Cei mai mulți politicieni, dar și jurnaliști sau analiști politici, au concluzionat că CCR și-ar fi acordat atribuții ce nu îi revin, dar una dintre puținele voci care apără decizia Curții este cea a Alinei Mungiu-Pipidi.
Aceasta susține, într-un editorial publicat luni, că CCR a făcut exact ceea ce trebuia să facă, respectiv să judece o contestație, iar verdictul nu este, astfel, unul nedemocratic.
”Ce e cu agitația asta în România că, în sfârșit, Curtea Constituțională apără ordinea constituțională, cum a mai fost de câteva ori forțată să facă, în diferite compoziții ale ei, sub Băsescu și sub Iohannis? Cum își permite PNL să alimenteze spațiul public cu teorii ale conspirației care discreditează statul de drept?
Fără să idealizez justiția, la a cărei subordonare și manipulare ambele partide guvernare își aduc de mult contribuția, din fericire fără mari succese, decizia aceasta este justă. Nu poți avea un candidat care calcă legea pe față, dacă vrei să mai respecte cineva legea. Trebuia Hitler oprit de justiție? Evident că trebuia oprit. La fel și în cazul de față.
Nu am scris niciodată despre dna Șoșoacă, că nu urmăresc destul televiziunile din România ca să cunosc personajul, dar mi-a fost destul să văd acțiunea – nu opiniile, ci acțiunea – de a a bloca ambulanțele la spitalul Foișor, în timpul pandemiei. Oricât ar fi împins USR și AUR limitele comportamentului politic în anii din urmă, această acțiune ar fi suficientă pentru interzicerea doamnei, și au fost lașe autoritățile care nu au oprit-o și au urmărit-o atunci. Asemenea acțiuni au consecințe directe asupra sănătății oamenilor și sunt argumente publice pentru care o asemenea persoană ar trebui sancționată legal, nu doar oprită de la a candida.
Într-un video postat pe YouTube cu Luis Lazarus și alții, Diana Șoșoacă spune la minutul 2.06 că evreii i-au omorât pe Eminescu și pe Isus Hristos. Înțeleg că a sfidat legea și în alte dăți, rușine autorităților care nu pun în execuție legea care nu permite să promovezi idei legionare și antisemite. Dna Șoșoacă are dreptul la opiniile ei pro-Rusia și suveraniste, dar oprirea unor ambulanțe și promovarea de idei rasiste, legionare sunt acte penale.
Diana Șoșoacă o avea dreptate că alții sunt oamenii serviciilor, iar opoziția la adresa ei, la care s-a aliat inclusiv soțul, arată că e o extremistă autentică, și una de talent. Pe ea nu au creat-o serviciile! Bravo, dar e calitatea asta suficientă să candidezi la ceva, după ce ai făcut în mod repetat proba iresponsabilității în spațiul public? Nu. Nimic din ce fac alții nu o scuză pe dna Șoșoacă.
Sigur, ar fi bine să fie oprită la vot, nu martirizată, dar CCR nu poate face asemenea considerații de oportunitate. S-a făcut o contestație, asta e ce au avut de judecat! Sunt penibili PNL-iștii care strigă că e dată la o parte ca să i se facă culoar lui Simion și descoperă că are dreptul la opinie. Greșit. Nici legile speciale, nici Constituția nu ne dau în România dreptul la orice opinii. Există opinii excluse. Așa e și în Germania, suveranismul e legal, dar antisemitismul nu e. România are pe conștiință pogromuri la Iași și la Odesa, ca să nu mai vorbim de asasinate legionare. Nu au dreptul să candideze cei care cred că asemenea acțiuni au fost bune, că ne putem trezi că le reproduc.
Democrațiile care nu se apără pier. PNL ar trebui să iasă să explice de ce antisemitismul nu e bun, în loc să discrediteze CCR. Legea a fost trecută sub patronajul lui Klaus Iohannis. Da, o să spuneți că Dan Nica și Bogdan Licu sunt apărători improbabili ai democrației. Corect. Și politica și CCR sunt pline de oameni nevrednici, dar există grade de nevrednicie. Există, sau ar trebui să existe bariere comportamentale.
Madam asta și clica ei, care urlă în filmul Youtube că ”oile moare” sunt dincolo de orice barieră. Orice curățenie trebuie să înceapă de undeva, și e foarte bine că începe cu ei. Cu cine vor vota lumpenii? Au cu cine, e plin de candidați la președinție, dintre care și suveraniști, deci nu au de ce să pună mâna pe arme.
Nu e nici o lovitură dată democrației când se aplică o lege, și nici o opinie legitimă nu a fost eliminată dintre alegeri pe care electoratul la va avea de făcut.”, a scris Alina Mungiu-Pipidi.