Alin Ţucmeanu (MS): Sperăm ca pe 15 iunie să avem ambele cataloage de preţuri pentru medicamente

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu și-a manifestat speranța, marți, ca, pe data de 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse, să fie finalizat procesul în cazul ambelor cataloage de prețuri la medicamente: Catalogul Național al Medicamentelor - CANAMED și Catalogul Național Public al Medicamentelor.
Filip Stan
02 iun. 2015, 14:51
Alin Ţucmeanu (MS): Sperăm ca pe 15 iunie să avem ambele cataloage de preţuri pentru medicamente

„Omul va cumpăra tot la prețul mic din farmacie. Unitățile care nu sunt în relație cu CNAS trebuie să găsească modalitatea și posibilitatea să deconteze tot la prețul cel mai mic pentru pacient, iar pacientul să poată să cumpere tot la prețul cel mai mic. Nu vor fi diferențe de prețuri. Pacientul va cumpăra la prețul cel mai mic. Pacientul va resimți ieftinirea respectivă. Unele firme nu au depus documentația pentru prețuri. Astăzi mai pot să își depună documentația. Dacă nu o fac, avem înlocuitori pentru aceste medicamente. Sperăm ca, pe 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse de firme, să putem să avem ambele cataloage. Sunt în jur de 80 de contestații. Nu vor exista prețuri la medicamente mai mari decât cele din CANAMED actual, vor exista prețuri mai mici”, a susținut secretarul de stat, în urma unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătății.

Potrivit directorului în cadrul MS Mihaela Udrea, vor exista Catalogul Național Public al Medicamentelor care cuprinde medicamente ce se vor comercializa în unitățile farmaceutice ce nu sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și CANAMED care va cuprinse prețul reactualizat al medicamentelor, prețul mai mic care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și pentru care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare.

„Catalogul denumit în continuare CANAMED va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, vom vedea când, pentru că există niște contestații. Acesta cuprinde prețul reactualizat al medicamentelor, va fi prețul mai mic, care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și la care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare, respectiv prețul de referință pe listele A, B, C1, C3 și preț de decontare pe lista C2. Pe teritoriul României se pot comercializa medicamente la prețul din Catalogul Național Public pentru farmaciile care nu sunt în relație contractuală cu casa de asigurări. Toate celelalte unități, că sunt medicale sau farmaceutice, vor comercializa la prețul din CANAMED care va fi aprobat prin ordin de ministru”, a explicat Udrea.

Citeşte şi ARPIM: Preţul medicamentelor inovatoare şi generice trebuie stabilit simultan

Ea a precizat că vor fi medicamente care vor avea prețul scăzut în unele cazuri cu 20-30%, fapt care va conduce și la scăderea taxei clawback. „Sunt produse la care s-au diminuat prețurile cu 30% sau 20%, dar o medie de minim 10%, care va duce și la o scădere a taxei clawback ce va duce la economii în sistem”, a arătat directorul din Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, a afirmat că producătorii de medicamente sunt îngrijorați în condițiile în care Ministerul Sănătății propune „o modificare radicală” a metodologiei de calcul al prețurilor.

El a susținut că noile prețuri la medicamente vor favoriza exporturile paralele. „Încă nu știm ce impact vor avea noile prețuri ale medicamentelor. Noi am atras atenția autorităților că noile prețuri ale medicamentelor vor favoriza exporturile paralele. Produsele riscă să nu mai fie disponibile pe piața românească. Ar fi fost mult mai prudent și mai înțelept să vedem mai întâi cum se aplică actualul ordin și apoi să trecem la o nouă metodologie de prețuri”, a afirmat Zaharescu.

Potrivit acestuia, practic, Catalogul Național al Medicamentelor ar fi catalogul care ar trebui folosit la referențierea internațională pentru calculul prețului medicamentelor în alte țări unde România este țară de referință.

„Din păcate, este foarte greu de crezut că autoritățile altor țări vor ține cont de asemenea catalog, știind că există un al doilea catalog în spate care, practic, pune prețurile cele mai mici din UE la dispoziția altor autorități. Dacă există probleme de distribuție și aprovizionare — în general sunt probleme destul de mari, pacienții au simțit deja pe pielea lor faptul că nu se găsesc toate medicamentele de care au nevoie, situația riscă să se înrăutățească. La modul general sunt probleme, nu există un produs sau altul în special. Situația este aceasta în farmacii, spitalele încă se descurcă”, a susținut Zaharescu.

Citeşte şi Taxa clawback a atins un nou MAXIM ISTORIC în primul trimestru

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Lansarea ghidului Climate Paths impulsionează tranziția verde în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!