Votarea iniţiativei a trecut aproape neobservată în contextul pandemiei de coronavirus şi a problemelor cu care se confruntă sistemul medical în această perioadă, notează Ziare.com.
Proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu a fost adoptat de Senat cu 128 de voturi „pentru” şi două abţineri. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.
Doar fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a criticat în termeni duri proiectul senatorului liberal Alina Gorghiu, arată sursa citată.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a iniţiat acest proiect pe data de 10 decembrie 2019. La acea vreme, iniţiativa a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și de Comisia Juridică din Senat.
În calitate de iniţiatoare a propunerii, Alina Gorghiu a explicat că acest proiect reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.
„Proiectul modifică în esență Codul Penal cu câteva prevederi esențiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, și anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei și, de asemenea, executarea fracționată a pedepsei închisorii.
Codul de Procedură Penală suportă o modificare esențială, care presupune că instanța se va pronunță asupra revocării și anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brățară electronică, se definește noțiunea de imobil în care se execută pedeapsa și se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul – asta este esența inițiativei legislative”, a afirmat Alina Gorghiu, conform sursei citate.
Expunerea de motive și proiectul adoptat de Senat pot fi citite pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Este vorba de o modificare a Codului Penal, unde este introdusă secțiunea „Condițiile executării la domiciliu a pedepsei închisorii.”
Potrivit proiectului, instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite mai multe condiții:
Executarea la domiciliu a pedepsei închisorii nu poate fi dispusă în mai multe situaţii.
„Este obligatorie prezentarea motivelor care au determinat executarea la domiciliu a pedepsei închisorii și atenționarea condmnatului asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respectă măsurile de supraveghere ori nu va execută obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere,” reiese din proiectul legislativ votat de Senat.
Dacă o persoană condamnată nu respectă măsurile de suraveghere, instanța poate revoca executarea la domiciliu a pedepsei închisorii. În caz de recidivă, executarea la domiciliu a pedepsei închisorii poate fi anulată.
Proiectul legislativ prevede și executarea închisorii în regim mixt: în timpul săptămânii la domiciliu, în weekend la penitenciar.
„În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1 – 98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar,” se arată în proiectul legislativ.
De asemenea, propunerea legislativă prevede ca persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanentă prin intermediul unei brățări electronice.
Modul de utilizare a dispozitivului, costurile pe care acesta le presupune, precum și condițiile referitoare la transmiterea, modificarea și stocarea datelor obținute prin supravegherea electronică, se stabilesc prin regulamentul de aplicare a legii.