ALOCAŢII 2021. BNS cere Guvernului să revină asupra decizei de amânare a majorării

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului să revină asupra deciziei de amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021 şi să arate disponibilitate pentru consultarea partenerilor sociali în vederea identificării unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor.
Filip Stan
17 iun. 2021, 23:26
ALOCAŢII 2021. BNS cere Guvernului să revină asupra decizei de amânare a majorării

ALOCAŢII 2021. BNS cere Guvernului să revină asupra deciziilor legate de alocaţiile pentru copii şi să arate „disponibilitate reală” pentru găsirea de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi reducerea abandonului şcolar. „În fapt, actualul Guvern propune (…) reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată”, susţin sindicaliştii.

„În ciuda mult clamatei creşteri economice copiii României sunt din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar acest proces va fi accelerat de măsurile lipsite de responsabilitate şi de empatie ale actualului Guvern. În 2019 rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul populaţiei sub 16% era de 34,6%, cea mai mare din Europa. 2020 nu a adus doar un risc imens la adresa sănătăţii populaţiei ci şi o creştere a riscului de sărăcie în rândul copiilor, acest indicator a crescut în 2020 la 36,1%”, afirmă reprezentanţii BNS, într-un comunicat de presă transmis joi.

Ei susţin că, după ce în perioada 2016-2019 se reuşise menţinerea unui ritm de reducere constantă a sărăciei în rândul copiilor, în 2020 acest trend a fost din nou inversat.

ALOCAŢII 2021.  „Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor are o strânsă legătură cu rata abandonului şcolar. Şi la acest capitol România e ruşinea Europei şi în cazul acestui indicator înregistrându-se o creştere în 2020 faţă de 2019. Performanţele economice şi sociale ale unei generaţii se construiesc încă din copilărie, starea de sănătate, participarea în procesul educaţional, dar şi nivelul de trai al familiei sunt definitorii. Prin politicile promovate în acest moment Guvernul nu face decât să accentueze irosirea unor generaţii. Pentru 2,2 mld lei/an, adică aprox 400 milioane de euro, mai puţin decât îşi asumă Guvernul României să aloce prin PNRR pentru 12 km de linie de metrou pentru Bucureşti şi Cluj (cele mai bogate oraşe din România, dar cu mare importanţă politică) si mult mai puţin faţă de cât România îşi propune să investească prin PNRR în cloud guvernamental. Digitalizare şi cloud guvernamental nu au sens pentru o populaţie sărăcită şi fără educaţie”, adaugă sindicaliştii.
Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis un proiect de OUG prin care îşi asumă mai mult chiar decât deja anunţata amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021.

„În fapt actualul Guvern propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c, să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată. Această propunere este cu atât mai toxică cu cât ea este emisă în contextul în care Ministerul Muncii a elaborat deja proiectul de Strategie Naţională pentru Incluziune Socială şi Combaterea Sărăciei. Şi de aceată dată sărăcia copiilor şi a părinţilor lor, adică a celor ce muncesc, sunt abordate într-un mod lipsit de interes, iar acest document urmează să stabilească direcţiile pentru alocarea fondurilor europene în domeniul incluziunii sociale”, arată reprezentanţii BNS.

Creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, decisă de Camera Deputaţilor. Nici trei euro în plus pentru copii
Ei acuză Guvernul de „acţiuni concertate pentru condamnarea copiilor României la o stare de sărăcie deja cronicizată”.

„Ca urmare, cerem Guvernului să revină asupra acestor decizii, arătând disponibilitate reală pentru consultarea partenerilor sociali şi mai ales pentru identificarea unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi reducerea abandonului şcolar”, conchid aceştia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat, marţi, că alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, plus indexarea curentă cu rata inflaţiei.

„Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii. Se va găsi soluţia legislativă astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească alocaţiile cu 20%. Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL. Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, cincimea respectiv”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai precizat că este pregătită coaliţia, dacă PSD va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege care vizează majorarea alocaţiilor din 1 ianuarie 2022.

EXCLUSIV Violeta Alexandru nu e de acord cu alocaţiile calculate în funcţie de veniturile părinţilor: „Toţi copiii trebuie să se bucure de un nivel al alocaţiei egal”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum trebuie să cultivi, de fapt, legumele în grădină ca să ai o recoltă bogată și să culegi zeci de kilograme. Ce se pune după salată, ceapă verde sau ridichile de primăvară și combinațiile pe care să nu le faci niciodată. O să uzi non stop, dar nu vei culege nimic
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI