Secţia pentru procurori a CSM va dispune suspendarea din magistratură a Alinei Bica, până la soluţionarea definitivă a dosarul în care este acuzată.
„Secţia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcţia de procuror, până la soluţionarea definitivă a cauzei, a Alinei Bica, ca urmare a arestării preventive şi de asemenea Secţia pentru procurori a decis încetarea la DIICOT a activităţii Alinei Bica, la cererea ei, şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unitate de unde a provenit la momentul accederii în DIICOT, respectiv decembrie 2004”, a declarat luni Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al CSM.
Muscalu a mai anunţat că Ministerul Justiţiei a solicitat vineri CSM un aviz pentru demararea procedurilor de suspendare a Alinei Bica din funcţia de procuror şef al DIICOT, însă CSM nu a luat în discuţie această solicitare, deoarece numai preşedintele României trebuie să se pronunţe în acest caz.
Pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai este magistrat şi nu îşi poate desfăşura activitatea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dacă va fi condamnată definitiv, atunci ea va fi exclusă din magistratură.
Alina Bica şi-a depus demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT şi procuror DIICOT, după ce a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unui teren în Capitală.
Până la numirea unui nou procuror şef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct.
Pe perioada suspendării, Bica iese de sub interdicţiile specifice şi poate desfăşura orice alt tip de activitate.
„Legea spune că poate să desfăşoare orice tip de activitate, deci iese din acea cupolă a interdicţiilor specifice activităţii de magistrat judecător sau procuror, iar la momentul soluţionării definitive a cauzei ei, în funcţie de soluţie, va fi exclusă din magistratură sau va fi repusă în activitatea de magistrat, cu toate consecinţele fireşti”, a explicat vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu.
Suspendarea Alinei Bica este urmare a arestării acesteia în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.
Citeşte şi: Alina Bica şi-a dat demisia de la şefia DIICOT
Alina Bica a demisionat, vineri, de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi din funcţia de procuror al Direcţiei. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu.
Citeşte şi: ELENA UDREA, prima reacţie pe Facebook de la arestarea şefei DIICOT
Alina Bica a fost instalată la şefia DIICOT în mai 2013. Ea a fost arestată preventiv, sâmbătă, 22 noiembrie, printr-o decizie luată de instanţa supremă.
Citeşte şi: Gigi Becali, dezvăluire şoc despre dosarul retrocedărilor în care apar Alina Bica şi Dorin Cocoş
Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.
Citeşte şi: Referatul DNA în dosarul Alinei Bica: Dorin Cocoş, şpagă de 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP
Potrivit referatului procurorilor DNA, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, i-a cerut 10 milioane de euro prietenului său Gheorghe Stelian, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală.
Citeşte şi: ELENA UDREA, prima reacţie pe Facebook de la arestarea şefei DIICOT
„În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian – n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine (…) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (…) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (…) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului (…) Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (…)”, se arată în referatul DNA.
În şedinţa comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpaţi, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”.
„La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (…) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş. (…)”, se mai arată în referatul procurorilor.