Alocaţii 2023: Cum poţi să obţii 255 de lei de la stat chiar dacă ai 18 ani şi ai luat Bac-ul

Alocaţii 2023. În prezent, în România, alocația pentru copiii cu vârsta de până în doi ani este de aproximativ 630 de lei lunar, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, suma se situează în jurul valorii de 255 de lei pe lună. În cazul copiilor cu dizabilități, alocația rămâne constantă la 630 de lei pe lună, indiferent de vârstă, însă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Filip Stan
21 iul. 2023, 13:18
Alocaţii 2023: Cum poţi să obţii 255 de lei de la stat chiar dacă ai 18 ani şi ai luat Bac-ul

Alocaţii 2023. Care sunt condiţiile pentru a beneficia de cei 255 de lei. Elevii care împlinesc vârsta de 18 ani în timpul vacanței de vară vor avea alocațiile suspendate. Însă, după începerea noului an școlar, vor urma să le primească retroactiv.

Legea 61/1993 arată exact condiţiile pentru primirea alocaţiei şi de către tinerii care au trecut de majorat.

art.1

(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.

(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

art.4

(5) Pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bază de cerere. Procedura de plată se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, se arată legea.

Citește și: ,,Nu este logic ce se întâmplă. Nu știm ce să facem, încotro să o luăm.’’ Mama unei eleve este disperată. Fiica ei nu a fost repartizată la liceu

Alocaţii 2023. Ce documente sunt necesare pentru a beneficia în continuare de alocație

În primul rând, va trebui completată o cerere pentru alocație care se va depune la unitățile de învățământ. Cererea trebuie să fie însoțită de copia actului de identitate și de o adeverință eliberată de școala respectivă. Această adeverință va atesta faptul că elevul urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, continuă fără întrerupere și nu repetă anul școlar. În cazul în care se repetă un an școlar, din motive medicale, cererea va fi însoțită și de copia certificatului medical sau a altui document medical care atestă respectiva situație.

Alocaţii 2023. Pentru a înregistra dosarul în baza de date a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului- Serviciul Alocații, următoarele acte vor fi necesare:

  • Cere Tip;
    Adeverinţă de elev;
    Copia actului de identitate;
    Extrasul de cont, în original, cu semnătura și ștampila băncii.

Cererea pe propria răspundere va fi completată de către elev. La cerere se vor ataşa actele menţionate anterior. Pentru continuitatea alocației, cererile vor fi completate şi depuse în cursul lunii în care elevul va împlini vârsta de 18 ani.

Bani de la stat pentru tinerii cu vârste peste 16 ani. În ce condiţii îi poţi obţine

Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj pentru o perioada de sase luni.

Potrivit Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj pentru tinerii cu vârste de peste 16 ani care au absolvit o unitate de învăţământ acreditată în România este de 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Citeşte şi: Bani mai mulţi pentru elevii olimpici din România. Ce propuneri a făcut ministerul Educaţiei

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

Conform Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5549/2021, anul şcolar pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă se încheie la data de 27 mai 2022.

Citeşte şi: ANAF, avertisment pentru milioane de români, amenzi încep să curgă din 25 mai

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la ALOFM, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate; actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti, secţiunea Persoane fizice/Indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!