Alina Gorghiu spune că în cazul noii OUG pe legile justiţiei „avem o ţopăială prin sistemul judiciar, făcută cu mâna aceloraşi regizori, domnul Toader, doamna Dăncilă şi din umbră, regizorul absolut de la PSD, domnul Dragnea”.
Senatorul PNL anunţă că liberalii vor sesiza Comisia de la Veneţia în cazul noiiOUG pe legile justiţiei: „Cred că primul demers care se va cristaliza din partea PNL va fi sesizarea făcută din nou, prin intermediul delegaţiei noastre la Adunarea Parlamentară de pe lângă Consiliul Europei, pentru ca Comisia de la Veneţia să se pronunţe din nou pe aceste modificări, astfel încât să avem o radiografie foarte clară a abuzurilor pe care politicul PSD le face”.
În plus, Gorghiu spune că ”al doilea demers care trebuie făcut imediat este clar acel front politic intern în România şi în Parlament, de apărare a sistemului judiciar”.
”Această a doua chestiune se concretizează evident şi într-un demers comun de răsturnare a actualului Guvern (…). Al treilea demers care e obligatoriu de făcut este cel legat de unitatea dreptei în jurul unei candidaturi a lui Klaus Iohannis la Preşedinţie. Nu ne mai putem permite ca în faţa unei asemenea ofensive a PSD-ului să dăm mesaje care să nu conserve mandatul preşedintelui Iohannis împotriva exceselor PSD şi acest gest de unitate se impune de la sine”, a mai spus, la RFI, Alina Gorghiu.
Tudorel Toader a anunţat, marţi, că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.
Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, marţi, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile justiţiei, că nu au avut cunoştinţă despre modificările propuse şi au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare. Procurorii afirmă că modificarea referitoare la delegarea atribuţiilor ”este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor”.
La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, a trimis un punct de vedere cu privire la modificările aduse, prin OUG, legilor justiţiei şi îşi exprimă ”îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei”. În plus, Lazăr susţine că unele dintre prevederi sunt neconstituţionale.