Alin Ţucmeanu (MS): Sperăm ca pe 15 iunie să avem ambele cataloage de preţuri pentru medicamente

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu și-a manifestat speranța, marți, ca, pe data de 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse, să fie finalizat procesul în cazul ambelor cataloage de prețuri la medicamente: Catalogul Național al Medicamentelor - CANAMED și Catalogul Național Public al Medicamentelor.
Filip Stan
02 iun. 2015, 14:51
Alin Ţucmeanu (MS): Sperăm ca pe 15 iunie să avem ambele cataloage de preţuri pentru medicamente

„Omul va cumpăra tot la prețul mic din farmacie. Unitățile care nu sunt în relație cu CNAS trebuie să găsească modalitatea și posibilitatea să deconteze tot la prețul cel mai mic pentru pacient, iar pacientul să poată să cumpere tot la prețul cel mai mic. Nu vor fi diferențe de prețuri. Pacientul va cumpăra la prețul cel mai mic. Pacientul va resimți ieftinirea respectivă. Unele firme nu au depus documentația pentru prețuri. Astăzi mai pot să își depună documentația. Dacă nu o fac, avem înlocuitori pentru aceste medicamente. Sperăm ca, pe 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse de firme, să putem să avem ambele cataloage. Sunt în jur de 80 de contestații. Nu vor exista prețuri la medicamente mai mari decât cele din CANAMED actual, vor exista prețuri mai mici”, a susținut secretarul de stat, în urma unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătății.

Potrivit directorului în cadrul MS Mihaela Udrea, vor exista Catalogul Național Public al Medicamentelor care cuprinde medicamente ce se vor comercializa în unitățile farmaceutice ce nu sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și CANAMED care va cuprinse prețul reactualizat al medicamentelor, prețul mai mic care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și pentru care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare.

„Catalogul denumit în continuare CANAMED va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, vom vedea când, pentru că există niște contestații. Acesta cuprinde prețul reactualizat al medicamentelor, va fi prețul mai mic, care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și la care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare, respectiv prețul de referință pe listele A, B, C1, C3 și preț de decontare pe lista C2. Pe teritoriul României se pot comercializa medicamente la prețul din Catalogul Național Public pentru farmaciile care nu sunt în relație contractuală cu casa de asigurări. Toate celelalte unități, că sunt medicale sau farmaceutice, vor comercializa la prețul din CANAMED care va fi aprobat prin ordin de ministru”, a explicat Udrea.

Citeşte şi ARPIM: Preţul medicamentelor inovatoare şi generice trebuie stabilit simultan

Ea a precizat că vor fi medicamente care vor avea prețul scăzut în unele cazuri cu 20-30%, fapt care va conduce și la scăderea taxei clawback. „Sunt produse la care s-au diminuat prețurile cu 30% sau 20%, dar o medie de minim 10%, care va duce și la o scădere a taxei clawback ce va duce la economii în sistem”, a arătat directorul din Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, a afirmat că producătorii de medicamente sunt îngrijorați în condițiile în care Ministerul Sănătății propune „o modificare radicală” a metodologiei de calcul al prețurilor.

El a susținut că noile prețuri la medicamente vor favoriza exporturile paralele. „Încă nu știm ce impact vor avea noile prețuri ale medicamentelor. Noi am atras atenția autorităților că noile prețuri ale medicamentelor vor favoriza exporturile paralele. Produsele riscă să nu mai fie disponibile pe piața românească. Ar fi fost mult mai prudent și mai înțelept să vedem mai întâi cum se aplică actualul ordin și apoi să trecem la o nouă metodologie de prețuri”, a afirmat Zaharescu.

Potrivit acestuia, practic, Catalogul Național al Medicamentelor ar fi catalogul care ar trebui folosit la referențierea internațională pentru calculul prețului medicamentelor în alte țări unde România este țară de referință.

„Din păcate, este foarte greu de crezut că autoritățile altor țări vor ține cont de asemenea catalog, știind că există un al doilea catalog în spate care, practic, pune prețurile cele mai mici din UE la dispoziția altor autorități. Dacă există probleme de distribuție și aprovizionare — în general sunt probleme destul de mari, pacienții au simțit deja pe pielea lor faptul că nu se găsesc toate medicamentele de care au nevoie, situația riscă să se înrăutățească. La modul general sunt probleme, nu există un produs sau altul în special. Situația este aceasta în farmacii, spitalele încă se descurcă”, a susținut Zaharescu.

Citeşte şi Taxa clawback a atins un nou MAXIM ISTORIC în primul trimestru

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...