Alimentul românesc care a cucerit piața din SUA după zece ani de așteptare. Americanii îl adoră și plătesc dublu decât românii

Salamul de Sibiu, unul dintre cele mai renumite produse românești, a ajuns să fie comercializat în marile magazine din Statele Unite ale Americii, marcând un succes important pentru exporturile alimentare românești. Deși la noi este accesibil pentru toate buzunarele, în SUA prețul acestui produs tradițional este considerabil mai ridicat.
Mircea Filipescu
06 iul. 2024, 16:56
Alimentul românesc care a cucerit piața din SUA după zece ani de așteptare. Americanii îl adoră și plătesc dublu decât românii

Cu o tradiție de peste 130 de ani, Salamul de Sibiu continuă să fie unul dintre alimentele preferate de români și europeni. Anual, se consumă aproximativ 3.000 de tone din acest produs, atât în țară, cât și în diaspora. În SUA, prețul salamului de Sibiu ajunge la 42 de dolari pe kilogram (aproximativ 194 de lei), în timp ce în România, prețurile variază între 10 și 22 de dolari pe kilogram.

Istoria Salamului de Sibiu

Inițial cunoscut sub denumirea de „salam de iarnă”, Salamul de Sibiu este primul produs românesc din carne care a obținut Indicație Geografică Protejată (IGP) din partea Uniunii Europene. Acest produs a fost atestat încă din 1895, fiind produs de sași într-o mică fabrică din Mediaș. Denumirea sa originală reflecta perioada de producție, care era limitată la sezonul rece, din octombrie până în aprilie. În timp, numele a fost schimbat pentru a marca zona de proveniență, devenind astfel „salamul de Sibiu”.

Salamul de Sibiu în SUA

Salamul de Sibiu Agricola IGP este primul aliment românesc de origine animală exportat pe piața americană după o pauză de mai multe decenii. Procesul de export a fost inițiat în 2014 și a implicat numeroase controale și verificări pentru a asigura respectarea normelor de siguranță alimentară. În 2021, Departamentul de Agricultură al SUA a vizitat fabrica pentru a verifica conformitatea cu standardele stricte impuse.

Citește și: Două legume pe care să nu le mai ții împreună în frigider. Motivul pentru care se strică mult mai repede

După trecerea cu succes a acestor controale, Salamul de Sibiu a ajuns să fie disponibil în marile magazine din SUA, oferind astfel consumatorilor americani și nu numai o experiență autentic românească. Acest succes consolidează prestigiul gastronomic românesc pe plan internațional.

Originea paradoxală a Salamului de Sibiu

Un fapt mai puțin cunoscut este că Salamul de Sibiu nu își are originile în Sibiu, ci în Sinaia. În 1885, un pietrar italian, Filippo Dozzi, s-a stabilit la cariera de piatră de la Piatra Arsă și a început fabricarea unui salam crud-uscat, cu termen lung de maturare, pe care l-a denumit inițial „salam de iarnă”.

Compoziția și procesul de producție

Salamul de Sibiu se remarcă prin faptul că nu conține potențiatori de gust, acidifianți, coloranți, adaosuri proteice sau orice alt ingredient care poate înlocui carnea și sarea de mare. Pasta de carne este umplută în membrane colagenice sau naturale de cal, iar afumarea se face cu lemn de esență tare, precum fagul sau stejarul. Procesul de maturare durează între 45 și 120 de zile și implică utilizarea culturilor de mucegai nobil, Penicillium nalgiovensis, sau a unui amestec de diferite tipuri de Penicillium.

Citește și: Reţeta delicioasă a bunicii pentru castraveţi crocanţi de vară în saramură. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi pentru a avea cele mai bune murături făcute la soare

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!