„Votul într-un singur tur favorizează partidele mari precum PNL și PSD și le defavorizează pe celelalte. Este de neînțeles de ce ALDE și UNPR, profund dezavantajate de acest sistem de vot, preferă să rămână captive intereselor electorale ale PSD. Ori suferă de sindromul Stockholm și nu se pot elibera, ori colaborează conștient la propria dispariție de pe scena politică. Susținerea votului în două tururi ar fi fost o bună oportunitate pentru a arăta că au coloană vertebrală. Mă îndoiesc că o vor face. Este, până la urmă, dreptul lor de a rămâne, până la eșecul electoral, PSD 2 și PSD 3”, a scris duminică pe Facebook Alina Gorghiu.
Citeşte şi: Surse: Dacian Cioloş discută luni cu liderii partidelor pe tema schimbării legii alegerilor locale
Ea susține că „PSD deja pierde mai mult prin menținerea votului într-un singur tur, decât prin schimbarea sistemului de alegere a primarilor”.
„La fel ca în multe alte cazuri, PSD tratează electoratul drept dușman iar acest lucru i-a fost fatal de fiecare dată”, adaugă liderul PNL.
Gorghiu mai spune că boicotarea alegerilor locale de către PSD, în cazul revenirii la votul în două tururi, ”este o afirmație pentru consum extern”, pentru socialiștii europeni și nu poate fi luată în serios, iar primii care fac acest lucru sunt primarii social-democrați.
Copreședintele PNL se află, până la sfârșitul săptămânii viitoare, într-o vizită în Statele Unite ale Americii.
Reacția sa vine după ce UNPR și ALDE au anunțat că susțin alegerea primarilor într-un singur tur și după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că social-democrații ar putea boicota alegerile în cazul în care actul normativ va fi schimbat.
Liderul progresiștilor, Gabriel Oprea, a anunțat, sâmbătă, că UNPR va respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
De asemenea, copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcție de interesul unui partid. ”Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL și-a schimbat optica și acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcție de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influențeze această decizie să se schimbe regulile”, a subliniat Tăriceanu.