Alocaţii 2024. Sumele alocate copiilor cresc din ianuarie 2024, însă suma zilnică nu ajunge nici pentru un covrig. O indexare cu rata inflației înseamnă o creștere cu 13,8% a alocațiilor care sunt acum în plată. Asta ar însemna, mai exact, că un copil care are vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani va primi în plus, la alocație, 35 de lei, asta însemnând puțin peste 1 leu pe zi.
Dacă pensiile vor creşte cu banii necesari pentru a cumpăra un kilogram de mere sau câteva roşii pe zi, alocaţiile copiilor s-ar putea majora chiar cu mai puţin de atât.
Voucherele pentru energie în valoare de 1.400 lei se acordă pentru acelaşi plafon anul viitor, iar salariul minim nu va mai creşte din ianuarie. În schimb, cresc pensiile. Aşadar, acel ajutor pentru facturile la energie electrică este primul eliminat în anul 2024, însă se dau bani pentru pensii.
Pe ultimele vouchere de energie acordate românilor, banii au fost virați şi vor putea să fie folosiți până în martie 2024.
Iată ce înseamnă, de fapt, această majorare de 13,8%, pentru că din ianuarie pensiile ar trebui să fie indexate cu rata inflației.
Pentru o pensie de 1.785 lei, această creștere de 13,8% înseamnă 246 lei, adică pe zi aproximativ 8 lei, echivalentul a câteva mere sau roşii, spre exemplu.
În plus, până la finalul anului, Guvernul trebuie să decidă, odată cu finalizarea bugetului de stat la care lucrează în prezent, dacă va respecta legea și dacă va indexa alocațiile cu rata inflației.
Şi alocațiile ar trebui să crească tot în luna ianuarie, tocmai pentru că, conform legii, ele ar trebui să fie indexate cu rata inflației.
Asta ar însemna, mai exact, că un copil care are vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani va primi în plus, la alocație, 35 de lei, însemnând puțin peste 1 leu pe zi. Astfel, alocaţia va ajunge la 256 lei.
Alocaţii 2024. Iohannis a promulgat legea, cu cât se majorează sumele pe care le primesc copiii de la stat
În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Copiii încadrați în intervalul de vârstă de 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei. Totodată, aceeași sumă de 631 de lei este acordată și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Această sumă a fost majorată în acest an față de cea de 600 de lei, care era valabilă în anul 2022.
Alocaţii 2024. Așadar, sumele vor fi următoarele:
Cât despre salarii, acestea au crescut în octombrie cu 181 lei net, pentru că atât au primit în plus oamenii în mână, angajații cu salariul minim.
Salariul minim a fost majorat la 3.300 lei brut lunar începând de la 1 octombrie 2023. Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum.
Cei cu salariul minim care lucrează în construcții și agricultură nu au primit nimic net, a crescut doar brutul. Creşterea reală pentru angajat este de 180 de lei, restul banilor mergând tot la stat. Pentru angajaţii din construcţii şi agricultură, salariul minim a crescut doar în variantă brută, netul a rămas acelaşi.
În România, aproximativ 1,5 milioane de români sunt în continuare plătiți cu salariul minim.
Cu cât cresc pensiile din ianuarie 2024: +13,8%
Exemplu:
Pensie: 1785 lei + 13,8%, ajunge la 2031 lei
Pensie: 2000 lei + 13,8%, ajunge la 2276 lei
Cu cât ar putea creşte alocaţiile
256 lei + 35 lei, ar ajunge la 291 lei
Cu cât a crescut salariul minim
– 0 lei pentru salariul minim net în construcții și agricultură
– 181 lei pentru salariul minim net în alte domenii: de la 1898 lei, la 2079 lei.
Alocații 2024. Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei vor dispărea începând cu data de 1 ianuarie 2024. Acestea o să fie înlocuite cu ceea ce se numește Venitul Minim de Incluziune (VMI). Acest tip de ajutor crește beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate, dar cresc și responsabilitățile.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Programul este menit să reducă birocrația și să crească beneficiile pentru persoanele vulnerabile.
Așa cum spuneam, Venitul Minim de Incluziune (VMI) este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuieşte Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei. VMI o să fie implementat începând cu data de 1 ianuarie 2024 și își propune să reducă birocrația și să ofere susținere persoanelor care cu adevărat au nevoie.
„Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, precizează ministerul.
De asemenea, VMI se acordă și vârstnicilor instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Aceştia vor deveni astfel automat şi asiguraţi în sistemul de sănătate. Iar persoanele care sunt apte de muncă vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii.
Beneficiarii Venitului Minim de Incluziune
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, împreună cu delegaţia Bănci Mondiale, a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat o vizită în teren, în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa.
„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat.
Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Povestea Ștefaniei nu este singura impresionantă. O mulțime de familii se află în aceeași situație. Un bun exemplu este și cazul lui Nicolae, care își crește sigur cele patru fetițe, deși lucrurile nu sunt prea ușoare, iar banii niciodată suficienți.
„La nici 10 kilometri distanţă, în comuna Valea Ciorii, Nicolae îşi creşte singur cele 4 fetiţe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este şi mamă şi tată, iar curăţenia şi buna creştere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecţie pentru mulţi dintre noi”, a mai spus ministrul Bucura-Oprescu.
De menționat este și faptul că pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscrişi la şcoală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat şi de bursă socială.