„Statul va deveni mai performant dacă vom corela salariile din administrație cu rezultatele. (…) Suntem vreo 3.000 de primari care au absorbit fonduri europene într-un procent covârșitor și cu toate acestea au niște salarii de mizerie. (…) Să-i premiem pe primarii care știu să-și facă treaba cu fondurile europene”, a spus Gorghiu, la reuniunea Ligii Aleșilor Locali.
Ea a vorbit despre „legislația neclară” la care trebuie să se raporteze aleșii locali, referindu-se punctual la incompatibilități.
„În fiecare zi, acești oameni dedicați comunităților lor trebuie să îndeplinească așteptări din ce în ce mai mari, însă, resursele sunt din ce în ce mai mici. (…) Pe lângă lipsa de resurse trebuie să vorbim și despre legislația neclară în cazul incompatibilităților. Această legislație (…) vă predispune unor suspiciuni nedrepte. În același timp, PNL trebuie să rezolve o temă nerezolvată în ultimii 26 de ani, vorbesc de aspectul salarizării în administrație. Am senzația că statul român nu urmărește altceva decât să-și pedepsească funcționarii, nu să încurajeze munca și buna credință”, a adăugat liderul liberal.
Copreședintele PNL a pledat pentru ‘limitarea’ politicului în administrația publică.
„Trebuie să vorbim despre ideea de mai puțină politică și mai multă administrație pentru că pe acest principiu va trebui să separăm palierul politic de cel al funcționarilor publici. Nu mai putem să facem în România ce-a făcut PSD până acum, nu poți să mergi până la ultimul palier dintr-o primărie doar dacă ai carnet de partid”, a mai spus Alina Gorghiu.
Ea a arătat că trebuie instaurată transparența și eficiența în domeniul achizițiilor publice, pledând pentru crearea de instanțe specializate în domeniul achizițiilor publice.
„N-aveți idee câte milioane de euro astăzi sunt blocate în instanțele din România, câte proiecte de infrastructură mari nu pot fi derulate pentru că ani de zile stau pe masa judecătorilor din România. Va trebui să facem presiuni și să generăm acele instanțe specializate în litigiile de achiziții publice”, le-a spus liderul PNL, aleșilor locali.
Pe de altă parte, ea a opinat că există un decalaj în interiorul României, între regiuni care se apropie de nivelul Uniunii Europene și zone unde „evoluția s-a oprit acum opt ani”.
La eveniment au mai susținut discursuri candidați ai partidului la alegerile locale, precum Vergil Chițac — candidat la Primăria Municipiului Constanța, Gheorghe Falcă — Arad, Pavel Badea — Craiova, Ilie Bolojan — Oradea, Marcel Vela — Caransebeș, Ludovic Orban — București, Gheorghe Flutur — candidat la președinția Consiliului Județean Suceava, Daniela Câmpeanu — CJ Sibiu.
Liberalii au adoptat, sâmbătă, în cadrul Ligii Aleșilor Locali, o rezoluție intitulată „Eficientizarea managementului în administrația publică locală” în care solicită, printre altele „eliminarea incompatibilităților public-public” care se aplică primarilor, consilierilor locali și celor județeni.
De asemenea, Liga Aleșilor Locali a mai adoptat o rezoluție privitoare la discrepanțele dintre mediul rural și cel urban și una referitoare la cota de gen pe care partidul a impus-o și care prevede ca 30% dintre candidații liberali la consiliile locale și județene să fie femei.