„Ieri am trimis o scrisoare Comisiei juridice şi pentru drepturile omului din cadrul APCE ca, având în vedere şi raportul GRECO, să solicite opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la Legile Justiţiei”, a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.
Ea a amintit că există un precedent în acest sens. „Precedentul în care Comisia de la Veneţia a fost sesizată de APCE în legătură cu propunerea legislativă Nicolae-Pleşoianu referitoare la sectorul ONG este un argument bun”, a indicat senatorul PNL.
Alina Gorghiu a adăugat că o misiune a Comisiei de la Veneţia a fost deja la Bucureşti pentru un punct de vedere în acest sens.
„Luând în considerare faptul că recenta reformă a sistemului judiciar a adus tensiuni majore în interiorul societăţii, la nivelul clasei politice şi al câtorva asociaţii profesionale ale magistraţilor, cât şi faptul că dezbaterea şi votul în Parlament în cazul acestor legi s-a desfăşurat în procedură de urgenţă în ciuda criticilor care au fost exprimate, transmit propunerea către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din cadrul APCE să ceară opinia Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificarea Legilor Justiţiei, respectiv a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, a Legii 304 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind statutul CSM”, se arată în scrisoarea transmisă de senatorul PNL.
Potrivit unui comunicat al PNL, şi deputatul liberal Cezar Preda, în calitate de preşedinte al grupului Partidului Popularilor Europeni din APCE, a adresat o solicitare preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Michele Nicoletti, pentru ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse Legilor Justiţiei din România.
Liberalii menţionează că demersurile PNL vin după acţiunile întreprinse la nivelul Parlamentului României, în două rânduri, pentru solicitarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia.
„Majoritatea PSD-ALDE a blocat ambele demersuri ale PNL, fără a prezenta vreo justificare logică şi raţională”, se arată în comunicat.
De asemenea, liberalii precizează că acţiunile lor se află în concordanţă cu recomandările repetate ale oficialilor Comisiei Europene, exprimate atât prin intermediul raportului MCV, cât şi în mod direct cu ocazia vizitei prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bucureşti, prin care se solicită consultarea Comisiei de la Veneţia.