Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 12 octombrie 2001 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, fiind atât angajat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cât şi director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv. Actul ANI nu a fost constestat, astfel că a rămas irevocabil.
Astfel, lui Victor Alistar i s-a aplicat sancţiunea de decădere din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 7 august 2012.
Ca urmare a rămânerii definitive a stării de incompatibilitate a lui Alistar, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în octombrie 2009, anularea actelor administrative emise de către preşedintele ANFP în vederea aprobării cererilor de suspendare, respectiv de prelungire a suspendării raportului de serviciu în cazul lui Victor Alistar, precum şi pentru anularea menţiunilor din cartea de muncă a acestuia, pentru perioada 2004-2009.
Acţiunea ANFP a fost respinsă întrucât a fost introdusă târziu. Curtea de Apel Bucureşti a luat act de renunţarea reclamantei ANFP la judecarea capătului de cerere având ca obiect anularea menţiunilor efectuate în carnetul de muncă al pârâtului Alistar Teodor Victor în perioada 2004-2009.
Prin hotărârea de vineri, ICCJ a menţinut decizia CAB, astfel că Alistar a câştigat acest proces cu ANFP, iar anularea ordinelor agenţiei nu pot fi aplicate, însă consecinţele juridice ale actului ANI, respectiv interdicţia de 3 ani, rămân valabile.
Victor Alistar fusese propus de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, însă premierul Victor Ponta a anunţat, pe 3 mai, că îşi retrage propunerea de a-l nominaliza pe Victor Alistar ca ministru în cabinetul său.
Ponta a declarat că a decis ca Victor Alistar să nu facă parte din miniştrii săi pentru a nu pune în pericol învestirea întregului Guvern şi pentru a nu crea niciun fel de animozitate.
El a precizat că nu va face nici o nominalizare, dar ideea unui departament în subordinea Guvernului pentru transparenţă şi pentru relaţia cu societatea civilă rămâne în vigoare. „Aşteptăm ca ultimele decizii de la ICCJ să lămurească că o decizie a unei instituţii administrative (ANI-n.red.) s-a luat în mod neîntemeiat”, a spus Ponta.
El a adăugat că aşteaptă o decizie finală în legătură cu Alistar, iar apoi îl aşteaptă cât de repede în echipa guvernamentală. „Nu voi mai propune un alt nume, dar ideea va rămâne în programul de guvernare şi îl aştept pe domnul Alistar să se alăture echipei în cel mai scurt timp”, a mai spus premierul desemnat.