Alocaţii 2021. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîţu, marţi seară, în emisiunea „Tema Zilei” de la TVR. Şeful Guvernului spune de asemenea că pentru moment, alocaţiile vor creşte cu un procent de 20% faţă de suma iniţială.
„În primul rând am un gust amar că discutăm de alocaţii în primul rând. Parlamentul nu şi-a făcut treaba. A fost un proiect de lege trecut la Senat în iarnă.El putea să ia o decizie clară până acum. Am avut o decizie în coaliţie că vor creşte doar anul acesta alocaţiile. Dacă Parlamentul vrea o altă decizie, trebuia să rezolve. Vorbim de alocaţii din nou pentru că Guvernul e nevoit să dea ordonanţă de urgenţă care să respecte decizia din coaliţie din decembrie, că anul acesta va fi o singură creştere a alocaţiilor. De asta suntem aici.
Noi am prezentat la începutul anului a evoluţie a deficitului bugetar, iar acolo am discutat despre măririle cheltuielilor în fiecare an, aici vorbim de pensii, salarii, alocaţii. Vom avea un calendar transparent. Pe mine mă interesaeză ca în orice cauză totul să fie transparent. Există o propunere din partea UDMR unde alocaţia să fie legată de venitul familiei. Dacă o familie are trei copii, alocaţia să fie deductibilă din impozitul de venit al familie. Noi vrem să creem acest mod transparent ca oamenii să ştie la început de an cu cât creşte salariul, pensia, alocaţia.
Ce avem noi până acum e o decizie care arată o creştere de 20% a alocaţiilor, faţă de iniţial. Noi am modificat ca să avem creştere în cinci paşi. Guvernul are un apetit mai mare pentru reformă, astfel vom face reformă prin ordonanţă de urgenţă, pentru că altfel nu avem cum”, a spus Florin Cîţu.
Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului să revină asupra deciziei de amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021 şi să arate disponibilitate pentru consultarea partenerilor sociali în vederea identificării unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor.
BNS cere Guvernului să revină asupra deciziilor legate de alocaţiile pentru copii şi să arate „disponibilitate reală” pentru găsirea de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi reducerea abandonului şcolar. „În fapt, actualul Guvern propune (…) reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată”, susţin sindicaliştii.