Alina Gorghiu: România are nevoie de un guvern politic. Ce spune despre Iohannis, Cioloş şi Dragnea

Președintele PNL, Alina Gorghiu, afirmă că ziua în care se desfășoară alegerile parlamentare este una 'păcătos poziționată' și subliniază că votul pe liste pune accentul pe 'brandul politic'.
Filip Stan
11 nov. 2016, 10:44
Alina Gorghiu: România are nevoie de un guvern politic. Ce spune despre Iohannis, Cioloş şi Dragnea

Liderul PNL susține că formațiunea pe care o conduce este deschisă unei eventuale ‘alăturări’ a premierului Dacian Cioloș, după alegeri, și adaugă că noutatea sistemului electoral este una care poate, cel mult, ‘să te încurce pe partea de bucătărie de campanie’.

În opinia sa, social-democrații fac o ‘greșeală de strategie’ nepropunând un nume de premier ‘necompromis și neuzat’, iar PMP și ALDE sunt formațiuni care nu vor intra în Parlament după alegerile din 11 decembrie, transmite Agerpres.

Ea subliniază că în România este nevoie de un guvern politic, fiind singurul ‘care poate reprezenta esența democrației’.

„Noutatea sistemului electoral este una care poate, cel mult, să te încurce pe partea de bucătărie de campanie, dar altfel revenirea la liste cred că pune accentul mai mult pe ideea de partid, pe brandul politic, pe ideea de echipă și, până la urmă, pe un soi de loialitate pe care ar trebui să o aibă omul respectiv față de partidul din partea căruia candidează. Adică, aș spera eu ca după aceste alegeri să avem parte de cât mai puțină migrație electorală, ca să spun așa”.

Citeşte şi: Nicuşor Dan: Am reuşit să strângem din donaţii doar 150.000 de euro. Eu nu mai am niciun ban, mi-am curăţat toate economiile

Niciun partid nu candidează de dragul de a avea parlamentari și atât

„Nu vorbim despre scor și nu am să dau procente pentru că sunt nerelevante. Mi-aș dori, însă, să pornim de la o prezență foarte mare a electoratului la urne. Cel puțin pentru electoratul de dreapta din România, care de multe ori este greu de capacitat să vină la vot, aș transmite mesajul că esențial pentru PNL este să avem un Parlament legitimat printr-un număr mare de voturi și cred că, dacă această prezență mare la vot va fi o premisă bifată, atunci scorul PNL în aceste alegeri va fi unul foarte bun. Altfel, este important să avem acel rezultat care să însemne formarea unei majorități parlamentare care să ne genereze posibilitatea să ne punem în aplicare programul de guvernare.

Niciun partid nu candidează de dragul de a avea parlamentari și atât. Orice partid intră într-o competiție electorală pentru a arăta că are articulate proiecte de reformă cu care să ducă România înainte și nu să o ia înapoi, așa cum vor cei de la PSD.

Niciun partid din România nu va lua 50% plus 1 din numărul de mandate, astfel încât să poată guverna de unul singur. Asta este o certitudine.

Cu cine ar putea să se alieze în Parlament

„Eu cred că sunt partidele mici, cum este ALDE, cum este PMP, de exemplu, care au doi lideri, le-aș spune obosiți politic, care de 26 de ani stau în vârful politicii și nu au demonstrat nimic, nu au reușit decât să distrugă instituții de-a lungul vremii sau să decredibilizeze instituții și cred că nu vor intra în Parlament, în opinia mea. Ca atare, nu am să vă vorbesc de cele două.

Am să vă spun de PSD, cu care categoric nu se pune problema unei formule de guvernare și spun categoric pentru că știm cât de hulpav este acest PSD, mai ales în formula condusă de Liviu Dragnea. Știu că domniile lor își doresc orice funcție în stat, dar nu se uită la ce înseamnă românul de rând. Și vi-l dau exemplu pe Liviu Dragnea, care conduce de foarte multă vreme județul Teleorman, care este unul din topul județelor sărace din România. Nu prea văd cum i-a păsat de județul pe care îl reprezintă, dar altfel vorbește despre foarte multe alte lucruri în politică.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2016. A început campania electorală. Ce se întâmplă cu panourile politicienilor

USR este un partid pe care îl văd în Parlament, este un partid nou care reprezintă un anumit segment din populația României, din electoratul României care este foarte bine că va fi reprezentat în Parlament. Avem, de altfel, un proiect comun care se numește Dacian Cioloș, însă nu se pune problema niciunei alianțe pre sau post-electorală cu USR și UDMR, care cu siguranță va intra în Parlament, fie cu un procent de peste 5%, fie cu pragul alternativ prevăzut de legea electorală. Un UDMR care își va face calculele ca întotdeauna pragmatic, pe cine va susține sau dacă va intra într-o formulă de guvernare cu unii sau cu alții. Nu aș vrea să le fac de acum niciun fel de invitație nici lor, nici altora. Nu aș vrea să fac niciun fel de altă predicție. Am convingerea că PNL, chiar dacă nu va obține 50% plus 1 din mandate, va fi în centrul formulei majorității parlamentare care să genereze Guvernul Cioloș.

Despre guvernul din umbră

„Avem deja în minte două, trei propuneri pe fiecare portofoliu și vă spun că în comisiile de specialitate ale partidului în care au lucrat pe programul de guvernare sunt oameni care în orice secundă ar putea să ocupe funcția de ministru la orice minister, fără să avem emoții că nu s-ar descurca. De altfel, ne uităm și în afara partidului la experți. Spuneam, într-o declarație anterioară, că aș vrea să cred că ministrul Justiției, de exemplu, putem să-l conservăm ca pe unul tehnic. Nu vorbesc de conservarea persoanei, de păstrarea doamnei Prună ca ministru, că nu mi-aș dori acest lucru, însă sunt absolut convinsă că ministrul Justiției poate fi un specialist din sistemul judiciar care să managerieze acest portofoliu și care să gestioneze foarte bine activitatea din sistem. Mai sunt și alte ministere care ar putea impune oameni care sunt apropiați de partide politice, dar nu neapărat membri. Dar, lucrurile acestea le vom vedea la momentul oportun”.

Alina Gorghiu a subliniat că nu vrea să facă parte din noul Executiv. „Și ministru, exclus! Nu este unul din job-urile pe care să mi le doresc. Cred că partidul și membrii de partid trebuie să facă alegeri inteligente. În general, partidul politic când este la guvernare cam uită să se ocupe de politica de partid și se concentrează cam toată energia în actul guvernamental. Cred că ar trebui să fim mai raționali, de data aceasta, și să avem grijă ca activitatea de partid să fie una dinamică și să nu pălească în fața activității guvernamentale”.

Mă preocupă mai puţin cine va fi şef la SIE

„Propunerea va veni de la președintele României. Vom vedea la momentul respectiv care va fi propunerea și dacă și în ce măsură vom susține acea propunere, numai că, la cum îl cunoașteți pe președintele României, propunerea va fi una cât se poate de bună pentru Serviciul de Informații Externe. Nu am niciun fel de ezitare să spun că propunerile venite în general de la Președinție au fost în general foarte bune. L-am și votat pe Mihai Răzvan-Ungureanu și noi și colegii din Parlament, că altfel, noi neavând majoritate, nu ar fi trecut această propunere. Pe mine mă preocupă mai puțin cine va fi șef la SIE, pe mine mă preocupă, însă, să avem o comisie de control atât a SRI, cât și a SIE care să-și exercite controlul civil așa cum trebuie și oameni care chiar să facă treabă acolo și să nu fie suspectați că sunt oameni puși de diverse instituții ca să fie obedienți sau ascultători. Mi-aș dori oameni care în mod real să exercite acest control așa cum trebuie, să-și exercite Parlamentul controlul pe orice instituție, că vorbim de Guvern, de servicii, cu orice altă instituție cu care colaborează sau pe care o are în subordine”.

PNL îl aşteaptă pe Cioloş în partid

„Scenariul în care câștigi alegerile sau faci o majoritate parlamentară astfel încât să-și impui propriul Guvern și candidatul de prim-ministru și atunci tot partidul este fericit și uită micile ciocniri la formarea listelor sau la desemnarea miniștrilor sau mai știu eu ce alte mici ciocniri și toată lumea este mulțumită că reușește să-și impună un program de guvernare care va schimba România. Și varianta doi, cea în care pierzi alegerile și, evident, orice lider normal la cap, rațional, care își asumă culpa în gestionarea nefericită a rezultatului alegerilor și a alegerilor în general își dă demisia. Evident că nu se pune problema în cazul în care cineva care pierde alegerile în PNL să rămână înțepenit pe funcție. Ce va face Dacian Cioloș după alegeri este opțiunea domniei sale. În momentul acesta, dânsul are un mandat de dus la capăt. Până pe 11 decembrie nu va participa în această campanie electorală, va sta la Palatul Victoria și va finaliza proiectele pe care le-a demarat sau va încerca să le ducă într-o etapă avansată, însă nu vă ascund că PNL este deschis la o eventuală alăturare a domniei sale nouă.

Citeşte şi:  Alegeri parlamentare 2016. Guvernanţii şi politicienii se întrec în prima zi de campanie cu promisiuni măreţe VIDEO

Cum îi vede Alina Gorghiu pe liderii politici

Klaus Iohannis — puternic; Dacian Cioloș — premier; Liviu Dragnea — Teleorman sărac, ca să nu folosesc un cuvânt, Traian Băsescu — eșec; Victor Ponta — cine este Victor Ponta?!?; Elena Udrea — candidat; Vasile Blaga — amic; Călin Popescu-Tăriceanu — dezamăgire; Ion Iliescu — Revoluție sau Mineriadă; Mircea Ionescu-Quintus — un om de excepție, este istoria noastră; Crin Antonescu — ce cuvânt pentru Crin Antonescu? Este păcat că a făcut pasul în afara politicii, acesta este singurul lucru care îmi vine în cap. Este un om care mi-e tare drag; Adrian Năstase — rațiunea PSD din afara PSD; Nicușor Dan — potențial viitor primar; Kelemen Hunor — pragmatic până în măduva oaselor.

Despre premierul Liviu Dragnea

„Singurul la care m-ar interesa candidatul de prim-ministru, evident unul serios, ar fi PSD, ca să putem să arătăm comparativ oferta noastră de program de guvernare și candidatul de prim-ministru Dacian Cioloș cu al lor. Însă, în momentul acesta, singurul candidat de prim-ministru la ei este Liviu Dragnea, sau Liviu Dragnea sau Liviu Dragnea. Adică, variantele de alegere sunt limitate, ba chiar reduse la una, care este nefericită pentru România. De ce s-or ascunde să spună numele, de ce le este frică, de ce nu îndrăznesc să gândească și altă variantă decât Liviu Dragnea, nu știu. Eu cred că este o greșeală de strategie enormă a PSD că nu vin cu un nume necompromis, cu un nume neuzat, cu un nume care să dea măcar aparența că PSD este un partid schimbat și nu în continuare un partid al baronilor locali. Știți cum este, eu îmi plătesc propriile greșeli de strategie, PSD le va plăti pe ale lui, dacă se va constata post alegeri, când tragi linie, că PNL a făcut Guvernul”.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Predicții înfricoșătoare pentru 2025 de la Nostradamus, Baba Vanga și alți „profeți”. Ce au ghicit corect în 2024
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Un fost ministru, scandal de Revelion. A rămas fără iubită
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Fost ministru al României, PĂRĂSIT de iubită chiar de Revelion 2025: 'Anul 2024 a fost anul deziluziilor'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit prezentator TV. A fost o legendă
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Fostului președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol i se apropie mandatul de arestare
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)