Alocații 2025. Alocația este un drept fundamental pentru orice copil, încă din prima sa zi de viață și până la împlinirea vârstei de 18 ani, sau până la terminarea studiilor liceale. Totuși, în unele cazuri, acest drept poate să fie suspendat, astfel că persoanele trebuie să respecte anumite reguli pentru a evita această situație.
Deși alocația de stat este un drept fundamental garantat de lege, există anumite situații în care plata acestui beneficiu poate să fie suspendată temporar sau chiar încetată. În lege este specificat clar că există anumite cazuri în care pot apărea întreruperi.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care alocația poate fi suspendată este acela al schimbării reprezentantului legal al copilului. De asemenea, dacă alocația nu este ridicată la timp pentru trei luni la rând, plata acesteia poate fi suspendată automat. Alte cazuri sunt acela de deces al copilului, împlinirea vârstei de 18 ani cu repetarea anului școlar din motiv medical, încetarea cursurilor școlare sau schimbarea rezidenței.
Pentru a se putea relua plata alocației, se urmează o procedură simplă, care necesită inițiativa reprezentantului legal al copilului sau a beneficiarului.
Astfel, este necesară depunerea unei cereri scrise la direcția teritorială de asistență socială, care trebuie întocmită și semnată de reprezentantul legal al copilului și să conțină toate documentele necesare care să ateste situația actuală (ex. decizii legale, certificate medicale, documente de rezidență).
Citește și : Creşterea pensiilor de 1.300 lei a fost anulată. Sunt afectaţi 4,9 milioane de pensionari din România
Totuși, pentru a preveni suspendarea alocației, reprezentantul legal al copilului sau tânărul beneficiind de alocație au obligația de a informa, în termen de 15 zile, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din județul de reședință cu privire la orice modificare care ar putea influența plata acestui drept.