ALOCAŢII 2021. BNS cere Guvernului să revină asupra decizei de amânare a majorării

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului să revină asupra deciziei de amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021 şi să arate disponibilitate pentru consultarea partenerilor sociali în vederea identificării unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor.
Filip Stan
17 iun. 2021, 23:26
ALOCAŢII 2021. BNS cere Guvernului să revină asupra decizei de amânare a majorării

ALOCAŢII 2021. BNS cere Guvernului să revină asupra deciziilor legate de alocaţiile pentru copii şi să arate „disponibilitate reală” pentru găsirea de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi reducerea abandonului şcolar. „În fapt, actualul Guvern propune (…) reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată”, susţin sindicaliştii.

„În ciuda mult clamatei creşteri economice copiii României sunt din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar acest proces va fi accelerat de măsurile lipsite de responsabilitate şi de empatie ale actualului Guvern. În 2019 rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul populaţiei sub 16% era de 34,6%, cea mai mare din Europa. 2020 nu a adus doar un risc imens la adresa sănătăţii populaţiei ci şi o creştere a riscului de sărăcie în rândul copiilor, acest indicator a crescut în 2020 la 36,1%”, afirmă reprezentanţii BNS, într-un comunicat de presă transmis joi.

Ei susţin că, după ce în perioada 2016-2019 se reuşise menţinerea unui ritm de reducere constantă a sărăciei în rândul copiilor, în 2020 acest trend a fost din nou inversat.

ALOCAŢII 2021.  „Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor are o strânsă legătură cu rata abandonului şcolar. Şi la acest capitol România e ruşinea Europei şi în cazul acestui indicator înregistrându-se o creştere în 2020 faţă de 2019. Performanţele economice şi sociale ale unei generaţii se construiesc încă din copilărie, starea de sănătate, participarea în procesul educaţional, dar şi nivelul de trai al familiei sunt definitorii. Prin politicile promovate în acest moment Guvernul nu face decât să accentueze irosirea unor generaţii. Pentru 2,2 mld lei/an, adică aprox 400 milioane de euro, mai puţin decât îşi asumă Guvernul României să aloce prin PNRR pentru 12 km de linie de metrou pentru Bucureşti şi Cluj (cele mai bogate oraşe din România, dar cu mare importanţă politică) si mult mai puţin faţă de cât România îşi propune să investească prin PNRR în cloud guvernamental. Digitalizare şi cloud guvernamental nu au sens pentru o populaţie sărăcită şi fără educaţie”, adaugă sindicaliştii.
Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis un proiect de OUG prin care îşi asumă mai mult chiar decât deja anunţata amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021.

„În fapt actualul Guvern propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c, să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată. Această propunere este cu atât mai toxică cu cât ea este emisă în contextul în care Ministerul Muncii a elaborat deja proiectul de Strategie Naţională pentru Incluziune Socială şi Combaterea Sărăciei. Şi de aceată dată sărăcia copiilor şi a părinţilor lor, adică a celor ce muncesc, sunt abordate într-un mod lipsit de interes, iar acest document urmează să stabilească direcţiile pentru alocarea fondurilor europene în domeniul incluziunii sociale”, arată reprezentanţii BNS.

Creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, decisă de Camera Deputaţilor. Nici trei euro în plus pentru copii
Ei acuză Guvernul de „acţiuni concertate pentru condamnarea copiilor României la o stare de sărăcie deja cronicizată”.

„Ca urmare, cerem Guvernului să revină asupra acestor decizii, arătând disponibilitate reală pentru consultarea partenerilor sociali şi mai ales pentru identificarea unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi reducerea abandonului şcolar”, conchid aceştia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat, marţi, că alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, plus indexarea curentă cu rata inflaţiei.

„Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii. Se va găsi soluţia legislativă astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească alocaţiile cu 20%. Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL. Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, cincimea respectiv”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai precizat că este pregătită coaliţia, dacă PSD va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege care vizează majorarea alocaţiilor din 1 ianuarie 2022.

EXCLUSIV Violeta Alexandru nu e de acord cu alocaţiile calculate în funcţie de veniturile părinţilor: „Toţi copiii trebuie să se bucure de un nivel al alocaţiei egal”

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe