Alocaţii 2023. Un caz de fraudă cu alocații a fost dezvăluit în Belgia, unde doi soți români sunt acuzați că au primit ilegal suma de 241.000 euro în perioada octombrie 2015 – septembrie 2021.
Daniel L., în vârstă de 48 de ani, și soția sa, Estera, 46 de ani, ambii părinți a 13 copii, sunt în centrul acestui caz juridic, în care instituția belgiană ce supraveghează acordarea acestor alocații și auditorul de muncă i-au urmărit pe plan penal, relatează ziarul L’Avenir, citat de Rotalianul.
Conform acuzațiilor, familia, care a contat și pe amabilitatea unor rude și a doi nepoți rezidenți în Wavre, Belgia, nu a putut dovedi în mod concret că Daniel, în calitate de constructor independent, trăia efectiv în această țară.
Chiar dacă s-a înregistrat ca lucrător independent în 2015 și a cerut dreptul de a primi alocații din Belgia pentru cei treisprezece copii care locuiesc în România, mai multe indicii pun sub semnul întrebării veridicitatea rezidenței sale.
De exemplu, s-a constatat că Daniel L. nu vorbește franceza și nu deține nici un telefon și nici o mașină în Belgia. În plus, în timpul celor două vizite domiciliare efectuate în Wavre, în mai 2020 și septembrie 2021, anchetatorii nu au găsit nicio fotografie sau obiect personal care să-i aparțină românului, iar persoana care l-ar fi găzduit a dat declarații contradictorii cu privire la camera în care acesta ar fi locuit.
Totodată, o analiză detaliată a conturilor bancare din Belgia nu a relevat nicio cheltuială sau retragere de bani pentru viața de zi cu zi în această țară.
Cu toate că a emis câteva facturi pentru două companii, niciunul dintre manageri nu l-a recunoscut în fotografii, deși au identificat doi nepoți de-ai săi – Daniel, 31 de ani și Adrian, 29 ani.
Bărbatul a primit o amendă de 16.000 euro cu suspendare, cu obligația însă de a returna cei 241.000 euro solicitați de către casa de alocații din Wallonia.
Cresc alocaţiile şi în România din 2024
În doar câteva luni ar trebui sa crească alocațiile pentru copii şi în România. Mai exact de la 1 ianuarie 2024. Însă, așa cum se conturează discuțiile din Guvern, nu este exclus ca aceasta majorare sa fie amânată pana in luna martie, potrivit unor surse citate de România TV. Și asta pentru ca in martie INS anunța inflația pe anul precedent.
Potrivit legislației in vigoare, alocațiile pentru copii se indexează anual cu rata medie anuală a inflației. Dacă ar fi majorate in luna ianuarie, atunci s-ar tine cont de inflația pe 2022 de aproximativ 14 procente.
Dacă alocațiile s-ar majora in martie, atunci creșterea se va raporta la inflația de anul acesta care va fi una mult mai mică decât cea din 2022.