Ministrul Justiţiei a declarat că, în privinţa cazului Mario Iorgulescu, ”statul român s-a mişcat în direcţia corectă”. Alina Gorghiu a arătat că ”există acum o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracţiunea de omor, o infracţiune deosebit de gravă”.
”În acest moment, în acest caz e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei însă pot să fac informarea publică că a fost deja emis un mandat european de arestare de către instanţa de executare şi anume Tribunalul Bucureşti”, a anunţat ministrul.
Gorghiu a precizat că în trecut au existat două mandate europene, unul cu privire la executarea unei pedepse de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la lipsirea de libertate în mod ilegal şi a 2-a oară, o arestare preventivă în dosarul în care era acuzat de săvârşirea infracţiunilor de omor şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau alte substanţe.
”Cu privire la acesta, în mai 2022, Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate având în vedere starea mintală a persoanei solicitante, stare care nu îi permite o participare conştientă la proceduri. Practic, solicitarea statului român, ca să traduc pentru cei care ne urmăresc, cu privire la aducerea fugarului în România, a fost blocată de instanţa italiană la nivelul anului 2022, anul trecut., eu nu eram ministru la acel moment, pe motiv că persoana nu are discernământ şi nu poate participa la proceduri. Astăzi suntem în altă etapă, vorbim despre un nou mandat european de arestare care va urma cursul, sunt convinsă că instanţele italiene vor analiza această solicitare şi vă putem ţine la curent pe măsură ce vom obţine termene şi pe măsură ce magistratul de legătură din Italia ne va putea furniza noi informaţii. Momentan abia a fost emis mandatul de arestare”, a mai spus Gorghiu, potrivit News.ro.
Citeşte şi: Vânătoarea lui Mario Iorgulescu a început! Poliția Română l-a dat în urmărire generală
Gorghiu: Peste 8.000 de fugari transferaţi în ţară în perioada 2015 – 2023 pentru executarea pedepselor
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, luni, că, în perioada 2015 – 2023, peste 8.000 de persoane au fost aduse în ţară în vederea executării pedepsei, menţionând că direcţia pe care o urmează procedurile legale în cazul fugarilor este favorabilă României.
„Eforturile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor trebuie menţionate foarte limpede, pentru că în ultimii ani au dat rezultate deosebite în relaţia cu numeroase ţări. Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării. În trecut, aşa cum cunoaşteţi, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condiţiile proaste din penitenciare. Direcţia pe care o urmează procedurile legale pe fugari este favorabilă României, pentru că în ultima perioadă foarte mulţi fugari au fost predaţi României, indiferent care este numele acestora”, a declarat Gorghiu, într-o conferinţă de presă, la Penitenciarul Rahova.
Potrivit ministrului, numărul persoanelor transferate în România în vederea executării pedepselor a crescut an de an.
„Trebuie să vedeţi evoluţia, pentru că, într-adevăr, efortul poate fi văzut şi prin intermediul cifrelor: 2015 – 2023 au fost transferate în România în vederea executării pedepsei 8.162 de persoane. Anul acesta, până la 10 octombrie 2023, avem aduse în România 621 de persoane, 604 în baza mandatului european de arestare. Din anul 2020 până în prezent, (…) au fost aduse în România 2.600 de persoane faţă de care era dispusă urmărirea internaţională, dintre care 2.547 în baza mandatelor europene de arestare”, a precizat Alina Gorghiu.
Ea a adăugat că, în prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, dintre acestea 880 au fost aduse în ţară graţie garanţiilor pe care Ministerul Justiţiei, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, le-au prezentat autorităţilor din statele unde se aflau aceste persoane.