Alocaţii 2023: Alocaţiile copiilor şi pensiile românilor se vor plăti mai devreme în luna august, din cauza minivacanţei de la jumătatea lunii. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Alocaţiile copiilor se plătesc în perioada 8-10 august, iar pensiile între 1 şi 11 august, a anunţat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. După cum s-a tot vehiculat, s-a luat această decizie în contextul zilelor libere din perioada 12 – 15 august, acordate pentru sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.
Alocaţii 2023: Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna iunie 2023 au însumat peste 1,088 miliarde de lei, suma medie plătită fiind de 295,68 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
În iunie 2023, au beneficiat de acest ajutor 3.681.151 de copii, cei mai mulţi în Bucureşti (372.911) şi în judeţele Iaşi (198.786), Suceava (139.124), Constanţa (129.038) şi Bacău (126.625).
Alocaţii 2023: Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani – de 301,82 lei, Caraş-Severin (301,48 lei) şi Ilfov (300,09 lei).
Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.
Pensii august 2023. Seniorii au primit vești bune în această lună. Pensiile ajung mai devreme. Data la care ajunge pensia la seniori diferă în funcție de modul în care vor aceștia să o primească: pe card sau prin poștaș. De asemenea, data mai este schimbată și din cauza sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe data de 15 august. Ministrul Muncii, anunţ despre pensiile din luna august, este vorba de o modificare din cauza minivacanţei.
Simona Bucura Oprescu a ținut să transmită și pe pagina sa personală de Facebook acest mesaj, în așa fel încât să informeze la timp românii cu privire la faptul că banii intră mai devreme. „Având în vedere zilele libere din perioada 12 -15 august acordate pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, am decis ca plata pensiilor și a indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități să fie devansată în această lună.
Astfel, achitarea acestor drepturi se va face în avans după cum urmează:
Pensiile prin mandat poștal vor fi plătite între 1 – 11 august, iar alimentarea conturilor bancare pentru cei care primesc pensiile pe card se va face în zilele de 9 și 10 august.
Drepturile persoanelor cu dizabilități vor fi plătite în 11 august, cu 4 zile mai repede față de termenul stabilit.
Alte beneficii, precum alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru creșterea copilului, se plătesc în perioada 8-10 august”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.
Pensii august 2023. Minivacanţă prelungită de Adormirea Maicii Domnului
Cei care au optat ca sa primesc pensia în cont, vor primii banii până pe data de 13 august, având în vedere zilele libere de care se bucur românii cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Zilele de 14 și 15 august sunt libere pentru români. Guvernul a decis să facă punte pentru această sărbătoare, mai ales că ziua de 15 august este zi liberă legală indiferent dacă românii lucrează la stat sau la privat.
„Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.
Marcel Boloş, măsuri dure de austeritate: Se taie vouchere de vacanţă şi indemnizaţia de hrană, se pun plafoane la mobile, se fac concedieri masive
Totuși, acest act normativ nu se aplică la locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau activității magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești.
„Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente. Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în comunicat Ministerului Muncii.
De asemenea, și cei angajați în sistemul de învățământ vor primi salariile pe data de 11 august, având în vedere Ordinului 86 din 2005 al Ministrului Finanțelor. . Acest ordin reglementează datele în care se primesc veniturile românilor ce lucrează la stat.
„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în documentul oficial.