Alin Ţucmeanu (MS): Sperăm ca pe 15 iunie să avem ambele cataloage de preţuri pentru medicamente

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu și-a manifestat speranța, marți, ca, pe data de 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse, să fie finalizat procesul în cazul ambelor cataloage de prețuri la medicamente: Catalogul Național al Medicamentelor - CANAMED și Catalogul Național Public al Medicamentelor.
Filip Stan
02 iun. 2015, 14:51
Alin Ţucmeanu (MS): Sperăm ca pe 15 iunie să avem ambele cataloage de preţuri pentru medicamente

„Omul va cumpăra tot la prețul mic din farmacie. Unitățile care nu sunt în relație cu CNAS trebuie să găsească modalitatea și posibilitatea să deconteze tot la prețul cel mai mic pentru pacient, iar pacientul să poată să cumpere tot la prețul cel mai mic. Nu vor fi diferențe de prețuri. Pacientul va cumpăra la prețul cel mai mic. Pacientul va resimți ieftinirea respectivă. Unele firme nu au depus documentația pentru prețuri. Astăzi mai pot să își depună documentația. Dacă nu o fac, avem înlocuitori pentru aceste medicamente. Sperăm ca, pe 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse de firme, să putem să avem ambele cataloage. Sunt în jur de 80 de contestații. Nu vor exista prețuri la medicamente mai mari decât cele din CANAMED actual, vor exista prețuri mai mici”, a susținut secretarul de stat, în urma unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătății.

Potrivit directorului în cadrul MS Mihaela Udrea, vor exista Catalogul Național Public al Medicamentelor care cuprinde medicamente ce se vor comercializa în unitățile farmaceutice ce nu sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și CANAMED care va cuprinse prețul reactualizat al medicamentelor, prețul mai mic care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și pentru care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare.

„Catalogul denumit în continuare CANAMED va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, vom vedea când, pentru că există niște contestații. Acesta cuprinde prețul reactualizat al medicamentelor, va fi prețul mai mic, care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și la care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare, respectiv prețul de referință pe listele A, B, C1, C3 și preț de decontare pe lista C2. Pe teritoriul României se pot comercializa medicamente la prețul din Catalogul Național Public pentru farmaciile care nu sunt în relație contractuală cu casa de asigurări. Toate celelalte unități, că sunt medicale sau farmaceutice, vor comercializa la prețul din CANAMED care va fi aprobat prin ordin de ministru”, a explicat Udrea.

Citeşte şi ARPIM: Preţul medicamentelor inovatoare şi generice trebuie stabilit simultan

Ea a precizat că vor fi medicamente care vor avea prețul scăzut în unele cazuri cu 20-30%, fapt care va conduce și la scăderea taxei clawback. „Sunt produse la care s-au diminuat prețurile cu 30% sau 20%, dar o medie de minim 10%, care va duce și la o scădere a taxei clawback ce va duce la economii în sistem”, a arătat directorul din Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, a afirmat că producătorii de medicamente sunt îngrijorați în condițiile în care Ministerul Sănătății propune „o modificare radicală” a metodologiei de calcul al prețurilor.

El a susținut că noile prețuri la medicamente vor favoriza exporturile paralele. „Încă nu știm ce impact vor avea noile prețuri ale medicamentelor. Noi am atras atenția autorităților că noile prețuri ale medicamentelor vor favoriza exporturile paralele. Produsele riscă să nu mai fie disponibile pe piața românească. Ar fi fost mult mai prudent și mai înțelept să vedem mai întâi cum se aplică actualul ordin și apoi să trecem la o nouă metodologie de prețuri”, a afirmat Zaharescu.

Potrivit acestuia, practic, Catalogul Național al Medicamentelor ar fi catalogul care ar trebui folosit la referențierea internațională pentru calculul prețului medicamentelor în alte țări unde România este țară de referință.

„Din păcate, este foarte greu de crezut că autoritățile altor țări vor ține cont de asemenea catalog, știind că există un al doilea catalog în spate care, practic, pune prețurile cele mai mici din UE la dispoziția altor autorități. Dacă există probleme de distribuție și aprovizionare — în general sunt probleme destul de mari, pacienții au simțit deja pe pielea lor faptul că nu se găsesc toate medicamentele de care au nevoie, situația riscă să se înrăutățească. La modul general sunt probleme, nu există un produs sau altul în special. Situația este aceasta în farmacii, spitalele încă se descurcă”, a susținut Zaharescu.

Citeşte şi Taxa clawback a atins un nou MAXIM ISTORIC în primul trimestru

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre