„În opinia mea, este de neînţeles. Nu ştiu care este motivaţia PSD. Înţeleg că nu are nici una. E trist, nu e prima dată şi probabil nu va fi ultima oară când PSD nu are o explicaţie de ce amână o şedinţă de plen reunit„, a declarat Alina Gorghiu, după şedinţa comună a Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului la care s-a decis ca şedinţa de plen să aibă loc lunea viitoare.
Întrebată dacă este posibil ca PSD să fi amânat şedinţa pentru a mai negocia numirea unui social-democrat la şefia Serviciului de Informaţii Externe, Gorghiu a răspuns: „Nu ştiu niciun motiv pentru care PSD a decis să amâne, prin votul din Birourile Permanente, plenul reunit. Nu ştiu să existe vreo negociere. Mă îndoiesc că poate exista o negociere din acest punct de vedere. Pentru că nu la nivel parlamentar se decide propunerea pentru viitorul şef al SRI sau al SIE, ci propunerea, conform Constituţiei, vine de la şeful statului.„
Potrivit lui Gorghiu, PNL nu a negociat vreo numire la serviciile secrete cu PSD, singurele discuţii fiind cele legate de Comisia de revizuire a Constituţiei.
„Am vorbit cu preşedintele Antonescu, care mi-a spus că a renunţat la preşedinţia Comisiei, motiv pentru care am discutat cu cei din PSD şi am decis că oportun în acest moment este să facem nişte schimbări. La noi, în Comisia de revizuire, am renunţat eu, a renunţat Crin Antonescu, Petre Roman a ieşit din structură din cauza pierderii mandatului, iar George Scutarunu mai e parlamentar. Erau necesare câteva schimbări în componenţa acestei comisii pe care le-am operat”, a spus Gorghiu adăugând că PNL şi PSD au convenit ca liberalii să preia conducerea Comisiei pentru Codul Electoral, iar social-democraţii pe aceia pentru revizuirea Constituţiei.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va vota luni, la ora 16,00, nominalizarea liberalului Eduard Hellvig pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI), a anunțat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.
Birourile permanente reunite au stabilit ședința de plen pentru luni, la ora 16,00. (…) Prioritar pe punctul unu se află votul pentru noul director al SRI. Raportul Comisiei SRI a venit astăzi”, a declarat miercuri Zgonea, adăugând că decizia în comisie a fost luată cu 14 voturi „pentru”.
El a menționat că liberalii au cerut ca în această zi de miercuri să aibă loc votul.
„Vă reamintesc că luni a fost amânată o decizie, nu știam în câte zile raportul Comisiei SRI va lua această decizie. O nominalizare a unui director nu știu dacă Comisia poate să o ia într-o zi sau două. (…) Nu este decizia mea, nici a președintelui Tăriceanu, nu noi mobilizăm membrii grupurilor parlamentare astfel încât ei să fie prezenți la o ședință. A fost o decizie luată de toate grupurile parlamentare cu o majoritate în Birourile permanente reunite”, a spus președintele Camerei.
Întrebat ce a susținut PSD în Birourile permanente, el a arătat: „PSD a susținut luni, la ora 16,00. (…) Este o decizie luată de Grupul parlamentar PSD în cadrul discuțiilor de luni de la ședința de grup”.
La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că propunerea Coaliției de guvernare este ca votul privind numirea lui Eduard Hellvig în funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI) să se facă la începutul săptămânii viitoare.
„Nu văd niciun motiv de grabă excesivă să punem votul astăzi sau mâine. Avem lucrări programate. Eu sunt mai degrabă, și am și discutat cu colegii din Coaliția de guvernare, și propunerea noastră va fi să facem ședința de plen reunit pentru a acorda votul, în privința nominalizării directorului SRI, săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, cel mai probabil luni, poate marți”, a spus Tăriceanu, miercuri, la începutul Birourilor reunite ale celor două Camere.
Plenul renunit al Parlamentului urma să aibă loc în cursul zilei de miercuri, însă PSD şi PNL nu s-ar fi pus încă de acord asupra unor teme care vor fi introduse pe ordinea de zi.
Cele două partide negociază încă în privinţa Comisiilor comune de Cod electoral şi pentru revizuirea Constituţie. Preşedintele Comisiei de Cod, Valeriu Zgonea (PSD), a anunţat deja că se va retrage din această funcţie, care va reveni PNL, respectiv actualului vicepreşedinte, Mihai Voicu, iar PSD va prelua şefia Comisiei de revizuire a Constituţiei.