicat Mihaela Bilic.

„Nu avem niciun fel de pericol pentru siluetă. […] Nu avem limită de cantitate la piftie dacă nu o mâncăm cu pâine. Piftia nu este periculoasă”, a mai spus medicul nutriționist.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Veniturile bugetare ale Rusiei ating maxim istoric, în pofida sancțiunilor americane
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București