Alimentul pe care ar trebui să-l consumi cât mai rar în post. Specialistul este de părere că soia pe care o consumăm în zilele noastre este modificată genetic. Un indiciu al acestui lucru, ar fi, după părerea medicului, preţul foarte mic.
„Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post”, spune nutriţionistul, potrivit Antena 3.
Dr Bilic precizează că modificarea genetică a alimentelor poate cauza dezechilibre hormonale grave. În schimb, specialistul recomandă consumul de mazăre.
Citeste si Postul Paştelui 2021. Pot fi consumate fructe de mare în post?
„Proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal. Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap„, explică specialistul.
Mihaela Bilic recomandă combinarea proteinelor de origine vegetală cu cerealele.
„Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete. Ele trebuie combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.
Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv”, este de părere Mihaela Bilic.