Alocaţii 2024. O alocaţie în plus pentru copii din 2024. Banii pentru micuţi, mai mulţi de la 1 ianuarie

Deputatul PSD Vasilică Toma a iniţiat un proiect la Senat care prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii este stabilit începând cu data naşterii copilului, nu cu luna următoare celei în care s-a născut, cum este în prezent.
Filip Stan
02 ian. 2024, 19:22
Alocaţii 2024. O alocaţie în plus pentru copii din 2024. Banii pentru micuţi, mai mulţi de la 1 ianuarie

Alocaţii 2024. Vești bune pentru nou născuți, vor avea alocaţie din prima zi de viaţă. Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului iar plata drepturilor se face proportional începând cu luna următoare depunerii cererii”, prevede proiectul de lege.

În forma în vigoare a legii prevederea respective este că „dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.
Alocaţii 2024. Vestea sfârşitul de an pentru milioane de familii, cresc banii acordaţi copiilor de la 1 ianuarie

„Practic dacă un copil, de exemplu s-a năsuct pe 1 iune iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, cee ace privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţia de stat”, argumentează iniţiatorul proiectului, în expunerea de motive.

Deputatul PSD mai susţine, în expunerea de motive a iniţiativei de lege, că „având în vedere prevederile articolului 16 «Egalitatea în drepturi» şi ale articolului 49 «Protecţia copiilor şi a tinerilor» din Constituţia României este necesar să modificăm articolul 6 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcţie de data naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în dtepturi şi garantarea alocaţiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenit să se facă începând cu ziua naşterii copilului”, scrie news.ro

Alocaţii 2024. Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie. Care vor fi sumele acordate de guvern

Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024! Suma pe care o vor primi în plus lunar. Astfel, cele pentru copii sub 2 ani se vor majora cu 87 de lei și cu 35 de lei pentru minorii cu vârste până la 18. Părinții spun că majorarea nu îi ajută prea mult.

În prezent, alocația pentru un copil sub 2 ani sau cu handicap este de 631 de lei pe lună și de 256 pentru cei de până la 18.

Creșterile reprezintă indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 – 10%.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021.

Alocaţii 2024. Un covrig pe zi pentru copii din ianuarie, majorare nesemnificativă a alocaţiilor

Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.

Plata alocației poate fi făcută prin mandat poștal ori prin transfer bancar.

Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani

Primarul comunei Cristești din județul Botoșani, Lucian Boroftină, a anunțat că, pentru a crește natalitatea localității, a inițiat un proiect de hotărâre prin care femeile care nasc să primească un stimulent financiar. Astfel, pentru fiecare copil născut o familie primește 500 de lei.

”Am luat această decizie pentru a stimula cât de cât creșterea natalității în comuna Crsitești. Pentru fiecare copil născut, Primăria Cristești va acorda suma de 500 de lei, cu condiția ca cel puțin unul dintre părinți să aibă domiciliul în comuna Cristești. Ne-am fi dorit ca suma să fie mai mare, însă în acest moment atât ne permite bugetul”, a precizat primarul Borofotina.

Și la Primăria Bălușeni s-a luat o astfel de decizie. Primarul Claudiu Doroftei, prin decizia luată la nivelul Consiliului Local, dorește să crească natalitatea comunei. Potrivit șefului administrației locale la nivelul comunei s-au născut anul trecut numai 15 copii, cu 30% mai puțini decât în anul precedent.

”Este un sprijin pe termen nelimitat. Cel puțin cât voi fi eu primar vreau să ofer acest ajutor. Nu e mult, nu e puțin, dar încercăm să îi motivăm să facă copii pentru că într-adevăr a scăzut mult natalitatea, nu numai la noi. Încercăm să le oferim condiții pentru a avea unde să își crească copiii, de aceea investim și în infrastructura școlară. M-am gândit să întinerim un pic satul.”, a declarat primarul pentru Botoșani News.

Beneficiarii acestor sume sunt părinții/părintele copilului născut cu domiciliul sau reședința pe raza administrativ teritorială a comunelor în cauză și care locuiesc efectiv în comune. Cererea privind acordarea stimulentului pentru nou-născut se depune pentru fiecare nou-născut la Compartimentul de Asistență Socială, împreună cu toate documentele necesare.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?