„Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia au obţinut astăzi arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Alin Simota. Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia DIICOT împotriva încheierii prin care Tribunalul Alba respinsese solicitarea de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu arestarea preventivă, având în vedere faptul că inculpatul Simota Alin a încălcat obligaţiile impuse”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Alin Simota, reţinut de DIICOT într-un dosar cu un prejudiciu estimat la aproape un milion de euro
Sursa citată precizează că judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a arestului preventiv şi a dispus emiterea mandatului de arestare preventivă începând cu marţi.
Alin Simota este acuzat de evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat, fiind reţinut la începutul lunii august. Ulterior, Tribunalul Alba a decis să fie arestat la domiciliu.
Procurorii DIICOT au efectuat atunci opt percheziţii domiciliare şi la sediul unor firme din judeţul Hunedoara, la Petrila şi Petroşani, inclusiv la locuinţa lui Alin Simota.
Prejudiciul în acest caz este estimat la aproape un milion de euro.
Mascaţii, din nou acasă la fostul liberal Alin Simota. Este acuzat de EVAZIUNE de UN MILION de euro
Activitatea grupului infracţional s-ar fi derulat, potrivit procurorilor, între 2007 şi 2012.
Potrivit unui comunicat din 7 august al DIICOT, din probele administrate în dosar rezultă că, în fapt, începând cu anul 2007, Alin Simota, împreună cu mai multe persoane din conducerea SC Atomis International Prod, SC Simar, SC Atomis Energie, SC Elco Invest Consult, precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscala, delapidare şi alte infracţiuni, pentru a obţine beneficii materiale. Procurorii au reţinut că, în contabilitatea primelor doua societăţi, au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani.
Surse judiciare au precizat, în august, pentru Agerpres, că firmele lui Simota ar fi primit contracte de la instituţii publice, inclusiv de la un spital din Deva, iar o parte din banii câştigaţi au fost folosiţi pentru finanţarea campaniei electorale din 2008. Simota a candidat în urmă cu şase ani la Primăria Petroşani şi pentru Senat.