„S-au făcut verificări tot weekendul la sistemele din Guvern. Nu s-a descoperit nicio problemă„, a spus Alina Petrescu, fiind întrebată dacă Guvernul a fost vizat de atacul cibernetic care a avut loc recent la nivel mondial. Centrul Național Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informații, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, după cum a informat vineri SRI.
Potrivit sursei citate, acțiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informații Externe (SIE). Cel mai probabil, tentativa a aparținut unei ”entități asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear„, a mai afirmat SRI.
Totodată, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția vineri, printr-un mesaj pe Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa.
„Un atac de tip #ransomware ce poartă denumirea ‘WannaCry’ se răspândește cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluționează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-și actualiza sistemul de operare„, se arăta în mesajul CERT-RO.
Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, că atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizații din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la internet și, implicit și România.
„Nu este primul, nici ultimul atac de acest gen, de tip ransomware, care dacă afectează orice calculator conectat la internet, evident că afectează și România. Cea mai bună metodă de a contracara această amenințare este prevenția, și anume actualizarea sistemului de operare acum și, bineînțeles, a aplicațiilor pe care folosesc pe acel sistem de operare. De asemenea, să utilizeze un sistem antimalware puternic, fie și unul gratuit, decât nimic. În plus, să-și realizeze în mod repetat backup pentru datele sensibile și importante. Este foarte important de știut și faptul că atacurile cibernetice nu se propagă doar prin e-mailuri, ci și prin rețelele de socializare. Majoritatea acestor atacuri, de tip ransomware, sunt atacuri globale și afectează, repet, orice persoană conectată la internet. Nu vă pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituții importante. Ce pot să vă spun este că, în măsura în care cei de la CERT-RO sunt solicitați pentru asistență de către vreo instituție afectată, atunci specialiștii pot interveni„, a afirmat Jianu.
Atacul cibernetic masiv declanșat vineri la nivel mondial a făcut „200.000 de victime, în special companii, în cel puțin 150 de țări”, a declarat duminică, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright, potrivit AFP. „Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac”, a subliniat șeful Europol, oficiul european de poliție.