„Astăzi putem spune că asistăm la o premieră, poate este un cuvânt destul de mare, dar, în mod cert, este un exerciţiu de dialog între opoziţie şi putere pe care eu şi copreşedintele Vasile Blaga îl putem încadra la categoria de responsabilitate politică. Toată discuţia a stat sub zodia prudenţei. Mă bucură că vom fi în măsură, putere şi opoziţie, să votăm, cred eu, în unanimitate, alături de colegii noştri parlamentari un Cod Fiscal care să aducă relaxare fiscală”, a spus Gorghiu.
Ea a adăugat că partea bună este că a fost agreată cota TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017 şi încadrarea în ţinta de deficit.
„Partea care ne bucură extrem de tare este că am agreat acea cotă a TVA, că ne vom încadra în ţinta de deficit şi colegii noştri la întâlnirea tehnică au agreat-o, că discuţiile au mers într-o direcţie foarte, foarte, bună”, a mai spus Gorghiu.
Ea a adăugat că „dialogul a fost unul foarte bun” şi „indiferent de competiţia politică dintre noi, putem să avem un dialog care să însemne măsuri sustenabile pentru România”.
Gorghiu a menţionat că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis despre mandatul PNL la discuţii şi se bucură că a reuşit, fără medierea preşedintelui, să se ajungă la o înţelegere pe Codul Fiscal.
„L-am informat pe preşedinte, imediat ce a trimis cererea de reexaminare, despre mandatul pe care eu şi copreşedintele Blaga vom veni la negocieri. Era firesc acest lucru. Am venit la negocieri cu un mandat, mă bucur că este acesta pe care suntem în măsură noi şi colegii de la putere să vi-l prezentăm şi sunt convinsă că săptămâna viitoare, poate duminică, această lege va ajunge la promulgare. Vom vedea ce decizie va lua domnul preşedinte, dar mă bucur că fără medierea domniei sale am reuşit astăzi să ne înţelegem şi să avem acest consens„, a arătat Gorghiu.
„Astăzi s-a produs o premieră în România: opoziția și puterea au ajuns, fără mediere, la un acord – unul pentru o relaxare fiscală graduală și pentru o creștere economică robustă, sănătoasă. Decizia politică în privința noului Cod Fiscal a stat sub semnul prudenței.
Personal, sunt mulțumită că am convenit relansarea investițiilor publice în România, o sursă care generează locuri de muncă și o garanție pentru continuarea creșterii economice și în anii care vin. Al doilea motiv de satisfacție este că am stabilit încadrarea în limitele unui deficit sustenabil, singurul lucru care ne poate proteja de populism și derapaje economice. Alegerile în România nu mai trebuie să însemne prăpăd pentru bugetul de stat.
Am ținut cont de semnalele venite din partea BNR, a Consiliului Fiscal, a Președinției, din partea instituțiilor financiare internaționale și, mai ales, de noile realități economice internaționale. România este parte integrantă în economia mondială, iar ceea ce se întâmplă, în aceste zile, pe bursele internaționale nu poate să ne determine la altceva decât la prudență.
Acordul politic de astăzi trebuie urmat de un proiect bugetar care să fie prezentat Parlamentului până la data de 15 noiembrie 2015. Am insistat, în mod deosebit, asupra acestui aspect pentru că acum lucrăm, după cum popular se spune, „cu materialul clientului”. Guvernul este cel care a croit haina, noi, liderii partidelor, am ajustat măsurile, să nu ne împiedicăm în tiv și nici să nu avem mânecile prea scurte. Este datoria Guvernului să prezinte în termenul rezonabil fixat astăzi o proiecție bugetară pentru următorul an, care să răspundă voinței politice și nevoii de responsabilitate și prudență economică.
Întâlnirea de astăzi și rezultatele ei sunt semnul că intrăm într-o zonă de normalitate, în care dezbaterea politică se poate purta civilizat, așa cum se întâmplă în toate statele cu o democrație matură. Sper că aceste discuții vor continua și pe celelalte teme care fac obiectul dezvoltării României. Indiferent dacă PNL se va afla în opoziție sau la putere, voi insista constant asupra nevoii de dialog între partide„, a scris Gorghiu şi pe Facebook.
Vasile Blaga a spus că „prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, iar concluziile sunt cele care au fost prezentate de Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea.
„Prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, ne-a interest păstrarea echilibrelor macroeconomice din ţară, încadarea în deficitul de 2,% (…). Am fost interesaţi ca România să nu mai parcurgă şocuri cum a parcurs în cazul crizei. Concluziile sunt cele pe care le-a spus şi colega mea, le-a spus şi domul Dragnea, e bine că TVA îl vom aplica 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de 19% din 2017. M-a bucurat şi poziţia ministrului Agriculturii care coincide cu a noastră, amânăm eliminarea taxei pe stâlp, cu excepţia celor din agricultură. O discuţie bună, ne bucură că şi Guvernul s-a angajat să vină cu bugetul până la 15 noiembrie. Există toate garanţiile de la putere că şi această mărire a salariilor medicilor se încadrează în deficit„, a mai spus Blaga.