„Eu suspectam demult că în spatele incompetenţei doamnei prim-ministru se află şi incompetenţa crasă a staffului domniei sale. Aceasta este încă o dovadă şi o confirmare a acestui lucru. Gândiţi-vă că într-un stat democratic, într-un stat care are o Constituţie, care are pârghii şi mecanisme şi care spune foarte limpede cine pe cine informează, nu poţi să pleci dacă eşti prim-ministru când vrei în concediu, să delegi nişte competenţe, nişte atribuţii, să-ţi delegi întreaga fişă a postului şi să nu îl informezi pe preşedintele României. E o sesizare. Sper că va da foarte repede Curtea Constituţională un răspuns, o dezlegare a acestei speţe şi sper că, în virtutea cooperării loiale între puterile statului, doamna Dăncilă nu mai uită că este prim-ministru atunci când pleacă în concediu”, a declarat Gorghiu, vineri, la Parlament.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a declarat convins că „există temeiuri solide constituţionale”, el menţionând însă că nu a studiat deocamdată sesizarea.
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a transmis CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.
În cererea adresată CCR este invocată Decizia nr. 247/2018 semnată de Viorica Dăncilă, potrivit căreia, în perioada 6 – 13 august, Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului.
„Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 – 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi. (…) Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie”, se arată în cererea lui Iohannis către CCR.