Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, e de părere că organizarea Congresului PNL, cu 5.000 de participanţi, nu ar trebui permisă, conform normelor legale şi „regulilor de bun simţ”, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la o incidenţă de peste trei la mie a cazurilor COVID.
„Sincer, eu nu m-aș implica în Congresul USR PLUS”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu, adăugând că Congresul PNL are aviz din partea CNSU, iar membrii vor putea participa în baza certificatului verde sau al unui test COVID.
„Sincer, eu nu m-aș implica în Congresul USR PLUS. Aș vrea să nu-i văd pe toți care au această preocupare din alte partide la congresul nostru, nu doar la partea de organizare, ci și la partea politică. E asa o preocupare în exterior de mă surprinde. În privința congresului, știți foarte bine că suntem un partid responsabil. Avem un aviz de la CNSU care permite organizarea în spațiul de la Romexpo a acestui eveniment.
Vă amintesc că spațiul pe care îl are pavilionul central este este 15.800 de metri, adică o persoană va beneficia cam de 3 metri. Altfel, peste 90% dintre participanții la Congresul PNL sunt persoane vaccinate, putând beneficia de acel certificat verde. Cu toții vom avea acel document la noi. Iar diferența până la 100% sunt persoane care vor demonstra fie că au testul făcut înainte de congres, fie vor fi testate la intrare”, a spus Alina Gorghiu, la Antena3.
Guvernul condus de Florin Cîţu a adoptat, joi, o hotărâre prin care persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu vor fi nevoite să respecte restricţiile instituite pe timpul nopţii în localităţile în care se înregistrează chiar şi o incidenţă a infectărilor de 7,1 la mia de locuitori.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi, 23 septembrie, Hotărârea de Guvern numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.
Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00- 5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:
a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
d) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
(2) Măsura prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.