Alin Gorghiu a precizat că este vorba de o poziţie personală pe care urmează să o discute în interiorul PNL.
„Sunt multe elemente care vin în sprijinul necesității reducerii vârstei de vot de la 18 la 16 ani. Vorbim în primul rând despre gradul de implicare a tinerilor sub 18 ani în mersul democrației, cu idei bune, practice și mature, deoarece s-a dovedit statistic că tinerii încep încă de la vârsta de 16 ani să se implice în activități care, de obicei, constituie apanajul majorilor. Este o realitate pe care nu o putem ignora, tocmai de aceea trebuie să adaptăm și legislația în consecință.
Pe de alta parte, vorbim și despre un dezechilibru constatat la nivel de categorii de vârste, în sensul că numărul tinerilor este din ce în ce mai mic, comparativ cu cel al bătrânilor. Astfel, există riscul ca, pe viitor, tinerii sa fie marginalizați în cadrul procesului politic, datorită dominației ideilor celor mai în vârstă, care sunt mai numeroși.
Trebuie să luăm în considerare și faptul că legiuitorul însuși consideră, în materii precum cea a dreptului muncii și cea penală, că persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani dispun de discernământul necesar pentru a ocupa un loc de munca sau a răspunde penal pentru faptele sale, ceea ce înseamnă că i-au fost conferite drepturi și îndatoriri importante.
Țări precum Austria, Germania, Elveția au redus vârsta de vot de la 18 la 16 ani și a fost un succes. Consider că și România poate implementa această măsură”, a declarat Gorghiu într-un interviu pentru machiavelli.ro.
În cazul în care reacţia colegilor de partid va fi favorabilă, Gorghiu urmează să formuleze o propunere concretă în cadrul comisiei de revizuire a Constituţiei, for în care a fost numită din partea liberalilor.
Propunerea lui Gorghiu este similară celei formulate de către europarlamentarul PDL Cristian Preda, în urmă cu câţiva ani şi reluată de acesta la începutul acestei luni. Preda a invocat şi faptul că un tânăr de 16 are dreptul să muncească, în consecinţă putând să şi voteze.
Cristian Preda a scris, pe blog, că partidul trebuie să avanseze propuneri îndrăzneţe legate de modificarea Constituţiei, el precizând că, personal, are în vedere introducerea votului de la 16 ani şi limitarea funcţiei prezidenţiale la un singur mandat.
„Deocamdată, PDL a reacţionat modest: a numit în comisia parlamentară mai mulţi reprezentanţi cvasi-necunoscuţi şi a propus public un singur proiect, şi anume cel care decurge din referendumul din toamna lui 2009. Ar fi trebuit, cred eu, angajaţi în comisia de revizuire deputaţi şi senatori cu notorietate, ar fi fost, de asemenea, util să fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir, şi revăzute opţiunile asumate de guvernul Boc. Ar fi fost binevenită şi o întâlnire cu experţi constituţionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constituţionalişti din afara României ar putea aduce cu siguranţă un plus definirii poziţiei îmbrăţişate”, susţine Preda.
Potrivit acestuia, trebuie avansate propuneri îndrăzneţe, care să arate că PDL înţelege ce se petrece în lumea politică de astăzi şi că pune la încercare majoritatea.
„În ceea ce mă priveşte, am avansat cu câtva timp în urmă două propuneri, care ar merita să fie introduse în dezbatere, fie şi pentru a lua pulsul societăţii politice. Am în vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai întâi în alegerile locale şi euro-parlamentare, apoi la cele generale şi prezidenţiale), ca şi ideea de a limita la un singur mandat funcţia prezidenţială. Dacă prima propunere corespunde unei nevoi de a ne sincroniza cu evoluţia din plan european, a doua idee ar fi justificată de criticile aduse preşedinţilor post-decembrişti, cum că ar abuza de putere tocmai pentru a se realege”, spune Preda.
El adaugă că ar fi nevoie, de altfel, ca PDL nu doar să reacţioneze la agenda fixată de USL, ci să propună subiecte care interesează societatea şi soluţii pe care cetăţenii le aşteaptă de la politicieni.
„De pildă, mi s-ar părea nimerit să abordăm subiecte sensibile precum: creditele pentru studii, reducerea mortalităţii cauzate de accidentele rutiere ori costul transportului public. Nu mai dau alte exemple: sunt zeci şi sute, ignorate de dezbaterea politică, deşi interesează în cel mai înalt grad societatea. Toate ar trebui pregătite de discuţii informate, pentru a căuta nuanţe sau accente, astfel încât să nu ne scape ceva relevant.
În fine, n-ar fi rău dacă am merge pe calea de-tabloidizării comunicării. Pe scurt: e nevoie de rigoare şi seriozitate”, încheie eurodeputatul.