Alina Gorghiu a fost aleasă în funcţia de preşedinte al vechiului PNL, devansându-l la vot pe contracandidatul său, Ludovic Orban. Alina Gorghiu a obţinut 48 de voturi, în timp ce Ludovic Orban doar 27 de voturi. Susţinută de Klaus Iohannis, Gorghiu a fost sprijinită şi de seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus.
KLAUS IOHANNIS a demisionat din PNL
Biroul Politic Naţional al PNL s-a întrunit, joi, la Palatul Parlamentului pentru a alege noul preşedinte al partidului, cel care, împreună cu Vasile Blaga, va conduce noul PNL până la Congresul din 2017.
Pentru succesiunea lui Klaus Iohannis s-au înfruntat deputaţii Alina Gorghiu, susţinută de Iohannis, şi Ludovic Orban, sprijinit de fostul lider al PNL, Crin Antonescu. Gorghiu şi-a anunţat joi seara candidatura, Teodor Atanasiu retrăgându-se din cursă în favoarea ei.
În debutul şedinţei, preşedintele ales, Klaus Iohannis, a anunţat depunerea mandatului de preşedinte al partidului şi demisia din PNL.
„Astăzi, în faţa colegelor şi colegilor, mi-am anunţat demisia din PNL şi din toate funcţiile deţinute în partid pentru a fi în situaţia potrivită pentru preluarea mandatului de preşedinte al României, lucru care se va întâmpla duminică. În cadrul acestui Birou Politic a fost ales noul preşedinte al PNL, al vechiului PNL, copreşedintele noului PNL, în persoana doamnei Alina Gorghiu şi ţin cu această ocazie să o felicit public pentru câştigarea acestei preşedinţii”, a spus Iohannis.
El a apreciat că felul în care Biroul Politic a votat îi confirmă dorinţa PNL de a se reforma.
„Felul în care Biroul Politic a acţionat, felul în care a votat îmi confirmă dorinţa PNL de a se reforma, de a se moderniza, de a fi partidul care arată cum trebuie să se facă politică în România pentru a fi mai aproape de oameni, pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor oamenilor care ne votează şi care ne pun în aceste poziţii publice”, a adăugat el.
Klaus Iohannis, IRONIC cu Ludovic Orban: Să-l lăsăm pe Ludovic să-şi facă numărul
Klaus Iohannis urmează să depună duminică jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Românei, într-o şedinţă solemnă a Parlamentului.
Alina Gorghiu s-a născut la 16 septembrie 1978. Absolventă a Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” (1997-2001); licență în științe juridice, specializarea Științe Juridice și Administrative la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.
Între 2002 și 2003 a urmat studii postuniversitare în domeniul ”Științe Penale — Criminologie”, în cadrul Universității București, Facultatea de Drept. În 2008 obține o nouă licență din partea Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, Universitatea Pitești.
În 2007 a obținut un master în ”Comunicare și Relații Publice”, Facultatea de Comunicare și Relații Publice ”David Ogilvy”. În același an, a urmat un curs de inițiere în profesia de mediator, organizat de Consiliul Baroului București și Centrul de Mediere și Arbitraj București.
În iunie 2011 a urmat programul ”Public Leaders in Southeast Europe” la Harvard University.
Din 2012 este doctor în drept, specializarea drept penal, în cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași.
Și-a început activitatea profesională ca avocat stagiar, colaborator (2002-2004), apoi consilier local în cadrul Consiliul Local al Sectorului 5 București (2004-2008), asociat în cadrul ”Gorghiu, Pop și Asociații — Societate Civilă de Avocați” (2005-2012), consilier al președintelui AVAS (2007-2008), mediator autorizat și arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (2008—prezent), practician în insolvență (2009 — prezent), suspendat la 9 decembrie 2010.
Lector la Facultatea de Științe Sociale și Politice din cadrul Universității ”Titu Maiorescu” (2010-2011), lector universitar la Facultatea de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir”, Catedra de Administrație Publică (2010 — suspendat la 30 ianuarie 2014).
Din 2013 este avocat titular al Cabinetului Individual de Avocat ”Gorghiu Alina-Ștefania”.
La alegerile parlamentare din 2008 a fost aleasă deputat în circumscripția electorală nr. 42 București, colegiul uninominal nr. 22, din partea PNL.
Până în mai 2010 a fost vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, iar din mai 2010 până în decembrie 2012 a fost secretar al Comisiei Juridice, de disciplină și imunități. În perioada septembrie 2012 — decembrie 2012 a fost vicepreședinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaților.
În urma alegerilor din 9 decembrie 2012 a obținut un nou mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 22 din București, pe listele USL (PNL). Până în aprilie 2013 a fost membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, iar din martie 2013, este membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. A fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal (februarie 2014-septembrie 2014). Din mai 2012 este secretarul Comisiei juridice, de disciplină și imunități, subcomisia pentru monitorizarea executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.
La Congresul Extraordinar din 28-29 iunie 2014, a fost aleasă vicepreședintele al PNL, iar la 7 iulie 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului de către Biroul Politic Național. De asemenea, a fost purtătorul de cuvânt al campaniei electorale prezidențiale a lui Klaus Iohannis.
La 17 decembrie 2014, în cadrul unei reuniuni a Partidului Național Liberal, care a avut loc la București, Alina Gorghiu a fost propusă să candideze pentru conducerea partidului, potrivit unei declarații a prim-vicepreședintelui formațiunii, Teodor Atanasiu.
Este autor coordonator al volumului ”Medierea — Oxigen pentru Afaceri” (2011); autor unic al volumului ”Infracțiuni Contra Drepturilor Electorale” (2012); coautor al volumului ”Medierea Conflictelor” (2013) și autor coordonator al Volumului ”Medierea — Oxigen pentru O Societate Modernă” (2013).
Vorbește limbile engleză și franceză.