Alina Gorghiu anunță că PNL exclude orice fel de impozitare progresivă și nu se opune reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a afirmat marţi că PNL exclude orice fel de impozitare progresivă, dar în acelaşi timp, nu spune nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate.
Filip Stan
02 mai 2023, 18:18
Alina Gorghiu anunță că PNL exclude orice fel de impozitare progresivă și nu se opune reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate

PNL exclude orice fel de impozitare progresivă, spune vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu. Ea afirmă că „trebuie categoric eficientizată cheltuirea banului public”.

”Poziţia PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, motiv pentru care suntem în continuare partidul care protejează mediul privat, antreprenorii privaţi, angajaţii din sistemul privat şi nu considerăm că ei trebuie pedepsiţi în vreun fel. În acelaşi timp, nu spunem nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate, însă această analiză va trebui făcută în Guvern, de către fiecare minister în parte”, a afirmat Alina Gorghiu.

Citește și: Klaus Iohannis, despre propunerile din coaliție privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor: „Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul”

Ea a precizat că din ce a înţeles, propunerile din partea ministerelor şi a instituţiilor au fost înaintate, urmează să fie centralizate şi vor vedea care este impactul acestora, pentru că atunci când elaborezi cadrul legislativ, se evaluează şi impactul. ”În funcţie de impact vom vedea dacă aceste măsuri au rezultatele pe care guvernul le speră. Eu sunt convinsă că vor găsi acele măsuri care să nu afecteze în niciun fel activitatea guvernamentală, să nu atingă în niciun fel angajaţii din sectorul privat şi nici angajaţii din sistemul public, la nivel de salarizare, pentru că nu se pune problema în aceşti termeni dar trebuie categoric eficientizată cheltuirea banului public”, a declarat Alina Gorghiu.

Citește și: Ceartă în Coaliție pe pensiile speciale. Tăieri la pensiile speciale, impozitare cu 15% a părţii de necontributivitate şi indexare cu rata inflaţiei

Alina Gorghiu: Nu vreau să mai insistăm pe rotativă. Ea se va produce atunci când coaliţia va decide

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a declarat marţi despre schimbările în Executiv după rotaţia premierilor din coaliţie, că nu vrea să se mai insiste pe rotativă, arătând că ea se va produce atunci când coaliţia va decide. Gorghiu a mai spus că numele miniştrilor pentru ea sunt neimportante şi a precizat că PNL are o decizie de a merge în coaliţie cu propunerea de respectare a protocolului.

Alina Gorghiu a fost întrebată la Senat dacă Ministerul Transporturilor va rămâne la PSD, în urma rotativei guvernamentale. ”Şi premierul, şi preşedintele Ciolacu au spus că trebuie să discutăm despre lucruri care se fac acum în guvern, nu despre rotativă. Mai este o lună până se întâmplă această rotativă, iar până atunci sunt teme importante care sunt atât pe masa guvernului, cât şi pe masa Parlamentului. De exemplu azi, la ora 13.00, avem în comisii taxa de solidaritate, venită o cerere de reexaminare de la preşedinte, s-au formulat amendamente, sunt agreate de coaliţie, vor fi discutate în câteva minute la comisiile de resort şi o vom avea în plen”, a spus ea.

Liberala a precizat: ”Ca atare, nu vreau să mai insistăm pe rotativă. Ea se va produce atunci când coaliţia va decide. Numele miniştrilor pentru mine sunt neinteresante sau neimportante. Important e felul în care va funcţiona acest guvern şi maniera în care vom reuşi să aducem proiectele din programul de guvernare la liman”.

Alina Gorghiu a mai spus că ”PNL are o decizie de a merge în coaliţie cu propunerea de respectare a acestui protocol”.

”Nu se va face niciun altfel de anunţ cu o lună înainte. În momentul în care deciziile vor fi luate, vor fi discutate în interiorul celor trei partide şi sunt convinsă că formula finală de guvernare, cea care va veni după schimbarea premierului, va fi anunţată public la momentul oportun. Nu are niciun sens să ne ocupăm timpul legat de nume, de ministere. Dacă azi va fi rostit că unul din miniştri va fi retras, activitatea în ministerul respectiv va fi îngreunată. Mi se pare nefiresc şi neprincipial faţă de colegii mei din guvern ca aceste discuţii să fie încurajate în spaţiul public”, a completat senatoarea PNL.

 

Alina Gorghiu, despre comasarea alegerilor în 2024: Intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice / Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului a prezentat marţi argumentele pentru comasarea alegerilor în 2024, ea precizând că intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice. ”Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal”, a mai spus ea, precizând că roate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale, ci important este să existe ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare.

”Vă informez că această temă este pe masa coaliţiei în discuţie. Spre deosebire de colegii noştri, parteneri de coaliţie, PNL a testat subiectul în sondajele de opinie şi am venit cu aceste argumente, nu ne-am ferit să le expunem şi în spaţiul public, am venit şi în coaliţie cu ele. Sunt argumente care aragtă că ideea de comasare este un lucru important pentru anul 2024 dacă ne dorim ca acest an să nu fie un an al stagnării şi dacă ne dorim ca dezbaterea publică la nivel de 2024 să nu se transforme în haos. Această opţiune este discutată în interiorul PNL, avem un Comitet de lucru un grup de lucru, de experţi, jurişti din interiorul partidului cvare au pus pe hârtie argumentele care ţin de constituţionalitate, ideile care ţin de oportunitate şi de asemenea am pus pe hârtie inclusiv proiectele de lege care trebuie depuse în Parlament dacă va exista o decizie politică la nivel de coaliţie”, a spus Alina Gorghiu la Senat.

 

Ea a precizat că ”intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice”.

”Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal, ne dorim predictibilitate şi ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi să nu blocăm anul 2024. Vom vedea care va fi decizia partenerilor de coaliţie, curând. Din sondajele de opinie pe care PNL le-a făcut, două treimi dintre români îşi doresc comasarea alegerilor. De asemenea, românii într-un procent de 67%, conform ultimului sondaj pe care l-am făcut, sunt favorabili comasării alegerilor în anul 2024 şi de asemenea tot din sonsaj, aproximativ 70% dintre cetăţeni spun că nu ar fi confuzaţi, dacă ar avea de votat pe cele şase buletine de vot”, a precizat ea.

Preşedintele interimar al Senatului a mai spus că liberalii nu au un anume scenariu predeterminat.

”Toate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale, etc, important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariu este cel mai bun pentru a oferi României acel an de care e nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, a completat ea. Gorghiu a prezentat argumentele PNL pentru comasarea alegerilor, afirmând că primul este dorinţa electoratului. ”Este clar din sondajele de opinie că românii îşi doresc un an care să nu iasă din tipare, care să nu se blocheze administraţia, în care economia dă nu aibă de suferit”, a spus ea.

”În al doilea rând, un argument la care cu toţii ţinem şi îl folosim în spaţiul public şi credem foarte mult în el este legat de instabilitatea politică. Gândiţi-vă că în România nu a mai fost acest super an electoral, cu patru tipuri de alegeri, care să blocheze România, motiv pentru care nu ne dorim nicio încetinire a activităţii administrative şi nu ne dorim deloc ca românii să aibă de suferit. Din această perspectivă, credem noi că argumentul stabilităţii politice, evitarea instabilităţii, este unul fundamental”, a afirmat Gorghiu.

Alina Gorghiu a menţionat că în al treilea rând, comasarea poate aduce ”economii la bugetul de stat”.

”Eu cred că e un lucru pe care nu îl putem ignora, democraţia costă, sunt de acord, dar rândurile de alegeri simultane costă mai puţin decât alegerile succesive şi va trebui să ne gândim dacă este nevoie de această economie sau nu”, a spus aceasta.

”În al patrulea rând, securitatea, România nu îşi permite să fie vulnerabilă la nivel regional, motiv pentru care opinia PNL este că situaţia trebuie tranşată politic, în 2024, cât se poate de repede”, a arătat senatoarea. Alina Gorghiu a menţionat că ultimul argument este cel legat de oboseala electorală.

”De la alegerile care vor avea loc pentru Parlamentul European până la al doilea tur de prezidenţiale vor trece luni bune de campanie, de mobilizarea electoratului la vot, de campanie făcută în mod susţinut de reprezentanţii partidelor iar apetitul electoral, apetitul electoratului de a veni la urne va scădea văzând cu ochii”, a explicat ea.

”Acesta este motivul pentru care dorim în 2024 comasarea alegerilor pentru că ne dorim ca electoratul să fie într-o proporţie cât mai mare prezent la urne şi să nu scadă pe finalul anului interesul acestuia. Sunt argumente necesare, suficiente pentru a exista subiectul în coaliţie. După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi a cheltuielilor care trebuie justificare de către Guvern (..) pentru că este prioritatea Guvernului acum şigur şi subiectul comasării alegerilor va fi discutat în coaliţie. Eu nu cred că sunt subiecte tabu în coaliţie. (..) Nu poate fi decât o temă care să atragă cât mai multe opinii favorabile”, a spus Gorghiu.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București