„Pentru că am vazut că circulă în spaţiul public o serie de informaţii legate de intenţia Guvernului de a modifica legea privind accesul la informaţii publice, celebra Lege 544/2001, vreau să vă spun cu toată femitatea că nu există vreo intenţie de a abroga această lege. În urma unor discuţii pe care Ministerul Consultării Publice şi Dialog Social le-a avut cu reprezentanţi ai mai multor instituţii publice, s-a reliefat faptul că există nişte lacune în aplicarea acestei legi. În consecinţă, ministerul a cerut puncte de vedere în acest sens de la toate instituţiile publice, acum se aşteaptă aceste puncte de vedere. Scopul nu este de limitare a accesului public la aceste informaţii, ci, din contră, facilitarea accesului”, a afirmat, la finalul şedinţei Executivului, Alina Petrescu.
În acest sens, purtătorul de cuvânt al Executivului a dat şi un exemplu: ”Există anumite teme de interes public care generează, într-un moment sau altul, multiple cereri din partea cetăţenilor, din partea presei, care ajung la instituţiile publice. Instituţiile publice, prin funcţionari, sunt obligate să răspundă fiecărui petent în parte. Ideea ar fi că dacă în urma consultării va rezulta că aşa se va operaţionaliza activitatea pe această lege 544, un răspuns pe o temă de interes larg să fie publicat pe site-ul instituţiei pentru ca cetăţenii să aibă acces mai uşor şi funcţionarii publici să nu mai fie obligaţi să facă N răspunsuri la N întrebări pe aceeaşi temă”, a explicat Alina Petrescu.
PressOne a scris că a intrat în posesia unui document care arată că în interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea faimoasei Legi 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, din care ar reieşi că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.
Ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, a reacţionat pe Facebook că nu există şi nu a existat niciodată intenţia de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informaţii de interes public în sensul îngrădirii accesului.
”Intenţia MCPDS nu este de a restrânge drepturi ci pur şi simplu de a simplifica atât munca cetăţenilor care solicită informaţii cu privire la activitatea şi modul de cheltuire a banului public, cât şi a funcţionarilor publici care sunt puşi să răspundă pe acelaşi subiect de mai multe ori”, a precizat el.